Faţa digitală a justiţiei EXCLUSIV
Dimensiune font:
Portalul instanţelor rămâne principala sursă folosită de justiţiabili şi avocaţi * acesta lasă încă de dorit la capitolul posibilităţi de informare
Toate instituţiile din justiţia ieşeană sunt prezente în spaţiul virtual, însă asta nu înseamnă că întotdeauna cetăţeanul interesat de mersul proceselor va beneficia de datele dorite doar apăsând pe o tastă.
Magistraţii ieşeni au pe rol anual zeci de mii de dosare, unele deschise de oameni din comune sau chiar oraşe îndepărtate. Pentru aceştia, portalul instanţelor, administrat de Ministerul Justiţiei, dar actualizat la nivel local, are o importanţă vitală. Portalul este astfel construit încât să se găsească acolo nu doar listele de şedinţă, ci şi ultimele 100 de dosare înregistrate, numele magistraţilor, datele de contact de la fiecare instanţă şi cele despre competenţa acesteia, anunţurile pentru concursurile de ocupare a unor posturi. De asemenea, tot aici se pot consulta declaraţiile de avere şi interese ale grefierilor, date statistice cam vechi, unele noutăţi legislative, precum şi formulare de cereri.
O curiozitate pe care nu şi-o vor potoli niciodată ieşenii cu ajutorul portalului priveşte numele judecătorilor care soluţionează fiecare dosar. Aşa, magistraţii se simt mai în siguranţă. „La numele judecătorilor n-ar trebui să aibă acces toată lumea. Se pot face scenarii, magistraţii pot fi ameninţaţi. Este normal să apară doar numele de dosar şi părţile”, a precizat un judecător.
Între afişaj în timp real şi erori SF
Avocaţii vorbesc despre unele întârzieri în apariţia datelor pe portal, dar spun că se poate şi mai rău. „În ultima vreme, chiar am remarcat o îmbunătăţire. Portalul nu se poate actualiza la timp, fiindcă grefierii sunt supraîncărcaţi. Ar trebui angajat personal care să facă numai asta. Ar fi bine dacă ar fi afişate pe site toate hotărârile şi dosarul ar putea fi consultat online, mai ales în cauzele penale”, consideră avocatul Robert Amuntencei. Ministerul Justiţiei s-a lăudat anul trecut cu un proiect în acest sens, dar el nu a ajuns la vreo instanţă ieşeană.
O noutate la noul Palat de Justiţie, cel ce găzduieşte Curtea de Apel şi Tribunalul, este sistemul de afişaj în timp real a dosarelor discutate de instanţă. Oamenii pot vedea pe monitoare aflate în holuri ce procese au fost, care sunt încă în desfăşurare şi ce mai urmează pe liste. „Pentru justiţiabili, ca timp de aşteptare şi informaţional, efectele sunt benefice. Pentru grefierii de şedinţă, este muncă suplimentară, pentru că introduc datele în timp real. Ce am constatat noi este că nu se deschid uşile sălilor atât de frecvent, ca oamenii să întrebe dacă a fost dosarul lor”, ne-a spus Diana Micu Cheptene, vicepreşedinte al Curţii de Apel Iaşi.
Tocmai supraîncărcarea grefierilor duce uneori la erori de consemnare ce duc cu gândul la filmele SF. În dosarul ex-deputatului gălăţean Mihail Boldea, acuzat de infracţiuni economice, pe portal se putea citi „Acordă termen pe 13.01.2015, când vor fi citaţi martorii lipsă la acest termen”. Înapoi în timp, cum s-ar spune!
Rămâne de văzut dacă anul 2016 va aduce schimbări pentru justiţia ieşeană şi la acest nivel. Că loc de mai bine este mereu. Cristina CZELLER
Procurorii DNA şi DIICOT, la mâna Bucureştiului
De pe site-ul parchetelor de pe lângă Curtea de Apel, Judecătorie şi Tribunal, ieşenii pot afla programul de audienţe, pot citi anunţuri privind concursuri şi comunicatele destinate ziariştilor. Totuşi, structurile ieşene măcar au site, în vreme ce serviciile teritoriale ale DNA şi DIICOT s-a lăsat cu totul pe mâna Bucureştiului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau