Expoziție de publicații rare la Neamţ de Ziua Arhivelor Naționale FOTO
Dimensiune font:
Ziua Arhivelor Naționale sărbătorită pe 31 octombrie este marcată și la Neamț printr-o expoziție organizată la Muzeul de Istorie și Arheolorgie din Piatra Neamț. Intitulată Publicaţii ştiinţifice, culturale şi educative aflate în Biblioteca documentară a Arhivelor Naţionale din Neamţ, expoziția a fost vernisată astăzi (30 oct) și cuprinde peste 70 de publicații rare din diferite domenii de activitate de la agricultură, la medicină, educație, artă, politica.
„Ne-am gândit anul acesta să nu mai venim doar cu documente pentru că Arhivele Naționale nu au doar documente în depozite ci și publicații vechi, cărți rare. Anul acesta am ales să expunem câteva publicații cu caracter științific, cultural, chiar de divertisment pe care le adăpostește biblioteca noastră. Invit publicul să ne viziteze și la sediul instituției, vor găsi lucruri inedite, care din nefericire nu prea își mai găsesc locul în paginile ziarelor de astăzi sau la știri", a spus Daniel Pavăl, directorul Direcției Județene Neamț a Arhivelor Naționale
Pe lângă vizualizarea publicațiilor expuse în vitrine cei care vor trece pragul muzeului vor putea citi și fragmente de articole care impresionează prin rigurozitate și sinceritate pe de o parte, printr-un limbaj savuros pe de altă parte. Multe dintre articole sunt semnate de nume mari ale culturii române de la sfârșit de secol XIX, început de secol XX, între care Nicolae Iorga, A.D. Xenopol, Gh. Brătianu, Alexandru Odobescu. În expoziție sunt şi publicaţii apărute pe plan local respectiv Viaţa şcolară, Apostolul, Solia, Buletinul medical și o serie de publicaţii legate de farmacia Vorel.
„Mai toate sunt rare pentru ca la început de secol XX, pe măsură ce sporeste numărul populației știutoare de carte, pe măsura ce prețul hârtiei, al tipografiei a început să scadă, asistăm la o adevărată explozie la publicațiile de toate felurile. Multe au apariții episodice și este cazul majorității revistelor expuse aici, sunt foarte foarte rare și mai pot fi găsite doar în cataloagele celor care s-au ocupat de istoria presei de-a lungul timpului", a mai spus Daniel Pavăl
Data de 31 octombrie a fost stabilită ca Ziua Arhivelor Naționale, pentru că pe 31 octombrie 1862 cele două Direcții ale Arhivelor Statului din Valahia, respectiv Moldova au fost unificate în Direcția Generală a Arhivelor Statului.
Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau