Fără circulaţie supraterană în faţa Palatului Culturii
Dimensiune font:
Una dintre ideile revoluţionare ale municipalităţii este devierea circulaţiei tramvaielor din faţa Palatului Culturii, printr-un pasaj subteran ce va fi construit undeva in faţa Casei Pătrate * în prelungirea aceluiaşi b-d A. Panu, în zona Hotel Europa va fi construit un alt pasaj subteran ce va face legătura cu zona de jos a platoului Centrului Civic
Peste Pasajul Eminescu din Fundaţie, municipalitatea ieşeană mai are ascunse prin sertare schiţele a încă 5 pasaje subterane care ar urma să fie construite în Iaşi. Printre acestea se numără Pasajul Bucegi, dinspre zona Târgul Cucului, legătura cu strada Stihii, pasajul subteran de pe A. Panu, legătura cu zona Tătăraşi, care substituie pasajul suprateran, celebra pasarelă Tătăraşi, care în acest moment a şi fost scoasă din tema PUG, varianta nouă. Acesta va veni în continuarea bulevardului Anastasie Panu, cu intrare în subteran din zona Hotelului Europa, şi legătura cu Tudor Vladimirescu. De asemenea, mai este gândit un pasaj care va face legătura pe sub zona din faţa Palatului Culturii, astfel încât, Esplanada Ştefan cel Mare să rămână doar pietonal. „Practic, acest pasaj va face legătura dintre A. Panu şi strada Palat, astfel încât esplanada Ştefan cel Mare să continuie până în faţa Palatului Culturii. Acest pasaj ar urma să fie construit în intersecţia pietonalului Ştefan cel Mare cu A.Panu şi strada Palat, unde asub actuala trecere de pietoni spre Palatul Culturii, înspre Casa Dosoftei. E o ideea foarte frumoasă care a rezultat şi din studiul de soluţii pentru b-dul Ştefan cel Mare. Să nu uităm că acolo sunt şi linii de tramvai care vor fi aduse pe strada mare, nu prin faţa Palatului, şi băgate pe dedesupt”, a spus primarul interimar, Mihai Chirica.
Fondurile europene, soluţia pentru pasajele Iaşului
Potrivit edilului, o astfel de deviere a transportului electric suprateran prin introducerea în subteran este posibilă din punct de vedere tehnic, Chirica dând exemplul pasajului din zona Titu Maiorescu, din Capitală. În ce priveşte eventualele surprize neplăcute ce s-ar putea ivi în implementarea unui astfel de proiect, Chirica a susţinut că la orice săpătură în acel areal pot apărea surprize, în schimb a garantat faptul că nu se vor confrunta cu descoperirea unei pânze freatice în faţa Casei Pătrate. „Sunt idei care provin dintr-un studiu mai larg făcut de noi. Sunt o parte din gândurile noastre pe care, probabil, pas cu pas le vom transforma în realitate. Acum depinde foarte mult şi în măsura în care mai putem să prindem fonduri europene pentru astfel de proiecte. Noi sperăm să se întâmple acest lucru, dar trebuie să vedem exact cum vor fi ghidurile de finanţare. Ce ne vor oferi finanţatorii europeni, vom folosi la maxim”, a concluzionat Mihai Chirica.
Nelu PĂUNESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau