Expoziție de inspirație otomană
Dimensiune font:
Galeria Era din Piatra-Neamț a găzduit zilele acestea o expoziție inedită, organizată în cadrul unui proiect în parteneriat cu Colegiul Tehnic "Gheorghe Cartianu", o Universitate din Turcia și o societate cu răspundere limitată din Turcia înființată de un profesor turc cu scopul dezvoltării învățământului tehnic. În expoziție se regăsesc tricouri imprimate cu simboluri tradiționale turcești, valorificate de pe obiecte vestimentare și de decor din vremea Împăratului Osman, în prezent aflate în patrimoniul Muzeului Topkapi din Istanbul și în alte muzee importante din diferite țări ale lumii.
„Este dedicată în primul rând tinerilor această expoziție ca să înțeleagă mai ușor și într-o modalitate modernă o frântură din istoria turcilor. Proiectul este mult mai amplu dar noi am găzduit doar o mica parte din acest proiect, partea frumoasă, elegantă, artistică", a spus Roxana Pricop, curator Galeria Era
„Am selectat o parte din motivele cusute pe fețe de perne, cuverturi sau veșminte dăruite de Împăratul Osman unor personalități din timpul acela din Germania, Italia și multe alte țări. El era un om foarte generos, un conducător exceptional, de aceea vreau ca el să fie cunoscut în toată lumea și să nu fie uitat. Este unul din motiveșe pentru care mă aflu aici și totodată vreau să cunosc tradițiile și simbolurile specifice acestora în România", a explicat Dr. Serife Yildiz, Universitatea din Konya, Turcia
Parteneriatul durează de mai bine de doi ani, având ca scop schimburi de experiență în plan tehnic, cultural și educațional.
„Ei au dezvoltat foarte mult domeniul acesta al mașinilor cu comandă numerică, iar ceea ce vedem aici e imprimat pe textile cu comandă numerică. Toată munca de preluare a simbolurilor din comoara trecutului s-a făcut în calculator. Eu aș vrea să dezvolt aceste mașini cu comandă numerică și pentru prelucrarea metalelor, prelucrare cu laser, sculptură, sudură" - prof. Eleonora Dragomir, Colegiul Tehnic "Gheorghe Cartianu"
De la noi partenerii turci vor încerca să învețe cum să lucreze protejând în același timp mediul înconjurător, cum să recicleze deșeurile și totodată vor studia tehnici pedagogice folosite de profesorii nemțeni. O etapă importantă din proiect se va desfășura în săptămâna de „Școala altfel „ , când elevii Colegiului "Gheorghe Cartianu vor încerca, după exemplul oferit de Serife, să extragă de pe obiecte vestimentare sau decorative tradiționale românești simbolurile specifice. Acestea vor fi incluse într-un catalog cu care Colegiul Cartianu va participa la competiția națională organizată de Ministerul Educației pentru a premia activitățile desfățurate în săptămâna de "Școala altfel".
Demisia lui Pinalti a ajuns la Prefectură
Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau