EXCLUSIV Judecătorii pe asfalt, muritorii de rând în noroi!
Dimensiune font:
Spaţiile de parcare din subsolul şi zona laterală a palatului nu sunt disponibile pentru cei implicaţi în procese * justiţiabililor nu le rămâne decât să-şi lase maşinile pe un maidan din apropiere, într-o mizerie de nedescris * autorităţile îşi pasează vina pentru situaţie * singura alternativă, şi asta doar în proiect, va fi o parcare privată cu plată
Din toamna anului trecut, Iaşul se laudă cu un nou palat de justiţie. Deşi acesta a costat 10 milioane de euro şi chiar oferă condiţii moderne, cu totul altfel stau lucrurile când vine vorba despre spaţiile de parcare strict necesare unei asemenea clădiri. Reamintim că, din toamna anului trecut, Curtea de Apel şi Tribunalul Iaşi s-au mutat în sediul de pe strada Elena Doamna 1 A. Clădirea a fost construită printr-un proiect cu finanţare de la Banca Mondială, derulat împreună cu Ministerul Justiţiei.
Cum pe rolul celor două instanţe sunt zilnic şi sute de dosare, e clar că e nevoie de multe locuri de parcare pentru justiţiabili, mai ales că la Curtea de Apel ajung şi oameni din judeţul Vaslui. Locurile amenajate însă în zona subterană a palatului sunt pentru personalul instanţei, iar cele de pe lateral – pentru angajaţii ministerelor publice. În aceste condiţii, ieşenilor simpli le rămân străduţele aglomerate din jur sau tăpşanul de lângă palat. În acest din urmă caz, trebuie să fie pregătiţi să înoate în noroi, mai ceva ca într-un cătun uitat de lume. Bineînţeles că participanţilor la procese nu le convine situaţia. „E mai mare ruşinea! Ce să facem, să venim cu cizme de cauciuc ca să ridicăm nişte acte? Au cheltuit atâţia bani pe blestemăţia asta de sediu, dar la o parcare nu s-a gândit nimeni”, ne-a spus Vasile Mărgean.
Magistraţii dau vina pe minister
Mai-marii instanţei dau vina pe minister. „Ministerul Justiţiei gestionează problema. Noi nu am avut nicio implicare din faza de proiect. Acesta a fost terenul alocat ministerului. Din câte ştiu, s-au făcut demersuri pentru o altă parcare, dar nu cunosc stadiul lor”, a precizat Diana Micu Cheptene, vicepreşedintele Curţii de Apel.
Un lucru e clar: ieşenii nu au nicio şansă să folosească parcarea subterană a palatului. „Din acea zonă ar ajunge oriunde în clădire, inclusiv în sectoarele restricţionate accesului public. Nu avem o infrastructură specială de securitate pentru a preveni aşa ceva”, a adăugat dna Micu Cheptene.
Municipalitatea aşteaptă o investiţie privată
Reprezentanţii Primăriei Iaşi susţin că tot terenul din jurul Palatului de Justiţie reprezintă proprietăţi private, mare parte din acesta urmând să facă obiectul unei investiţii, printre care şi o parcare privată contra cost. „În zona Palatului de Justiţie există un proiect al unui privat care prevede construirea unei parcări subterane. În acest sens, documentaţia de urbanism este depusă la Primărie, fiind în curs de avizare, după ce ne va fi prezentat şi proiectul pentru implementarea respectivei parcări. Tot acolo vom elabora un PUZ, astfel încât această investiţie să poată fi realizată”, a declarat Sevastian Buraga, putătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
În timp ce autorităţile îşi pasează problema, ieşenii cu treburi la una dintre cele mai mari instanţe din Moldova au parte de condiţii ca din Evul Mediu în plin centrul Iaşului. Ştefana CZELLER, Nelu PĂUNESCU
Noul palat are o suprafaţă utilă de 10.500 mp, una desfăşurată de 15.800 mp, 5 etaje şi încă două niveluri subterane. El cuprinde 201 birouri pentru judecători şi grefieri, 14 săli mari de şedinţă şi 8 săli de consiliu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau