EXCLUSIV Drama copiilor care-şi văd părinţii printre gratii

default

Dimensiune font:

| 02-01-2016 12:45

Anul trecut, judeţul Iaşi a fost pe locul doi în ţară la numărul copiilor cu unul sau ambii părinţi condamnaţi la închisoare * o statistică realizată de Asociaţia Alternative Sociale arată că, la nivelul judeţului, există aproape o mie de copii cu părinţii aflaţi după gratii * dintre aceştia, doar câteva zeci se află în atenţia autorităţilor competente * cei mai afectaţi sunt copiii care au suferit abuzuri din partea părinţilor condamnaţi, psihologii indicând faptul că, în cazul lor, procesul de echilibrare emoţională este extrem de complex * nicio instituţie din judeţ nu are un plan pentru aceşti copii, deoarece, înprezent minorii cu părinţi deţinuţi nu sunt incluşi ca grup ţintă în cadrul Strategiei Naţionale pentru Protecţia Copilului 2014-2020

O statistică realizată anul trecut de o asociaţie ieşeană a arătat că că judeţul Iaşi s-a aflat pe locul doi în ţară, după Bucureşti, în privinţa numărului de copii cu părinţi aflaţi în detenţie. Potrivit acestor date, în judeţul Iaşi existau 993 copii cu unul sau ambii părinţi condamnaţi la închisoare, din care doar 53 se aflau în atenţia autorităţilor abilitate. Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi a extins raportul şi pe celelalte judeţe ale Moldovei, unde rezultatele sunt la fel îngrijorătoare. În Botoşani, 758 de copii au părinţi la închisoare, însă doar patru se află în sistemul de protecţie, iar în Vaslui, din 696 copii cu părinţi în detenţie, numai 81 se află în atenţia direcţiilor de asistenţă socială. În Bacău sunt 392 copii cu unul sau ambii părinţi în închisoare, din care 56 în sistemul de protecţie.

„Copiii cu părinţi deţinuţi sunt de trei ori mai vulnerabili să manifeste comportamente delincvente sau predelicvente. Au stimă de sine scăzută ca urmare a ascunderii faptului că au un părinte în închisoare, a sentimentelor de ruşine şi de abandon. Ei sunt stigmatizaţi de copii de aceeaşi vârstă, vecini, cadre didactice, părinţi ai altor copii etc. Oficial, nu sunt consideraţi ca fiind o categorie de copii vulnerabili şi în România nu există servicii specializate pentru aceştia. Percepţia copiilor români cu părinţi deţinuţi este că principala lor lipsă ţine de hrană şi îmbrăcăminte, în timp ce copiii din Germania, Suedia şi Marea Britanie invocă lipsa afecţiunii părintelui încarcerat şi a suportului şcolar”, a declarat psihologul Cătălin Luca, directorul executiv al Asociaţiei Alternative Sociale.

Culmea, reprezentanţii ONG-urilor şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi admit că această categorie nu diferă faţă de altele, fiind incluşi la comun cu ceilalţi copii cu părinţi plecaţi în străinătate sau aflaţi în divorţ, deşi ar merita un tratament diferit, având în vedere consecinţele grave ale evenimentelor din familia lor. „Noi nu avem o situaţie exactă a acestor copii. În evidenţele noastre ei sunt la un loc cu ceilalţi copii proveniţi din alte categorii sociale şi primesc consiliere în funcţie de nevoile şi situaţia lor”, a spus Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi. La nivelul zonei Moldovei, există totodată sute de copii sunt abuzaţi de părinţi, care ajung după gratii. Traumele trăite de aceşti minori sunt teribile şi îi pot afecta emoţional pe perioade de ani de zile. În cazul lor, procesul de echilibrare emoţională este complex şi îndelungat. „Fiecare caz este tratat individual. Aici vorbim de eticheta pe care o pune societatea asupra copilului cu părinţi aflaţi în detenţie, depinde de educaţia care i s-a oferit şi cine urmează să aibă grijă de el. Unele familii sunt tentate să ascundă de copil faptul că un părinte se află la închisoare, însă nu sunt recomandate aceste tentative, deoarece pot fi aflate mai târziu. Există cazuri în care părinţii merg la închisoare în urma abuzurilor asupra copiilor. Aici este pus în practică un proces îndelungat şi complex, urmărindu-se ataşamentul copilului faţă de respectivul părinte, apoi este nevoie de reechilibrarea emoţională şi identificare trebuinţelor acestor copii”, ne-a spus Cristina Stărică, psiholog.

Două treimi din părinţii deţinuţi au doi sau mai muţi copii

La nivel naţional, în sistemul penitenciar, 39% dintre cei încarceraţi sunt părinţi a cel puţin unui copil, iar din aceştia, mai mult de jumătate, 68% au doi sau mai mult de doi copii. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, începând cu luna mai, copiii pot lua legătura cu părinţii aflaţi în detenţie şi prin intermediul online. „În mod cert, grupul copiilor care au unul sau, din nefericire, ambii părinţi în detenţie, exprimă o vulnerabilitate care nu poate fi tăgăduită. La nivelul sistemului penitenciar există câteva camere prietenoase, dotate şi organizate în colaborare cu partenerii noştri, există însă şi proiecte măreţe, există şi dorinţa de a face acest lucru posibil în toate penitenciarele din România, pentru că nu ne dorim ca aceşti copii care vin la vizită şi care într-adevăr sunt plasaţi într-o zonă de risc, să ajungă infractori, să săvârşească acţiuni penale şi să fie ei înşişi într-un mediu de detenţie. Din luna mai, persoanele încarcerate pot să comunice online cu familiile. Această facilitate va putea fi asigurată doar pentru cei ale căror familii locuiesc departe de localitatea în care se află penitenciarul, asta din cauza faptului că la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nu există, deocamdată, dotările tehnice necesare pentru ca toţi deţinuţii să poată comunica online”, a comunicat Roxana Cecilia Preda, directorul Direcţiei Reintegrare Socială din cadrul Administraţiei Naţională a Penitenciarelor. Astfel, asistenţii sociali din penitenciare vor identifica deţinuţii care ar putea beneficia de comunicare online cu familia, aceştia vor fi întrebaţi dacă doresc acest lucru şi se va face o evaluare iniţială. Vor fi camere special amenajate şi persoane care să îi asiste şi să îi ajute tehnic. În prezent, copiii cu părinţi deţinuţi nu sunt incluşi ca grup ţintă în cadrul Strategiei Naţionale pentru Protecţia Copilului 2014-2020.

Din luna mai, persoanele încarcerate pot să comunice online cu familiile. Această facilitate va putea fi asigurată doar pentru cei ale căror familii locuiesc departe de localitatea în care se află penitenciarul” - Roxana Cecilia Preda, directorul Direcţiei Reintegrare Socială din cadrul Administraţiei Naţională a Penitenciarelor

Citeşte şi Monumentele istorice se prăbuşesc în capul autorităţilor

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei