EXCLUSIV Cât de pregătită este administraţia ieşeană în caz de dezastre
Dimensiune font:
Mai bine de jumătate dintre instituţiile publice ieşene contactate ieri de redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” nu au desfăşurat, în cursul acestui an, vreo simulare de incendiu sau instructaj de personal * printre acestea se numără inclusiv Prefectura şi Primăria Iaşi, piloni ai Comitetului pentru situaţii de urgenţă de la nivelul judeţului şi ai echipelor mixte de control din această perioadă * o parte dintre directorii instituţiilor publice au început să acorde atenţie acestui aspect abia după tragedia din Capitală
În funcţie de disponibilitatea instituţiilor publice ieşene, redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” au aflat când au avut loc ultimele simulări de incendiu în clădirile de interes public. Situaţia este diferită de la o instituţie la alta. Dacă unii directori au luat măsuri după incidentul catastrofal din Bucureşti, alţii au uitat de când nu au mai organizat ori participat la o simulare de incendiu. În administraţia municipală şi judeţeană, lucrurile nu stau tocmai bine din această perspectivă. Ultima simulare de incendiu în Primăria Iaşi a fost făcută anul trecut, după cum au declarat reprezentanţii municipalităţii. „În 2014 am avut ultima simulare. Cei de la ISU au venit săptămâna trecută în control. Noi facem anual simulări, iar pompierii verifică în fiecare an ieşirile de urgenţă, prezenţa şi valabilitatea stingătoarelor”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. În Casa Pătrată, împărţită egal între Prefectura Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, simulările pentru incendiu s-au făcut doar pe jumătate. Recent, angajaţii CJ Iaşi au fost implicaţi într-o astfel de simulare. În schimb, prefectul Dan Cârlan a recunoscut că angajaţii lui nu au luat parte la acţiune. „Chiar acum două săptămâni am avut o simulare de incendiu. Avem şi dotările necesare pentru prevenirea incendiilor”, spun şefii CJ Iaşi. De partea cealaltă, angajaţii Prefecturii Iaşi nu au participat la nicio simulare de incendiu în ultimii doi ani. „Când am venit la Prefectură, printre primele documente care mi-au fost înaintate la semnat au fost cele pentru siguranţa la incendii. Aşa sunt procedurile”, a precizat prefectul Dan Cârlan. Întrebat însă dacă angajaţii din subordinea sa au participat la simulare împreună cu cei din CJ Iaşi, prefectul a răspuns negativ.
Incendiul din Colectiv scoate din amorţeală instituţiile ieşene
Angajaţii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice au efectuat ultima simulare de incendiu pe 15 octombrie, iar la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) ultima simulare a fost făcută chiar în această săptămână. „Am făcut o simulare chiar după incidentul de la Bucureşti şi, totodată, instruirea personalului nostru. Odată la câteva luni, vin cei de la ISU şi fac verificări”, a precizat Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi. Ultima simulare de incendiu la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a fost făcută în primăvară, a comunicat conducerea instituţiei. „Noi avem angajat responsabil de PSI (plan pentru stingerea incendiilor, n.r.), iar cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne controlează anual. În sensul acesta, avem toate avizele. Ultima simulare a fost făcută în primăvară”, a declarat George Albulescu, directorul ITM Iaşi. La rândul lor, instituţiile de spectacole au pompieri angajaţi, iar formaţiile PSI sunt instruite periodic.
Spitalele şi instituţiile de cultură, în alertă
La Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi, instituţie care are patru pompieri angajaţi, cea mai recentă simulare de incendiu a avut loc pe 18 august 2015. „Instructajul personalului se face periodic, în conformitate cu normele în vigoare. Siguranţa spectatorilor este primordială, mai ales că majoritatea lor sunt copii. Avem un sistem de alarmare de ultimă generaţie, precum şi grup autogen, în caz că se întrerupe curentul electric în timpul unui spectacol”, precizează Oltiţa Cîntec, director artistic adjunct al Teatrului. Spitalele ieşene, care adăpostesc mii de pacienţi, au fost verificate de pompieri în primăvară. La Spitalul „Sf. Spiridon”, simulări de incendiu se fac o dată pe an. „În perioada următoare nu avem în plan vreo simulare de incendiu, însă în fiecare an au fost făcute, conform planului ISU. Am avut un control în primăvară, când s-au verificat intrări, ieşiri, căi de acces. Nu are sens să facem acum ceva demonstrativ, mai bine ar fi să facem ceva mai de esenţă”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, şef UPU-SMURD de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Au uitat de simulări
În schimb, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, angajaţii nu-şi amintesc ca anul acesta să fi participat la vreo simulare de incendiu, iar în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, simulările sunt organizate doar la iniţiativa ISU. Situaţia este similară şi la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Iaşi, acolo unde noua conducere a instituţiei a recunoscut că nu s-au făcut simulări de incendiu anul acesta. „Vă pot spune că nu am făcut simulări, dar anul acesta au venit pompierii şi au făcut câteva schimbări la sistemul de protecţie împotriva incendiilor”, a declarat Maria Andronache, directorul interimar al CJP Iaşi.
Citeste si - Se așterne praful pe o investiție uriașă a Consiliului Județean Iași
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau