EXCLUSIV Schimbări importante pentru viitorii şoferi
Dimensiune font:
Cursanţii şcolilor auto care dau traseul nu vor mai fi nevoiţi să-şi aştepte rândul cu capul în soare la Rond Dacia. Pe timp de vară, perioadele de programare au fost scurtate, iar probele se susţin din parcările umbroase din oraş.
Printr-o decizie a conducerii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), aspiranţii la permisul auto care susţin proba practică pentru a obţine permisul auto nu mai sunt ţinuţi cu capul în soare în capătul cartierului Dacia pentru a susţine examenul. Dacă până în anii trecuţi, în perioada caniculară cursanţii trebuiau să înfrunte căldura şi emoţiile examenului, acum ei sunt trimişi în zone umbrite, ferite de arşiţă. „Dimineaţa ne dăm întâlnire în Rond Dacia pentru a da citire listei cu elevii şi examinatorii care vor susţine proba, după care examinatorul stabileşte o oră şi o zonă ferită de soare, de unde se va pleca. Este o decizie pe care am luat-o pentru a veni în sprijinul cursanţilor”, a declarat comisarul şef Vasile Zacornea, şeful SPCRPCIV Iaşi. Aspiranţii la permisul auto apreciază această schimbare. „Este foarte bine că au luat această decizie. Eu am mai făcut şcoala în trecut, dar mi-a expirat dosarul şi o mai fac încă odată. Prima dată am dat din capătul cartierului Dacia şi ne treceau toate căldurile. Acum, examinatorul mi-a spus ca la ora 12.00 să fiu prezent în parcarea din dreptul casei de amanet Piciu, unde este umbră”, a precizat un elev emoţionat, ce urma să susţină proba practică.
Buluceala bate la uşă
Potrivit şefului Serviciului Permise Auto, zilnic, susţin proba practică la traseu aproximativ 120 de candidaţi, iar la proba teoretică cam 260 lunea şi 170 în restul săptămânii. „În lunile iulie şi august, atunci când mulţi români se întorc acasă de peste hotare, numărul cursanţilor se dublează. Fiecare vine şi solicită într-un timp foarte scurt eliberarea documentelor sau susţinerea examenului pentru permisul auto într-un timp foarte scurt, ceea ce este, practic, imposibil. Unii înţeleg, alţii nu”, a mai spus comisarul şef Zacornea.
Mai bine pregătiţi
Pe de altă parte, examinatorii susţin că, spre comparaţie cu ceilalţi ani, elevii sunt mai bine pregătiţi. „Elevii şi unii instructori îşi dau mai mult interes comparativ cu ceilalţi ani, pentru a obţine permisul de conducere. Precizez că în judeţul Iaşi sunt 47 de şcoli de şoferi şi peste 300 de instructori. Ca peste tot, sunt instructori care-şi dau interesul de a pregăti foarte bine elevii, dar sunt şi care nu fac acest lucru. Sperăm ca de la o zi la alta să avem viitori şoferi din ce în ce mai buni şi astfel să evităm producerea accidentelor rutiere”, a conchis Zacornea. O altă schimbare implementată de actuala conducere a SPCRPCIV este cea a timpului de programare pentru susţinerea probei de traseu. Dacă în trecut timpul de la susţinerea probei teoretice până la cea practică era de peste 90 de zile, acum, acesta a fost scurtat la 35.
* * *
„În lunile iulie şi august, atunci când românii vin în concedii de peste hotare, numărul cursanţilor se dublează” - comisarul şef Vasile Zacornea, şeful SPCRPCIV Iaşi
* * *
47
Este numărul şcolilor de şoferi din judeţul Iaşi; numărul instructorilor auto se ridică la 300
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau