EXCLUSIV Mărturisiri cutremurătoare ale celor care vor să-şi ia viaţa
Dimensiune font:
Internetul e plin de sfaturi pentru cei care vor să-şi pună capăt zilelor * psihologii contraatacă tot pe bloguri * în spaţiul virtual pot fi găsite şi poveştile cutremurătoare ale celor care cred că viaţa nu mai merită trăită
Într-o lume tot mai agitată, sunt destul ieşeni pe care stresul îi aduce în pragul sinuciderii. Şi le e de ajuns să deschidă calculatorul pentru a găsi o mulţime de sfaturi despre cum să-şi pună capăt zilelor.
Pe bloguri sau forumuri, s-a ajuns la sute de propuneri pentru a încheia socotelile cu viaţa. Unele dintre acestea au o doză sănătoasă de umor: „Fă-ţi o bombă artizanală. Setează declanşatorul la două ore. Culcă-te cu ea sub pernă. Somn uşor! Ia-ţi un tricou cu Proud to be gay! scris pe el şi participă la un miting de la Noua Dreaptă. Foloseşte puterile telekinetice pentru a face tavanul să cadă pe tine. Sună un parlamentar şi zi-i că i s-a micşorat salariul”, sunt doar câteva dintre sfaturile oferite de profeţii de ocazie.
Există însă şi idei care pot fi puse în aplicare cu un succes sinistru: „Taie cel puţin două din arterele mari ale corpului. Desfă o priză, ia firele, bagă-le în gură. Pune pistolu-n gură, trage. Intră cu maşina la o viteză cât mai mare într-un zid. Aruncă-te în faţa metroului. Pune-ţi o pungă pe cap şi leag-o strâns. Aruncă în aer blocul în care locuieşti”.
Nu renunţa la luptă!
Dincolo de glumeţii sau inconştienţii de ocazie, există şi specialişti care încearcă să ajute oamenii cu tendinţe sinucigaşe. Ei vorbesc tocmai despre rolul funest al internetului. „Am sesizat de ceva vreme că ultima tendinţă într-ale suicidului este să cauţi pe net diverse metode şi tehnici care să faciliteze plecarea pe lumea cealaltă. Nicio astfel de moarte nu este uşoară, şi nici frumoasă, în ciuda tuturor asigurărilor diferiţilor deţinători de site-uri web! Suicidul este o pseudosoluţie permanentă la o problemă temporară. Suicidul este modalitatea laşă de a renunţa la o luptă care, cu puţin curaj şi ajutor, va fi câştigată”, a concluzionat psihologul Emanuel Adrian Sârbu, care are un blog pentru cei cu astfel de tendinţe.
Mărturisiri cutremurătoare
Mărturisiri cutremurătoare pot fi găsite pe site-ul său, suicid.wordpress.com. „În jur de 3 ani mă gândesc cum să-mi pun capăt zilelor. Aş fi vrut să fie totul altfel, să am o altă viaţă alături de persoanele ce ţin la mine. Totul a început atunci când m-am despărţit de persoana pe care o iubeam”, a mărturisit un tânăr de 23 de ani. „Cred că am depresie. De ceva timp sunt tristă fără niciun motiv, simt un gol imens pe care nu-l pot stăpâni. Nu mai îmi place viaţa, urăsc totul. Simt cum trăiesc degeaba”, s-a plâns şi o elevă de 16 ani.
Studiile arată că rata sinuciderilor în România depăşeşte media europeană. În aceste condiţii, este foarte important ca oamenii să-şi împărtăşească durerea cu cineva. Iar „prietenul” Google nu este întotdeauna cea mai bună soluţie. Ştefana CZELLER
Un studiu Eurostat a arătat că, în România, sinuciderea în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 19 ani are o rată de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, faţă de o medie europeană de 4,6. Pentru cei între 50 şi 54 de ani, avem o rată de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori, faţă de 18,3 media europeană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau