EXCLUSIV Casa care adăposteşte 11 familii FOTO
Dimensiune font:
În singura locuinţă ridicată cu forme legale pe strada Mirăuţi, locuiesc, potrivit datelor din buletine, 55 de persoane * lor li se mai adaugă altele care nu au mutaţie, dar despre care se ştie că au găzduire în cele trei camere * imobilul aparţine unui rrom bătrân, care şi-a primit în spaţiu toţi cei 10 copii, nurorile şi ginerii, dar şi nepoţii cărora nu le mai ştie numărul * cocioaba se află în zona centrală, în apropiere de Biserica „Sfântul Gheorghe”, prima Mitropolie a Moldovei, aflată în patrimoniul UNESCO
Este greu de crezut, dar o casă cu doar trei încăperi adăposteşte zeci de suceveni de etnie rromă. Cocioaba a fost construită în urmă cu 25 de ani, pe strada Mirăuţi, la jumătatea distanţei dintre Biserica „Sfântul Gheorghe”, prima Mitropolie a Moldovei, şi fosta groapă de gunoi a oraşului.
Locuinţa cu numărul 54 îi aparţine lui Toader Hagiu, un bătrân asistat social, cerşetor cu notorietate în Suceava, care anul acesta a ajuns la vârsta de 76 de ani. Bărbatul cu barbă albă, care poate fi zărit adesea prin oraş sprijinindu-se într-o cârjă (deşi poate merge foarte bine fără ajutor) şi-a construit casa legal.
Toader Hagiu are cel puţin 10 copii, nici nu mai ştie câte fete şi câţi băieţi. Nu ştie nici câţi nepoţi i-au dăruit copiii săi. Cei mai mulţi dintre urmaşii lui şi-au întemeiat familii şi au avut grijă să-şi ridice cocioabe, în mod ilegal, tot pe strada Mirăuţi, la o distanţă de câteva sute de metri de monumentul istoric aflat în patrimoniul UNESCO, vechi de 600 de ani.
Fiindcă nu au acte de proprietate pe casele construite, Toader Hagiu şi-a luat în spaţiu toate fiicele, fiii, nepoatele şi nepoţii, ca să poată să le facă buletine. Situaţia este cunoscută la nivelul Primăriei. „Ştim sigur că 11 familii, care însumează 55 de membri, au domiciliul în acelaşi loc. Cei 55 sunt asistaţi social sau beneficiari de masă la Cantina de ajutor social”, ne-a declarat Narcisa Marchitan, şeful Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei. Ea ne-a mai spus că rromii au mulţi copii, pe care, mai nou îi trimit la şcoală. „I-am condiţionat. Le-am spus că dacă nu fac dovada că-şi ţin copiii la şcoală nu le mai dăm masa la cantină şi nici ajutor social”, a explicat „miracolul educaţiei” Marchitan.
Mizerie şi gălăgie
Rromii de pe Mirăuţi trăiesc din cerşetorie şi de pe urma deşeurilor din hârtie şi metal pe care le adună de la fosta groapă de gunoi a Sucevei. De-a lungul timpului, ei au fost implicaţi în numeroase scandaluri. Au intrat în conflict cu vecinii lor care au casele construite legal. Ca să-i mai tempereze, conducerea Primăriei le-a cerut poliţiştilor locali să patruleze pe stradă, zilnic, la un interval de două ore. „Nu putem decât să prevenim sau să aplanăm scandalurile. Alte măsuri trebuie luate de Primărie”, a declarat Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Locale Suceava.
Contactat telefonic, viceprimarul Ovidiu Doroftei ne-a declarat că, potrivit legii, toate cociabele de pe Mirăuţi, care sunt construite ilegal, ar trebui dărâmate. „Cunoaştem problema. Luăm în calcul toate variantele. Ne-am gândit să-i şi mutăm de pe Mirăuţi”, ne-a spus Doroftei. Măsura mutatului este benefică, dar există riscul, aşa cum a fost la Piatra Neamţ, ca rromii să facă scandal în orice zonă vor locui. Amenzile sunt la fel de inutile atât timp cât rromii nu au venituri şi nici bunuri care eventual ar putea fi executate.
Citeşte şi: Drama copiilor de stranieri
Oana ŞLEMCO
„În 1996, când am făcut prima mea anchetă socială, pe strada Mirăuţi erau doar trei case. Acum sunt mult mai multe” – Narcisa Marchitan, şeful Serviciului de Asistenţă Socială
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau