EXCLUSIV Bătaie de joc pe spatele expropriaţilor de la gazoductul Iaşi - Ungheni
Dimensiune font:
Oamenii nu au primit banii pentru pământul luat de stat în vederea construirii gazoductului Iaşi-Ungheni, şi nici nu se ştie când îi vor avea în cont * organizarea de şantier a cauzat probleme suplimentare
Problema plăţilor pentru terenurile expropriate pentru a face loc gazoductului Iaşi-Ungheni devine tot mai spinoasă. Cei mai mulţi ieşeni care au rămas fără terenuri nu şi-au primit banii, iar unii se plâng şi de necazuri suplimentare create de şantier.
Deşeuri depozitate anapoda
Familia lui Dumitru Şoimu, din Bârnova, a rămas fără 9.000 mp din Golăeşti, dar nu a văzut niciun leu. Mai mult, omul spune că lucrările i-au produs şi alte pagube. „Constructorii au ocupat încă o suprafaţă de 12.000 mp, transformându-l în organizare de şantier, depozitând material, pietriş şi utilaje grele. Odată cu terminarea lucrărilor, constructorul a dispărut, lăsând în urmă terenul bătătorit, saci cu substanţe necunoscute, pietriş. Partea de după dig era cultivată cu lucernă, iar în urma probelor tehnologice a avut loc o explozie, o suprafaţă de 2.200 mp fiind inundată cu lichid necunoscut în combinaţie cu bentonită”, s-a plâns omul şefilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Garda de Mediu a confirmat plângerea ieşeanului. „Au fost identificate pe teren depozitări necontrolate de deşeuri diverse incinerate rezultate din lucrări de construcţie”, se arată în răspunsul trimis. Lucrările au fost finalizate, iar acum ieşeanul nu ştie ce să facă.
Toţi ridică din umeri
La ANRM, deruta e mare, fiindcă tocmai s-a schimbat şi sediul, şi responsabilul cu astfel de probleme. Noii reprezentanţi ai instituţiei se spală pe mâini. „Noi am făcut o adresă să se întrunească în regim de urgenţă acele comisii de verificare a drepturilor de proprietate de la fiecare primărie şi să ia act de problematica ridicată de oameni. Problemele sunt foarte multe. Cât priveşte pagubele reclamate de Dumitru Şoimu, daunele se cuantifică pe bază de expertiză şi, probabil, va plăti constructorul. Ce paşi exact sunt de urmat, nu ştiu”, ne-a spus Valentin Vijelie, din cadrul ANRM. La rândul său, primarul din Golăeşti dă vina pe sărăcie şi pe măsurătorile eronate din anii `90 pentru întârzieri. „Trebuie să refacem planurile parcelare, fiindcă sunt multe titluri de proprietate greşite, oamenii nu au certificate de moştenitor, sunt hotărâri judecătoreşti de pus în practică... Te doare capul ce-i acolo! Deocamdată, am făcut contract cu un topometrist, dar se cer sume mari. Pe la sfârşitul anului poate să rezolvăm problema daunelor. Oricum, nu sunt sume mari, fiindcă erau suprafeţe mici”, ne-a declarat primarul Mihai Bîzdîgă.
Reprezentanţii constructorului, o firmă din Austria, nu au putut fi contactaţi. Familia Şoimu se gândeşte acum să intenteze un proces. „E bătaie de joc! Ne pasează de la unii la alţii”, a concluzionat ieşeanul. Ştefana CZELLER
Gazoductul Iaşi-Ungheni interconectează reţele din România şi Republica Moldova. Construcţia conductei a început în august 2013 şi s-a terminat în iulie 2014. Până în vara lui 2014, doar 13% din cei 392 de beneficiari au încasat banii în urma exproprierilor, restul fiind nevoiţi să aştepte rezultatele verificărilor dispuse de la nivel central.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau