EXCLUSIV Nu au drumuri, dar şi-au tras internet
Dimensiune font:
Patru comune din judeţul Iaşi au primit, luna trecută, avize pentru implementarea lucrărilor în cadrul celui mai costisitor proiect de internet în mediul rural * destinat zonelor defavorizate, acolo unde oamenii nu au nici prize în casă şi stau la lumina lumânării, proiectul finanţat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a costat nu mai puţin de 85 milioane euro, vizând 783 de localităţi la nivel naţional * atât timp cât banii nu sunt daţi din buzunarul lor, primarii spun să se conformează, dar unii sunt de părere că refacerea drumurilor şi a şcolilor ar fi fost prioritară
În luna august, primele patru primării din judeţul Iaşi au primit avizele din partea Consiliului Judeţean Iaşi pentru instalarea aparaturii necesare în cadrul proiectului RO-Net, finanţat din bugetul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Vizate sunt localităţile defavorizate, unde, în secolul al XXI-lea încă mai sunt oameni care trăiesc în case fără acoperiş, fără curent electric ori fără apă în curte şi care au nevoie de alte investiţii decât calculatoare şi internet. Este un aspect ignorat de autorităţile naţionale care s-au gândit că singurii beneficiari ai proiectului sunt doar primăriile, şcolile şi posibilii investitori. În privinţa investitorilor însă, primarii sunt sceptici, din cauza infrastructurii rutiere precare.
Una din aceste comune este Dagâţa, cunoscută pentru drumul judeţean de coşmar ce o leagă de Ţibăneşti. Edilul comunei, Mirel Damaschin spune că investiţia este bine primită în comună, însă cu aceşti bani putea rezolva problema drumurilor din comună. „Da, este o investiţie la nivel naţional, sigur că nu e nimic de comentat. La noi în comună sunt prinse în proiect satele Dagâţa, Zece Prăjini şi Piscu Rusului, dar avem oameni săraci care nu au nici curent electric. Sigur că, aceşti bani puteau rezolva problema drumului judeţean care trece prin comună, pentru că sunt sătul de câte demersuri am făcut în acest sens. Dacă proiectul de internet atrage investitori? Greu de crezut că vin investitori în comună cu asemenea drumuri”, a declarat primarul Mirel Damaschin.
O altă comună care a beneficiat de proiectul RO-Net este Holboca. Reprezentanţii primăriei spun că unul din satele prinse în proiect a fost pe cale de dispariţie, dar toţi au internet acum. „La noi, proiectul a fost implementat în satul Valea Lungă, s-a tras cablu şi telefonie. Acest sat, în anii '90 a fost pe cale de dispariţie dar apoi au venit tineri şi au construit case. Acum toată lumea are internet acolo. Avem însă şi alte proiecte de drumuri în derulare care necesită bani, dar astea le facem din bugetul nostru. Cu investitorii este mai greu, din cauza unor restricţii ce ţin de apropierea faţă de aeroport”, a declarat primarul Gheorghe Ştefurac. Celelalte două comune ieşene în care proiectul a fost implementat luna trecută sunt Mogoşeşti (satele Mogoşeşti, Budeşti şi Hadîmbu) şi Mironeasa (satele Schitu Hadîmbului şi Urşiţa). „Proiectul este bun pentru comuna noastră. Avem şcoala din Urşiţa, sat care este la şapte kilometri de centrul comunei şi care are mare nevoie de internet pentru educaţia copiilor”, a precizat primarul comunei Mironeasa, Elena Curcudel.
Ce înseamnă RO-Net pentru localităţile dezavantajate
Exact cu un an în urmă, Romtelecom şi Cosmote, unite apoi sub brandul Telekom, câştigau licitaţia proiectului RO-Net de 85 milioane euro, vizaţi fiind peste 400.000 locuitori din 783 localităţi. Potrivit contractului, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a concesionat lucrările companiilor câştigătoare, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii trebuie să asigure, de asemenea, operarea şi mentenanţa infrastructurii. „Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali Proiectul este finanţat în proporţie de 75% din fonduri europene şi 25% de la bugetul de stat, constând în instalarea de fibră optică în cele 783 de localităţi, care, în general, nu prezintă interes din punct de vedere al profitabilităţii pentru furnizorii consacraţi de internet”, au explicat reprezentanţii MCSI.
De acest proiect vor beneficia câteva sute de mii de locuinţe şi persoane, precum şi aproximativ 2.800 de operatori economici. Guvernul estimează ca proiectul să fie finalizat până la sfârşitul lunii octombrie, anul acesta.
Vezi și Licitaţie cu dedicaţie dejucată de o firmă de construcţii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau