EXCLUSIV Beţivii de serviciu de la Ambulanţa Iaşi
Dimensiune font:
O femeie însărcinată, care acuza o colică renală, a aşteptat ambulanţa încovrigată de durere, mai bine de 30 de minute * cea care ar fi trebuit să se ocupe de caz, asistenta de serviciu de pe ambulanţă, era beată, fiind în imposibilitatea de a da primul ajutor * nici până la spital, asistenta nu s-a dumirit asupra afecţiunii pacientei * „Am adus o pacientă care este însărcinată”, le-a spus aceasta medicilor de la UPU Spiridon * şefii asistentei bahice au încercat să o acopere - „Căutăm acul în carul cu fân. Avem 70 de angajaţi şi nu ştim care din ei a fost”…
Sâmbătă seara, ora 19.00. În apropierea Bisericii „Sf. Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun, o femeie însărcinată în luna a cincea rămâne pironită de durere în mijlocul trotuarului, din cauza unei crize renale. Oamenii îi sar în ajutor şi întind femeia pe o bancă din staţia de autobuz, situată vizavi de biserică. Din cauza lipsei de mobilitate a femeii, se solicită intervenţia Ambulanţei. „Am sunat la 112 şi de abia după un minut mi-a răspuns operatoarea de acolo, care mi-a făcut legătura cu Ambulanţa. Operatorul de la Ambulanţă, la rândul său foarte distrat, nu a făcut decât să spună că o să vină o maşină. După 15 minute am revenit din nou cu un telefon la Ambulanţă, iar operatorul a spus că în maxim un minut va ajunge la faţa locului un echipaj. Fix după alte 16 minute şi-a făcut în sfârşit apariţia unui echipaj din care a coborât un şofer cu mustaţă, în prag de pensionare, cu părul alb, şi o asistentă cu părul roşu, trecută de 50 de ani, buhăită de băutură, care de abia se ţinea pe picioare”, a declarat Cristina Alexa, martoră la acest incident.
www.ziarulevenimentul.ro/m/stiri/Moldova/mizerabilii-de-la-ambulanta--119074.html
„De beată ce era, asistenta nici nu ştia ce se întâmplă în jur”
Potrivit martorilor, filmul intervenţiei asistentei bete de pe Ambulanţă întrece cu mult scenariul din „Moartea domnului Lăzărescu”. Clătinându-se, asistenta coboară din maşină şi înconjoară de două ori ambulanţa, la pas lejer şi foarte ezitant. Într-un final, reuşeşte să deschidă uşa din spate a maşinii şi, înarmată cu o trusă medicală, se îndreaptă spre banca pe care pacienta aproape că ţipa de durere. „Prima oară am crezut că nu văd bine. Asistenta se clătina înfiorător, vorbea monosilabic şi ţinea ochii întredeschişi. Practic, pleoapele îi erau atât de grele, încât nu ştiu dacă vedea ceva din ce se întâmpla în jurul ei”, au spus martorii. Asistenta s-a oprit în faţa băncii şi a întrebat: „Cine e pacientul?”, în condiţiile în care acest lucru era destul de clar. „Ce vă doare? Aha, sunteţi însărcinată! Mergem la maternitate! Hai, dă-mi braţul!”, i-a spus asistenta femeii, încercând să o tragă de pe bancă. „Doamnă, nu se poate ridica din cauza crizei. Aduceţi vă rog targa!”, a cerut soţul femeii. „Na, scoatem şi targa dacă dumneavoastră vreţi regim preferenţial. Eu am zis să o pun aici, hopa, pe scăunel”, a spus asistenta. Cu chiu cu vai, femeia a fost transportată în ambulanţă, pe targa ce valsa când pe bordura trotuarului, când prin gropile din carosabil. „Nu, aici, în maşină, nu am voie decât eu şi pacientul”, l-a somat asistenta pe soţul femeii. „I-am zis asistentei că soţia mea nu merge singură nicăieri, fiind marcat în primul rând de cum se prezenta angajata de la Ambulanţă. În ambulanţă mi-a zis că mergem la Maternitatea groazei, la Elena Doamna. I-am mai spus încă o dată acelei asistente că e vorba de o colică renală, nu de o naştere”, a spus soţul. „Ei, dacă vreţi, atunci mergem la Spiridon, că e de gardă”, a spus impasibilă asistenta. „În tot timpul cât a rulat ambulanţa prin oraş, până la Spitalul Sf. Spiridon, deşi soţia plângea de durere, asistenta nici nu s-a uitat la ea, ci a moţăit în scaunul de lângă targă”, ne-a spus Ion Popa, soţul pacientei.
www.ziarulevenimentul.ro/stiri/reportaj/o-noapte-in-infernul-upu-de-la-a-sfantul-spiridona-foto--187655.html
Atitudine criminală a conducerii Ambulanţei
Odată ajunsă la spital, pacienta a fost coborâtă din ambulanţă şi introdusă în Unitatea de Primire Urgenţe. Asistenta s-a prins cu mâinile de oficiul de internări şi a raportat: „Am adus o gravidă!”. „Păi, mergeţi cu pacientul la Elena Doamna. Pentru ce l-aţi adus aici?”, i-au spus medicii de la Spiridon. „Ei, v-am spus eu!”, a urlat victorioasă asistenta către soţul femeii, deschizând pentru prima oară ochii la capacitatea normală permisă de pupilele de plumb. „Am reuşit să le explic doctorilor de la Sf. Spiridon despre ce este vorba. Doctorul Popa, care a fost de gardă, a înţeles necesitatea unei intervenţii imediate şi s-a reuşit în două ore stabilizarea stării soţiei mele, fără să mai fie nevoie să facem naveta între spitalele de gardă. Până la urmă, datorită medicilor de la Spiridon, totul s-a terminat cu bine, dar nu putem să uităm prestaţia acelei asistente. Oare cât respect sau câtă valoare poţi pune pe o viaţă, când primeşti în tură un medic beat şi îi mai dai drumul şi prin oraş? Cei de la Ambulanţă ar trebui anchetaţi şi traşi la răspundere, de la conducere şi până la şefii de tură”, a spus Ion Popa.
Faţă de această gravă abatere a angajaţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Iaşi, am încercat să obţinem un punct de vedere de la conducerea acestui serviciu, iar surpriza a fost pe măsura incidentului. „Căutăm acul în carul cu fân. Noi avem 70 de angajaţi. O să vedem dimineaţă la ce concluzii s-a ajuns. Dumneavoastră trimiteţi o adresă oficială cu ce s-a întâmplat şi noi o să vedem. A apărut cumva în presă? Noi nu ştim exact despre ce este vorba. Până mâine dimineaţă nu vă pot spune nimic. Trebuie să văd despre ce este vorba”, ne-a declarat ieri, incoerent precum subalterna sa, directorul medical de la Ambulanţa Iaşi, Radu Calistru. În condiţiile în care reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” i-au explicat în detaliu împrejurările incidentului, iar şeful SJA nu au putut formula un punct de vedere coerent, ne este greu să credem că un individ precum Radu Calistru, cunoscut pentru lipsa sa de eficienţă pe acest post, se va apuca să caute „acul în carul cu fân” sau moralitatea şi profesionalismul celor plătiţi să salveze vieţi prin aburii alcoolului. Nelu PĂUNESCU
* * *
„Scoatem şi targa, dacă dumneavoastră vreţi regim preferenţial” – asistentă de pe ambulanţă
* * *
„Căutăm acul în carul cu fân. Noi avem 70 de angajaţi” – Radu Calistru, director medical în cadrul SJA Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau