EXCLUSIV Microbuzele şcolare stau încuiate în garaj
Dimensiune font:
Noile microbuze şcolare distribuite luna trecută de Prefectura Iaşi stau parcate în garaje * zeci de elevi au mers pe jos la ore în prima zi a noului an şcolar din cauză că primăriile ori au întârziat în organizarea concursurilor, ori nu găsesc şoferi acreditaţi pentru microbuzele şcolare * în alte localităţi, primarii au dat microbuzele în administrarea şcolilor, care nu se pot finanţa şi abia au bani să plătească personalul angajat
O bună parte dintre noile microbuze şcolare distribuite de Guvern prin intermediul Prefecturii Iaşi stau în garaje, deşi elevii s-au întors, de ieri, la şcoală. Motivul, spun primarii, este lipsa şoferilor acreditaţi, o problemă care dăinuie la fiecare început de an şcolar. Unii primari aleg să organizeze concurs, iar alţii îşi trimit propriii angajaţi la cursuri de acreditare. La începutul lunii trecute, în judeţul Iaşi au fost distribuite, cu mare fast, 30 de microbuze şcolare de tip 16+1 locuri, către primăriile Bălţaţi, Bârnova, Belceşti, Ciohorăni, Ciurea, Dolheşti, Dumeşti, Fântânele, Grajduri, Holboca, Horleşti, Lespezi, Mironeasa, Moşna, Movileni, Paşcani, Podu Iloaiei, Târgu Frumos, Oţeleni, Popeşti, Popricani, Ruginoasa, Schitu Duca, Sineşti, Strunga, Todireşti, Tomeşti, Trifeşti, Valea Seacă şi Victoria. Deşi au avut o lună la dispoziţie, o parte din primari nu au reuşit să angajeze şoferi până la data începerii anului şcolar. În comuna Bălţaţi, spre exemplu, încă se caută şofer pentru noul microbuz şcolar.
„Am scos postul la concurs şi sperăm să rezolvăm situaţia în cel mai scurt timp. Noi am achiziţionat şi un autogreder, pentru care vrem să folosim acelaşi om, ca să nu-l plătesc cu jumătate de normă. În prezent avem un microbuz şcolar pe care îl folosim, iar celălalt microbuz va fi, probabil, pentru activităţi extraşcolare”, a spus primarul Vasile Aştefanei. Aceeaşi situaţie este şi la Bârnova, unde noul microbuz şcolar stă parcat din cauza lipsei unui şofer cu categoria B. În comuna Fântânele, copiii au mers la şcoală pe jos sau cu căruţa, tot din aceleaşi motive. „Am două variante: ori scot postul la concurs, ori să trimit om la perfecţionare. Astăzi (ieri, n.r.), copiii au avut parte de vreme bună şi au venit la şcoală aşa cum au putut. Sunt totuşi distanţe mici, de un kilometru”, a declarat primarul comunei Fântânele, Sorin Chelaru.
Pensionarii, o soluţie pentru microbuzele şcolare
Alţi primari au preferat să lase microbuzele în sarcina şcolii, iar directorul să se ocupe de angajări. Un astfel de exemplu este la Grajduri, localitate în care singurul şofer acreditat cu categoria B este un pensionar, care lucrează cu jumătate de normă. „Eu am dat microbuzul şcolii. Să se descurce, să caute şofer! De plata salariilor şi a reviziilor tehnice ne ocupăm noi, din bugetul Consiliului Local. Mai avem un microbuz vechi de acum opt ani, din prima tură de microbuze ajunse în judeţ. Pe el lucrează un pensionar, care s-a angajat să ne ajute şi, spre norocul nostru, îşi face treaba bine. În tot acest timp, pentru întreţinerea microbuzului am plătit peste 35 mii lei. Într-adevăr, e greu să găsim un şofer pentru categoria B”, ne-a spus Constantin Zamfirache, primarul din Grajduri.
În discursuri, totul arată roz
În total, în anii 2014 şi 2015, unităţile administrativ teritoriale din judeţul Iaşi au primit 59 de microbuze şi autobuze destinate transportului şcolar. Primăriile beneficiare au fost selectate pe baza unei liste de priorităţi propuse de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), spun reprezentanţii Prefecturii Iaşi. „Am rezolvat absolut toate solicitările care au venit de la primari din comunităţile locale ale judeţului Iaşi, am respectat întru totul ierarhia şi prioritizarea făcută de ISJ Iaşi, pentru că ei ştiu cel mai bine ceea ce este necesar, dar nu a mai fost nevoie, pentru că toate solicitările au fost rezolvate. Îndrăznesc să spun astăzi, la începutul anului şcolar, că nu există copil în judeţul Iaşi care să nu aibă posibilitatea unui transport civilizat la timp şi în condiţii de siguranţă de la domiciliu, până la şcoală. Dacă nu ar fi aşa, înseamnă că există măcar un primar prin acest judeţ care nu a avut grijă să facă un lucru simplu, anume, să ceară un microbuz la Inspectoratul Şcolar şi chiar să îl primească”, a declarat prefectul Dan Cârlan, la deschiderea oficială a noului an şcolar.
Vezi si EXCLUSIV Nu au drumuri, dar şi-au tras internet
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau