EXCLUSIV Afaceri dubioase cu terenurile din Schitu Duca
Dimensiune font:
Zeci de săteni revoltaţi din Schitu Duca sunt pregătiţi să meargă în justiţie după ce primarul a dat pământurile de sub picioarele lor unui fiu de preot care a trăit în localitate şi altor apropiaţi ai edilului * ajunşi la capătul răbdării, aceştia au trimis o plângere chiar pe masa procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Koveşi, împotriva primarului Mihai Mihalache * aceştia sunt pregătiţi să reclame faptele edilului şi la DNA Iaşi * afacerile la limita legii sunt recunoscute inclusiv de un fost angajat al primăriei
Sătenii din comuna Schitu Duca spun că, în ultimii ani, prin legea retrocedărilor, terenuri vaste ale comunei sunt împărţite apropiaţilor primarului, în locuri prielnice pentru atragerea clienţilor în vederea afacerilor imobiliare. Într-o plângere înaintată către DNA Bucureşti, oamenii din satul Poiana spun că, peste noapte, s-au trezit fără păşuni, acestea fiind revendicate în interesul unor persoane influente din administraţia comunei. În plus, un fost angajat al Primăriei Schitu Duca face dezvăluiri uluitoare despre cum au fost retrocedate pământurile din 1990 încoace. În miezul scandalului se află numele lui Dumitru Zamfir, provenit din familie de preoţi, care nu doar că a primit 16,5 hectare de pământ pe păşunea satului Poiana, dar mai are de revendicat peste 100 de hectare de teren pe care, culmea, este ridicată localitatea Satu Nou. „Cetăţeanul Dumitru Zamfir, din Iaşi, nu se ştie prin ce inginerie parşivă, a obţinut, cu ajutorul primarului, o suprafaţă de 16,5 hectare teren pe păşunea satului Poiana, în locul numit Rotogolu, în timp ce suprafeţele de teren care au fost ale tatălui său se află răspândite în diverse tarlale din comună, sunt libere, dar sunt cultivate de diverşi cetăţeni toleraţi de primar. Precizăm că Zamfir s-a folosit de aceleaşi acte şi a obţinut o suprafaţă similară de teren în comuna vecină Ciorteşti, pe care l-a şi vândut”, a declarat pentru redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” Viorel Ciubotaru, unul dintre semnatarii petiţiei trimisă procurorilor.
Viorel Ciubotaru
Oamenii din comună îl acuză pe primar că o bună parte din păşuni au ajuns pe mâna consilierului local Mihai Diaconu, pe care îl numesc „mâna lui dreaptă”. „Primarul din Schitu Duca a preluat o suprafaţă de 38 hectare de păşune prinsă în balanţa comunei Ciorteşti încă din 1991, a parcelat 60 de locuri de casă pe a pretins că le vinde, însă acest lucru nu s-a întâmplat. În realitate, nu s-a construit nicio casă, terenul fiind cultivat cu cereale, iar partea cea mai mare din acest teren a ajuns în mâna consilierului local Mihai Diaconu”, spun sătenii din Poiana.
Avocaţi şi ofiţeri SRI, în morişca retrocedărilor dubioase
Afacerile cu terenurile comunei nu se opresc aici, iar printre cei vizaţi de posibile nereguli sunt alţi consilieri locali şi apropiaţi ai primarului. Mai mult, printre aceştia s-ar afla procurori şi ofiţeri SRI. „Tot pe o suprafaţă de păşune au fost împroprietăriţi cu suprafeţe de teren consilierul local Ion Paraschiv, Ionel Lăpuşneanu, Constantin Busuioc, Dumitru Morăriţa şi Constantin Trincă, ofiţer SRI Iaşi, fiind vorba de păşunea din preajma terenului de sport din satul Poiana”, se arată în plângerea sătenilor. Oamenii mai spun că o parte din terenuri a fost revendicată de avocaţi din Iaşi şi afacerişti care au avut contracte cu primăria. „S-a dat din domeniul public o suprafaţă de 0.70 hectare de teren avocatului Cornel Prepeliţă, de la Baroul Iaşi, apoi unui afacerist care a pus termopane la casa primarului, iar terenul de la dispensarul medical Poieni a fost dat fratelui primarului, funcţionar în primărie. Acesta a vândut terenul fratelui procurorului Emilian Eva, care este cumătru cu primarul Mihalache”, ne-a declarat Cezar Zăgan, fost secretar al primăriei Schitu Duca.
Cezar Zăgan
Acesta mai spune că inginerul Adrian Copacinschi ar fi obţinut, prin metode ilegale, o suprafaţă de patru hectare de teren în vecinătatea drumului naţional care trece prin comună, deşi părinţii nu aveau teren de revendicat în localitate.
Primarul spune că nu e treaba lui
Abordat de redactorii „Evenimentul Regional al Moldovei”, primarul comunei Schitu Duca, spune că toate retrocedările au fost făcute în temeiul legii şi că nu el este cel care împarte terenurile din comuna pe care o conduce. Mai mult, acesta spune că mai are de retrocedat peste o sută de hectare din comună lui Dumitru Zamfir, teren care se află chiar sub casele construite de oamenii din Satu Nou. „Este valabil pentru toate retrocedările făcute în comună. Nu eu sunt cel care decide cum şi cui sunt împărţite, ci Oficiul de Cadastru. Oamenii îşi revendică terenurile confiscate înainte de 1989, pe care noi trebuie să le dăm înapoi, însă nu eu decid cum sunt împărţite. Din ce ştiu, Zamfir mai are de revendicat peste o sută de hectare de teren peste care e amplasat Satul Nou. Pe el nu îl interesează casele oamenilor, deci trebuie să-i dăm teren în altă parte”, a declarat primarul Mihai Mihalache. Potrivit actului judecătoresc de repunere în posesie a terenurilor revendicate de Zamfir, acesta a avut în proprietate, înaintea colectivizării, o suprafaţă totală de 49,8 hectare teren de mai multe categorii, din care 16,2 hectare erau pădure. Până în prezent, acesta a intrat în posesia a 10 hectare de pădure şi 15,6 hectare teren pe raza comunei Schitu Duca.
Citeşte şi Afacere între Consiliul Judeţean şi un fost ales cercetat de ANI
* * *
„Nu eu sunt cel care decide cum şi cui sunt împărţite terenurile, ci Oficiul de Cadastru” – Mihai Mihalache (PSD), primarul comunei Schitu Duca
* * *
100 DE HECTARE
Aceasta este suprafaţa pe care Dumitru Zamfir o revendică pe raza comunei Schitu Duca şi sub care fiinţează localitatea Satul Nou
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau