EXCLUSIV Se cer tăieri de capete la Casa de Pensii Iaşi
Dimensiune font:
Un scandal cât roata carului a izbucnit ieri, 23 octombrie, între reprezentanţii IMM-urilor şi conducerea Casei de Pensii * în prezenţa conducerii Prefecturii Iaşi, discuţiile s-au aprins de la numărul mare de reclamaţii trimise de pensionarii ieşeni la Comisia Centrală de Contestaţii, după ce funcţionarii CJP Iaşi obişnuiau să respingă dosarele de pensionare din cauza adeverinţelor neclare furnizate de angajatori * şefii patronatelor ieşene au cerut schimbarea conducerii CJP Iaşi pentru abuz în serviciu şi sunt decişi să solicite controlul Curţii de Conturi
Discuţii aprinse au avut loc ieri între reprezentanţii Patronatului Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PJIMM) şi conducerea interimară a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi, sub privirile subprefectului Bogdan Abalaşi şi a şefului de cabinet al prefectului, Marian Şerbescu. Şefii patronatelor ieşene au adus acuze grave la adresa conducerii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi care, prin angajaţii săi, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu atunci când au respins pe bandă rulantă dosarele de pensionare din cauza unor neclarităţi din adeverinţele emise de angajatori. Tocmai din această cauză, preşedintele PJIMM, Nicolae Viţelaru, a avut o ieşire dură la adresa directorului interimar al CJP Iaşi, Maria Andronache, cerându-i demisia pentru abuz în serviciu. Acesta a motivat că funcţionarii CJP Iaşi nu au atribuţii de decizie în cazul în care suspectează autenticitatea unei adeverinţe furnizate de angajatori şi că, în cazul unor suspiciuni să apeleze la organele de cercetare penală, dar în niciun caz să respingă dosarele de pensionare. „Ce se întâmplă în ultima vreme la CJP Iaşi este abuz în serviciu. Sunt nişte funcţionari acolo care, cu semnătura directorului, resping dosare de pensionare de bună voie, pentru că au impresia că unele adeverinţe emise de angajatori nu sunt conforme. Nu este treaba lor să decidă acest lucru, iar dacă au o suspiciune faţă de corectitudinea unui document, să apeleze la organele de justiţie. Ştiu cazuri în care oamenii au mers în instanţă şi au câştigat, iar atunci cine trebuie să plătească? Acei funcţionari care au greşit ori CJP? Dacă doamna director interimar continuă cu această atitudine, cer schimbarea conducerii, pentru că nimeni nu este făcut să stea director până la pensie. O să solicit un control de la Curtea de Conturi pentru verificarea activităţii din instituţia dumneavoastră”, a precizat Nicolae Viţelaru, preşedintele PJIMM. De partea cealaltă, directorul interimar al CJP Iaşi, Maria Andronache, se apără şi spune că angajaţii ei au acţionat în baza legii şi a metodologiei de funcţionare a instituţiei şi că se poate justifica pe fiecare caz în parte. „În primul rând, Comisia Centrală de Contestaţii este independentă de noi, iar cele mai multe contestaţii au fost făcute din cauza pensiilor mici, nu a dosarelor respinse din cauza adeverinţelor. Noi avem o metodologie şi legi în baza cărora acţionăm pentru fiecare dosar în parte”, a replicat Maria Andronache. Încercând să calmeze spiritele, subprefectul Bogdan Abalaşi nu s-a dat de partea nimănui, dar a apreciat totuşi că metodologia de funcţionare a CJP Iaşi ar trebui revizuită.
Iaşi, printre fruntaşi la contestarea deciziilor de pensionare
Peste o mie de contestaţii au trimis ieşenii către Comisia Centrală de Contestaţii în ultimii cinci ani, din care 215 numai anul acesta. Din cauza volumului mare de dosare provenite din toată ţara, gradul de soluţionare a fost de doar 3% pentru 2015, lucru care i-a nemulţumit pe şefii patronatelor ieşene. „Această comisie ar trebui desfiinţată şi să fie înfiinţată câte una la fiecare judeţ. Acolo ajung mii de dosare din fiecare judeţ, pentru care nimeni nu îşi asumă responsabilitatea. Trebuie înţeles foarte bine că în spatele unei contestaţii stă drama unui om, şi cunosc cazuri în care colegi de-ai mai au pierdut trei ani prin instanţe, au cheltuit bani, fără ca în acest timp să primească un sprijin financiar de la stat. Unii au primit răspunsuri la contestaţii după un an şi trei luni”, a mai spus Nicolae Viţelaru. Potrivit unei statistici puse la dispoziţie de CJP, judeţul Iaşi, se plasează pe locul 7 la nivel naţional atât din punct de vedere al numărului de contestaţii, cât şi al gradului de soluţionare, acesta fiind de 41% în ultimii cinci ani. Potrivit acestui raport, obiectul contestaţiilor este variat, acesta vizând nemulţumiri referitoare la cuantum şi punctaj, la cuantum în raport cu vechimea, nevalorificarea de sporuri sau sume încasate în activitate, nevalorificarea adeverinţelor care nu îndeplinesc condiţii prevăzute de lege, nevalorificarea perioadelor încadrate în grupa de muncă şi modificarea drepturilor ca urmare a deciziei medicale de încadrare în gradul de invaliditate.
1.056
Reprezintă numărul contestaţiilor trimise de ieşeni către Comisia Centrală de Contestaţii, în ultimii cinci ani
Vezi si Acuze de fraudă la adresa asociaţiilor de locatari
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau