EXCLUSIV S-au săturat de mila Guvernului
Dimensiune font:
Zeci de primari din judeţul Iaşi au semnat o scrisoare către Guvern în care cer majorarea cotelor defalcate din impozitul pe venit global * edilii spun că s-au săturat de cerşit şi strigă la unison că nu au bani pentru finalizarea investiţiilor în derulare, din cauza cotelor de finanţare mici, care, uneori, ajung prea târziu * alţi edili spun că nu mai au bani nici pentru plata salariilor, şi nici măcar un buget cât cel al Consiliului Judeţean Iaşi nu le-ar ajunge să-şi rezolve problemele
Primarii comunelor din judeţul Iaşi s-au săturat de stat cu mâna întinsă pentru finanţarea investiţiilor şi iau măsuri radicale. Membrii judeţeni ai Asociaţiei Comunelor din România au înaintat o scrisoare către Guvern, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Finanţelor Publice, în care cer majorarea cu 5,25% a cotelor defalcate din impozitul pe venitul global, însemnând venituri proprii la bugetele locale, în perspectiva aprobării bugetului pentru anul următor. Edilii comunelor ieşene sunt nemulţumiţi că, în loc să primească aceste cote la începutul anului, acestea vin, de obicei, tocmai în toamnă. Unul dintre promotorii acestei iniţiative este primarul comunei Bălţaţi, Vasile Aştefanei, care este vicepreşedintele filialei ieşene a Asociaţiei Comunelor din România. „Guvernanţii au promis că localităţile se vor dezvolta, însă în momentul ăsta stagnează. Anul acesta, cotele au venit în luna august, în loc de ianuarie. Aşteptăm de la an la an cu mâna întinsă. Ori facem administraţie, ori nu mai facem nimic. Avem impresia că în loc de descentralizare se face o centralizare. Noi avem nevoie de aceşti bani la început de an, ca să putem face un plan de buget pe următorii ani. Acum stau cu studii de fezabilitate începute şi nu le pot termina, pentru că nu am fonduri, iar banii vin târziu”, a declarat Vasile Aştefanei (PSD), primarul comunei Bălţaţi.
Asociaţia Comunelor din România indică faptul că, în perioada 2008 – 2014, cotele defalcate din impozitul pe venit global, care reprezintă 50% din veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale, au scăzut de la 47%, în 2008, la 41,75%, în 2014. La rândul lor, primarii liberali sunt nemulţumiţi de faptul că politica joacă un rol important la împărţirea banilor. „Vă spun sincer, nici dacă primesc bugetul Consiliului Judeţean Iaşi nu rezolv problemele din comună. Sunt mulţi factori care ne-au adus în situaţia asta, începând de la jocurile politice, până la dezinteresul şi lipsa de responsabilitate a factorilor implicaţi. Este mult de lucru la noi în comună, dar nu primim mai nimic. Am făcut multe drumuri la Bucureşti, în zadar. Avem investiţii neterminate, de apă şi canalizare, drumuri şi şcoli pentru care mă chinui de trei ani de zile, şi sincer, nu ştiu cât mai rezist. Una dintre cele mai importante investiţii care stagnează din lipsa banilor este campusul şcolar”, ne-a declarat Constantin Ciobăniţă, edilul comunei Belceşti.
Nu mai au bani nici de salarii
Reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale sunt nemulţumiţi şi din cauză că nu deţin controlul asupra încasării, evidenţei şi urmăririi acestui impozit, gestionat în prezent de organele teritoriale ale Ministerului de Finanţe. Alţi primari spun că nu au bani nici pentru plata angajaţilor din primării. „Nici nu mai vorbesc de investiţii, când eu am probleme chiar şi la plata salariilor. În ultimul an au crescut salariile, dar plafonul a rămas acelaşi. Cât despre investiţii, am o modernizare de drum care am scos-o la licitaţie, am semnat contractul, dar nu am cu ce să plătesc constructorul, aşa că trebuie să facem lucrări de conservare. Lucrările trebuiau să înceapă la începutul lunii august. Stau cu investiţia blocată, iar asta din cauza cotelor de finanţare mici pe care le primim. Mai am un proiect de apă şi canalizare, pentru care nu am bani să-l scot la licitaţie”, a declarat primarul comunei Grajduri, Constantin Zamfirache (PNL).
În plus, administraţiile publice locale doresc majorarea cotei la nivelul iniţial de 47%, introducerea în baza de calcul a impozitului pe veniturile din pensii, precum şi acordarea de competenţe pentru verificarea sediilor secundare, calculului impozitului pe venit şi a modului de repartizare a acestuia, respectiv stabilirea de sancţiuni în cazul constatării de abateri.
Vezi si EXCLUSIV Nu au drumuri, dar şi-au tras internet
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau