EXCLUSIV Lucrările de la Golia riscă să se lase cu sancţiuni
Dimensiune font:
Modul în care au fost executate şi mânuite o parte dintre obiectele emblematice ale Mănăstirii Golia îi face pe şefii Consiliului Judeţean Iaşi să se gândească la sancţiuni * cu ocazia unor vizite în şantier s-au observat greşeli în proiectul tehnic
Potrivit şefilor Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, în procesul restaurării picturii interioare de la Mănăstirea Golia au fost provocate deteriorări ale stranelor şi ale altor obiecte de patrimoniu. Vizată de posibile amenzi este Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA Iaşi, firmă care s-a ocupat de proiectul tehnic al reabilitării Mănăstirii Golia, Etapa II. În acest caz, şefii judeţului spun că se poate ajunge până la sancţiuni financiare, în condiţiile în care termenul de finalizare a fost deja prelungit, după neînţelegerile între echipa de management a proiectului. Neregulile au fost găsite în proiectul tehnic în urma vizitelor în şantier ale conducerii CJ Iaşi, care a discutat cu toate părţile implicate în restaurarea interioară a Mănăstirii Golia. „Nu au fost întârzieri la restaurarea efectivă a picturilor. Dar, în timpul desfăşurării investiţiilor de acolo s-au identificat şi alte probleme, care nu au fost prevăzute în proiectul iniţial. Aici vorbim de strane, iar în momentul în care au fost date jos pentru instalarea sistemului de termoficare, s-a constatat că lemnul a fost afectat, din cauza vechimii. Au urmat apoi anumite proceduri pentru finalizarea acestei investiţii. Nu putem să dăm în folosinţă acest edificiu cultural fără a avea şi stranele efective”, a precizat Alin Aivănoaei, vicepreşedintele CJ Iaşi.
Sancţiunile, o soluţie de viitor
În cazul în care remedierile nu au loc până la sfârşitul acestui an, este posibil ca, în baza sesizărilor, Comisia de Etică a CJ Iaşi să deschidă o anchetă la Mănăstirea Golia. „Vă întrebaţi în ce măsură sancţiunile rezolvă implementarea proiectului? Pentru noi, primordial este să finalizăm investiţia. E adevărat că au existat deficienţe în echipa de management a proiectului, care se vor lăsa şi cu măsuri”, a completat Alin Aivănoaei.
Potrivit proiectului iniţial, lucrările proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia trebuiau finalizate în luna iulie, anul acesta. Valoarea totală a proiectului a fost de 25 milioane lei, însemnând restaurarea picturii murale, a Inconostasului, Amvonului, iluminatului arhitectural şi decorativ, refacerea căilor de acces, amenajări peisagistice şi reabilitarea utilităţilor anexe din zona de protecţie a monumentului istoric.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau