Familii destrămate pentru o pâine pe masă
Dimensiune font:
În fiecare an, mii de părinţi din judeţul Iaşi iau calea străinătăţii, lăsând copiii în grija rudelor * Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi a aflat povestea unor bunici care au înfruntat toate greutăţile vieţii ca să aibă grijă de nepoţii lor
Potrivit unei statistici furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, în anul şcolar trecut s-au numărat 7.196 copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate în mediul urban şi alţi 7.086 în mediul rural. Este o cifră îngrijorătoare pentru mediul social şi educaţional, care creşte de la an la an. Cu această ocazie, membrii Asociaţiei Alternative Sociale au mers în câteva localităţi ieşene, în cadrul unor acţiuni de conştientizare a efectelor migraţiei asupra copilului. Una din cele mai recente întâlniri a avut loc în Podu Iloiei. „Întâlnirea face parte dintr-o serie de evenimente organizate de asociaţia noastră cu scopul de a informa părinţii şi persoanele de îngrijire ale copiilor afectaţi de migraţie în localităţi precum Lungani, Popeşti, Podu Iloaiei. Aceste dezbateri le-au oferit oportunitatea părinţilor, bunicilor sau persoanelor care au copii în îngrijire să adreseze întrebări specialiştilor noştri, care au în spate o vastă experienţă în acest domeniu”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Alternative Sociale. Unul dintre cele mai periculoase efecte ale migrării părinţilor este abandonul şcolar în rândul copiilor. Apoi, există riscul reducerii performanţelor şcolare şi se poate ajunge până la violenţa şcolară. „Privarea de afecţiunea şi supravegherea părintească îi face pe aceşti copii să devină vulnerabili în plan afectiv-motivaţional, riscând să abandoneze şcoala, înregistrând numeroase absenţe, devenind indisciplinaţi, diminuându-şi performanţele la învăţătură, suferind deviaţii de comportament, ori fiind atraşi de alţi tineri să comită fapte indezirabile social”, arată psihologii Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Iaşi, într-un studiu referitor la migraţia părinţilor la muncă în străinătate. În ceea ce priveşte randamentul şcolar, 42,52% dintre probleme sunt generate de plecarea părinţilor. Acelaşi motiv stă la baza procentului de 29,81% privind tulburarea de relaţionare şi 24,52% pentru comunicarea defectuoasă.
„Am patru nepoţi în grijă“
„A plecat mama cu tata şi m-a lăsat cu multe greutăţi pe cap”. Aşa sună vorbele unei bătrâne din Podu Iloaiei, care are grijă de patru nepoţei. Părinţii sunt plecaţi de câţiva ani peste hotare, în speranţa că vor putea oferi o casă mai bună copiilor. „Am patru nepoţi în grijă, ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. O fată de 19 ani la facultate în anul II, un băiat în clasa a IX-a, unul în clasa a VI-a şi o fată în clasa a II-a. Cu cea mică am multe probleme, pentru că suferă din cauza lipsei părinţilor. În casă, totul i se pare străin, stă mai mult cu sora ei, adică nepoata cea mare. Stă mai mult în casă, singură. Cu părinţii vorbesc la telefon. Plâng şi ei de dor şi când aud de starea lor… Stăteam şi mă gândeam la nepoata cea mare, care are multe greutăţi şi totuşi merge la facultate. Casa în care stau este într-o stare gravă, aşa că părinţii au fost nevoiţi să plece în străinătate pentru a munci, să îşi poată repera locuinţa. Muncesc acolo, unde le este foarte greu”, le-a povestit bătrâna specialiştilor Asociaţiei Alternative Sociale. Bunica îşi aminteşte cum se purtau copiii atunci când părinţii stăteau lângă ei. „Nepoata cea mare îmi spune: A plecat mama cu tata şi m-a lăsat cu multe greutăţi pe cap. Aşa se întâmplă în orice familie în care părinţii pleacă. Copiii nu prea înţeleg plecarea părinţilor. Nepoţii sunt foarte ataşaţi de mama, mai ales cea mică şi de aceea aceste reacţii de respingere pentru cei din jur. Mama îi alinta şi le făcea toate poftele, acum ei duc lipsa tuturor momentelor petrecute împreună”, mai povesteşte femeia.
Vezi și Lecţii de viaţă în curtea „Omului cu câini” FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau