EXCLUSIV Secretarul penal din Erbiceni o comite din nou
Dimensiune font:
Un teren care nu se află în actele nimănui a stârnit o adevărată furtună în comuna Erbiceni * cei prinşi în vârtejul acuzaţiilor sunt chiar secretarul comunei, Ştefan Minea, şi fostul primar, Constantin Ivan * sătenii au reclamat abuzuri trase la indigo făcute cu terenurile lor, de către secretarul primăriei * deşi a fost suspendat pentru ilegalităţi şi cercetat de DNA, acesta se află şi în prezent pe aceeaşi funcţie pe care o ocupă de peste 20 de ani
Un sătean care pretinde că a primit un hectar de teren moştenire încearcă de mai bine de zece ani să-l revendice, dar spune că angajaţii primăriei îi stau în cale. Din aceste motive, omul a făcut plângere chiar şi la Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi, a cerut ajutorul unor deputaţi, dar nu s-a întâmplat nimic. Emil Gândac locuieşte în satul Totoieşti, din comuna Erbiceni, şi spune că a primit moştenire, încă de pe vremea comunismului, un petic de teren în împrejurimile satului. Cu toate astea, după cutremurul din 1977, bărbatul şi-a pierdut casa, împreună cu actele care dovedeau moştenirea terenului, dar şi a locuinţei. De atunci, a dus o luptă oarbă cu autorităţile din comună, însă fără rezultat. În 2005, pe vremea fostului primar Constantin Ivan, acesta a făcut mai multe solicitări pentru punerea în posesie a terenului, însă a fost învins de caracatiţa de interese din interiorul primăriei. „Am fost până şi la Prefectură, unde mi s-a spus că ar trebui să merg la ziar, dacă vreau dreptate. Fostul primar şi secretarul au făcut tot posibilul ca eu să nu-mi revendic terenul. În urmă cu câţiva ani, am vrut să ridic fundaţia pentru casa copiilor mei şi mi s-a spus că risc să primesc amendă dacă continui să o lucrez. Alţii din comună au reuşit să-şi revendice terenurile, dar nu vor să vorbească. Poate pentru că au dat ceva în schimb. Primarul actual, domnul Lungu (Ionel Lungu, n.r.) a venit chiar şi la mine acasă, a văzut problema mea, dar spune că secretarul e cel care decide. Nu poate face nimic”, ne-a povestit Emil Gândac.
Mai mult, acesta povesteşte că, după ce şi-a ridicat o casă nouă, s-a trezit peste noapte că o parte din grădină a intrat în posesia altei persoane. Contactat de reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei”, primarul actual al comunei cunoaşte situaţia, dar spune că nu poate face nimic fără acte doveditoare. „Domnul Gândac nu are acte prin care să dovedească faptul că moşteneşte acel pământ. Da, e posibil să fie al lui, dar trebuie să aibă un act de moştenire sau o hotărâre judecătorească, pentru ca noi să-l punem în posesie. Aţi văzut, chiar şi cu hotărâri judecătoreşti definitive, tot ajungem să dăm cu subsemnatul. De aceea, nu putem face nimic acum, trebuie făcut un studiu amănunţit”, a declarat Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni.
Antecedentele penale din Primăria Erbiceni
Pe tema terenurilor din comuna Erbiceni, fostul primar Constantin Ivan şi secretarul comunei, Ştefan Minea, au fost audiaţi de procurori pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei. În 2010, cei doi au fost cercetaţi pentru eliberarea unor avize false pentru terenul unui alt cetăţean, caz care seamănă izbitor de mult cu povestea lui Emil Gândac. La acea vreme, un consătean de-al lui moştenise 4,12 hectare de teren, din care o parte era grădină împrejmuită. În 2004, bărbatul primise titlul de proprietate, dar doi ani mai târziu a realizat cu stupoare că terenul i-a fost vândut de un vecin. Tărăşenia a fost posbilă cu sprijinul secretarului comunei, care a eliberat o adeverinţă ce atesta că partea de grădină îi aparţinea vecinului. Înainte de această ispravă, secretarul Ştefan Minea a fost suspendat din funcţie în perioada 1996 – 2000, pentru fapte asemănătoare, lucru care nu l-a împiedicat să-şi reaia însă atribuţiile în aparatul administrativ al comunei. Acesta se află şi astăzi în Primăria Erbiceni, fără să se fi lepădat de vechile năravuri.
Citeşte şi Frăţia banului la polul sărăciei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau