EXCLUSIV Nu au drumuri, dar şi-au tras internet

default

Dimensiune font:

| 11-09-2015 05:45

 Patru comune din judeţul Iaşi au primit, luna trecută, avize pentru implementarea lucrărilor în cadrul celui mai costisitor proiect de internet în mediul rural * destinat zonelor defavorizate, acolo unde oamenii nu au nici prize în casă şi stau la lumina lumânării, proiectul finanţat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a costat nu mai puţin de 85 milioane euro, vizând 783 de localităţi la nivel naţional * atât timp cât banii nu sunt daţi din buzunarul lor, primarii spun să se conformează, dar unii sunt de părere că refacerea drumurilor şi a şcolilor ar fi fost prioritară

În luna august, primele patru primării din judeţul Iaşi au primit avizele din partea Consiliului Judeţean Iaşi pentru instalarea aparaturii necesare în cadrul proiectului RO-Net, finanţat din bugetul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Vizate sunt localităţile defavorizate, unde, în secolul al XXI-lea încă mai sunt oameni care trăiesc în case fără acoperiş, fără curent electric ori fără apă în curte şi care au nevoie de alte investiţii decât calculatoare şi internet. Este un aspect ignorat de autorităţile naţionale care s-au gândit că singurii beneficiari ai proiectului sunt doar primăriile, şcolile şi posibilii investitori. În privinţa investitorilor însă, primarii sunt sceptici, din cauza infrastructurii rutiere precare.

Una din aceste comune este Dagâţa, cunoscută pentru drumul judeţean de coşmar ce o leagă de Ţibăneşti. Edilul comunei, Mirel Damaschin spune că investiţia este bine primită în comună, însă cu aceşti bani putea rezolva problema drumurilor din comună. „Da, este o investiţie la nivel naţional, sigur că nu e nimic de comentat. La noi în comună sunt prinse în proiect satele Dagâţa, Zece Prăjini şi Piscu Rusului, dar avem oameni săraci care nu au nici curent electric. Sigur că, aceşti bani puteau rezolva problema drumului judeţean care trece prin comună, pentru că sunt sătul de câte demersuri am făcut în acest sens. Dacă proiectul de internet atrage investitori? Greu de crezut că vin investitori în comună cu asemenea drumuri”, a declarat primarul Mirel Damaschin.

O altă comună care a beneficiat de proiectul RO-Net este Holboca. Reprezentanţii primăriei spun că unul din satele prinse în proiect a fost pe cale de dispariţie, dar toţi au internet acum. „La noi, proiectul a fost implementat în satul Valea Lungă, s-a tras cablu şi telefonie. Acest sat, în anii '90 a fost pe cale de dispariţie dar apoi au venit tineri şi au construit case. Acum toată lumea are internet acolo. Avem însă şi alte proiecte de drumuri în derulare care necesită bani, dar astea le facem din bugetul nostru. Cu investitorii este mai greu, din cauza unor restricţii ce ţin de apropierea faţă de aeroport”, a declarat primarul Gheorghe Ştefurac. Celelalte două comune ieşene în care proiectul a fost implementat luna trecută sunt Mogoşeşti (satele Mogoşeşti, Budeşti şi Hadîmbu) şi Mironeasa (satele Schitu Hadîmbului şi Urşiţa). „Proiectul este bun pentru comuna noastră. Avem şcoala din Urşiţa, sat care este la şapte kilometri de centrul comunei şi care are mare nevoie de internet pentru educaţia copiilor”, a precizat primarul comunei Mironeasa, Elena Curcudel.

Ce înseamnă RO-Net pentru localităţile dezavantajate

Exact cu un an în urmă, Romtelecom şi Cosmote, unite apoi sub brandul Telekom, câştigau licitaţia proiectului RO-Net de 85 milioane euro, vizaţi fiind peste 400.000 locuitori din 783 localităţi. Potrivit contractului, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a concesionat lucrările companiilor câştigătoare, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii trebuie să asigure, de asemenea, operarea şi mentenanţa infrastructurii. „Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali Proiectul este finanţat în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% de la bugetul de stat, constând în instalarea de fibră optică în cele 783 de localităţi, care, în general, nu prezintă interes din punct de vedere al profitabilităţii pentru furnizorii consacraţi de internet”, au explicat reprezentanţii MCSI.

De acest proiect vor beneficia câteva sute de mii de locuinţe şi persoane, precum şi aproximativ 2.800 de operatori economici. Guvernul estimează ca proiectul să fie finalizat până la sfârşitul lunii octombrie, anul acesta. 

Vezi și Licitaţie cu dedicaţie dejucată de o firmă de construcţii

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei