Face bani din mâncare gustoasă FOTO
Dimensiune font:
O gospodină din Bucovina şi-a transformat pasiunea pentru gătit într-o afacere de familie * ea vrea să obţină brevetul de produs tradiţional pentru povidla de prune cu miez de nucă, dulceţurile de trandafiri, nuci verzi şi cireşe amare, dar şi pentru gemul de căpşuni şi zacusca de hribi
Cristina Şagău are 38 de ani şi de ceva vreme câştigă bani din bucatele pe care le pregăteşte în bucătăria ei. Ea nu este singura care face acest lucru, însă este singura care are toate autorizaţiile necesare. Mai mult, vrea să obţină brevetul de produs tradiţional pentru câteva bunătăţi. Cristina a trecut pe listă povidla de prune cu miez de nucă, dulceţurile de trandafiri, nuci verzi şi cireşe amare, gemul de căpşuni şi zacusca de hribi. „Am pregătit dosarul ca să înregistrăm produsele. Avem dovezile că aceste reţete sunt specifice judeţului Suceava şi sunt mai vechi de 100 de ani. Ştim că nu va fi uşor, dar vrem să încercăm”, ne-a spus gospodina. Cristina a crescut simţind în mirosul bucatelor tradiţionale gătite în casă. După ce s-a căsătorit a început să pregătească, la rândul ei, fel de fel de conserve cu legume şi dulceţuri delicioase.
Bucătărie cu acte în regulă
În urmă cu trei ani, tânăra a început să mai vândă din conservele pe care le gătea pentru familie în mod special. „Cumnata mea avea o fermă la Zahareşti. Producea legume şi socrii mei au început să prepare tocană, roşii în bulion. Fiind foarte multe, am zis să le comercializăm la piaţă. Mai întâi, un pic de gem de căpşuni şi lumea a început să ne cunoască. Anul trecut am început să diversificăm toată gama”, ne-a spus Cristina Şagău.
Încetul cu încetul, gospodina şi-a legalizat afacerea. A obţinut toate autorizaţiile necesare ca să gătească şi să comercializeze conservele pe care le găteşte după reţete vechi, unele de la bunici, altele de învăţate de la socri. Asta după ce şi-a amenajat şi dotat o bucătărie într-o anexă a locuinţei sale din comuna Şcheia. O bucătărie de care este extrem de mândră, mai ales că are doar cuptoare care funcţionează pe bază de lemne.
A inventat dulceaţa de piersici cu ciocolată
În bucătăria sucevencei stau la loc de cinste sticlele cu siropuri de toate felurile, borcanele cu gogoşari în sos, salate de toamnă, ardei sau vinete marinate, gogoşari în oţet cu conopidă, zacuscă de opintici, vinete, tocană de legume, dar şi dulceţuri de zmeură, mure, nuci verzi, vişine, trandafiri, cireşe amare albe şi negre, pepene galben, caise şi piersici plate. Dintre toate sare în ochi dulceaţă de piersici cu ciocolată, o reţetă inventată de Cristina. „Fetiţa mea mi-a cerut să-i fac ceva în combinaţie cu ciocolată. Este reţeta mea, nu-i preluată. Am fiert piersicile fără zahăr. În zeama lăsată de piersici am pus ciocolată, cacao. Am făcut un sirop mai consistent şi am dat drumul la cubuleţele de piersici fierte în prealabil şi am sterilizat borcanele. Rezistă peste iarnă”, ne-a spus Cristina.
Bunătăţile Tynei
După ce şi-a diversificat gama de reţete şi după ce şi-a construit o bucătărie potrivită pentru mica afacere de familie, Cristina a lucrat la capitolul marketing. A găsit un nume sub care să-şi vândă conservele, „Bunătăţile Tynei”, foarte apreciate la multe expoziţii şi târguri.
Citeşte şi: Incertitudini pe Aeroportul Salcea
Oana ŞLEMCO
„Dulceţurile, gemurile, zacusca şi salatele mele sunt gătite la cuptorul cu lemne, aşa cum se făcea pe vremea bunicilor” - Cristina Şagău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau