EXCLUSIV Proprietarii Castelului Bran sunt urmăriţi penal pentru conacul din Poieni
Dimensiune font:
O familie regală care are în proprietate inclusiv Castelul Bran a intrat din nou în atenţia justiţiei ieşene, după ce a ignorat cu desăvârşire orice obligaţie de întreţinere şi reparaţie a unuia dintre cele mai importante monumente din comuna Schitu Duca * este vorba de urmaşii lui Ferdinand I, cei care au moştenit, printre altele, şi conacul din Poieni * sesizarea a pornit de la angajaţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi * conacul din Poieni şi-a luat tributul în urmă cu câţiva ani, când un sătean a murit strivit sub zidurile clădirii, perioadă în care primăria nu a luat nicio măsură pentru paza ori salvarea obiectivului istoric
O familie regală a intrat, din nou, în atenţia organelor de cercetare penală ieşene, după ce, ani la rând, şi-a bătut joc de un monument istoric pe care l-a primit moştenire în Schitu Duca. Casa de Habsburg, moştenitoarea fostul conac Poieni, a abandonat proprietatea din momentul revendicării, imobil din care, astăzi, au mai rămas doar fundaţia şi câteva cărămizi în pereţi. După o tentativă eşuată în urmă cu doi ani, atunci când, în urma unei anchete efectuate de Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi a dispus neînceperea urmăririi penale asupra proprietarilor, luna trecută, totul a luat o întorsătură bruscă. Povestea penală care se învârte în jurul fostului conac din Poieni a început în 2007, când Dominic Habsburg Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer au intrat în posesia imobilului din Schitu Duca, aceeaşi familie care deţine şi Castelul Bran. De atunci însă, moştenitorii nu au mai băgat niciun ban în mentenanţa obiectivului istoric, iar sătenii au furat până şi cărămizile din pereţi. În 2013, Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Iaşi au sesizat organele de cercetare penală cu privire la faptul că proprietarii nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale, nu au asigurat întreţinerea şi paza corespunzătoare a imobilului, care au fost supuse furturilor şi vandalizării, ajungând în scurt timp o ruină. Procurorii care au instrumentat cazul, la acea dată, au dispus neînceperea urmăririi penale şi sancţionarea doar cu amendă a proprietarilor. Rezoluţia nu a fost pe placul conducerii DJC Iaşi, care a contestat decizia procurorilor, şi, surpriză, luna trecută, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus admiterea plângerii formulate de DJC Iaşi şi restituirea cauzei către Serviciul de Investigaţii Criminale din IPJ Iaşi în vederea începerii urmăririi penale. „Există o serie de obligaţii legale pe care proprietarii de astfel de monumente trebuie să se respecte. Am fost în vizită recent la fostul conac din Poieni şi am constatat că nu a mai rămas nimic, nici pereţii nu mai sunt acolo. S-a furat absolut tot. După ce am aflat că s-a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva proprietarilor, noi am contestat-o, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a admis restituirea cauzei în vederea începerii urmăririi penale”, a declarat Virgil Băbîi, directorul DJC Iaşi. Din momentul revendicării, familia regală nu a mai trecut prin comună. După ce zidurile au început să cedeze, proprietarii au încercat să vândă imobilul la preţ de 800.000 de lei, însă nu s-a găsit niciun cumpărător.
Citeşte şi Monumentele istorice se prăbuşesc în capul autorităţilor
Loc bântuit de moartea unui om
În urmă cu trei ani, un tânăr a murit cu zile sub dărâmăturile ruinei care a rămas pe locul conacului din Poieni. În timp ce fura cărămizi din perete, structura clădirii a cedat, iar zidul s-a prăbuşit peste el. Şeful DJC admite că, în 2008, a trimis primăriei atribuţiile şi obligaţiile de folosinţă a monumentului, însă aleşii comunei au sfidat legislaţia în domeniu. În plus, autorităţile locale nu au luat nicio măsură de protecţie în urma tragicului incident din 2013. „Am trimis un raport către Ministerul Culturii în care am prezentat situaţia conacului şi faptul că nici primăria şi nici poliţia din comună nu au luat atitudine privind distrugerea monumentului istoric şi nici nu au informat Direcţia de intervenţiile neautorizate asupra acestui imobil”, a mai spus Virgil Băbîi.
Prin lege, obligaţiile proprietarului sunt, printre altele, de întreţinere, folosire şi exploatare a imobilului, asigurarea pazei monumentului istoric şi asigurarea măsurilor pentru prevenirea incendiilor, să înştiinţeze de urgenţă, în scris, DJC Iaşi, despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor deţinute, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare şi restaurare, precum şi a oricăror alte lucrări şi să permită executarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice deţinute în cazul în care acestea sunt iniţiate şi finanţate de persoane juridice abilitate, în condiţiile legii. Conform Obligaţiei privind folosinţa monumentului istoric „Conac Poieni”, desfiinţarea, distrugerea parţială sau totală, profanarea, precum şi degradarea monumentelor istorice sunt interzise şi se sancţionează conform legii.
***
Conacul din Poieni datează din secolul XIX şi a aparţinut principesei Ileana a României, fiica Regelui Ferdinand; până la momentul retrocedării, clădirea a fost folosită ca spital
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau