Fântânile din mediul rural, otravă pentru localnici
Dimensiune font:
O statistică a DSP arată cifre îngrijorătoare cu privire la îmbolnăvirile din cauza apei de băut din mediul rural * legea nu prevede niciun fel de obligativitate a măsurării calităţii apei pentru fântânile individuale
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi trage un semnal de alarmă referitor la calitatea apei din fântânile din mediul rural, acolo unde primarii uită să mai raporteze catagrafierea lor. Conform datelor oferite de DSP Iaşi, 31,6% din populaţia judeţului Iaşi nu este alimentată cu apă potabilă în sistem centralizat şi îşi procură apa de la fântâni. Acest obicei pune în pericol sănătatea populaţiei, arată medicii DSP Iaşi, întărind afirmaţiile prin faptul că, numai în 2016, s-au înregistrat 11.251 cazuri de boală diareică acută, generate în mare parte prin transmisie hidrică. „Supravegherea îmbolnăvirilor prin transmitere hidrică se realizează în România pe baza metodologiilor elaborate anual de către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti. Alimentarea cu apă în judeţul Iaşi se realizează din sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă – 68.4% şi din surse locale, fântâni, izvoare, captări locale – 31,6%”, arată reprezentanţii DSP Iaşi. La nivelul judeţului Iaşi, sursele locale sunt reprezentate de 6.978 fântâni publice şi 439.926 fântâni individuale. Dacă pentru fântânile publice instituţiile abilitate fac anual măsurători de calitate a apei, legea nu prevede şi măsurători pentru fântânile individuale. Astfel, cei care recurg la această formă de alimentare cu apă sunt supuşi riscurilor epidemiologice.
Campioni şi la nitraţi
O altă situaţie la care judeţul Iaşi era campion în anii trecuţi este intoxicaţia acută cu nitraţi. Îmbolnăvirile au luat trendul descendent de la un record de 97 cazuri în anii 1997 - 1998 la numai şapte cazuri înregistrate în 2016. „Cea mai alarmantă manifestare clinică întâlnită la copilul intoxicat cu nitraţi o reprezintă cianoza, fiind şi principala cauză pentru care tânăra mamă se adresează medicului de familie. Ea apare când concentraţia în sânge atinge 10-20% din hemoglobina totală. Medicul de familie din mediul rural reprezintă primul bastion în prevenirea şi combaterea acestei afecţiuni. Cei mai expuşi la deces sunt copiii de până la un an. Există o slabă implicare a primăriilor în catagrafierea surselor de apă potabilă, publice şi individuale şi în monitorizarea calităţii apei din sursele locale publice. Dacă 30% din primării răspund la cerea de catagrafie, e foarte mult”, a declarat Anca Cristea, şeful Compartimentului de Igiena Mediului din cadrul DSP Iaşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau