Faţa virtuală a justiţiei are şi riduri
Dimensiune font:
În epoca revoluţiei virtuale, nici justiţia nu putea sta departe. Cum arată însă faţa virtuală a oarbei cu balanţa?
Când vine vorba despre procese, principala sursă a ieşenilor este portalul instanţelor de judecată. Teoretic cel puţin, aici se regăsesc listele de şedinţă, dosarele înregistrate pe rolul instanţelor şi soluţiile judecătorilor. Tot la adresa http://portal.just.ro/, ieşenii pot afla datele de contact şi programul de lucru cu publicul al diverselor compartimente. Menţionăm că portalul este administrat de Ministerul Justiţiei, iar modernizarea sa a fost realizată în 2013 printr-un proiect de 2.215.560 lei, din care 79 la sută fonduri europene nerambursabile.
Pro şi contra portalului instanţelor
Reprezentanţii instanţelor ieşene se declară mulţumiţi de casa virtuală. „Justiţiabilii care ştiu să utilizeze internetul folosesc portalul, care este foarte bun. Pentru ceilalţi, arhiva rămâne principala sursă de informaţii”, a precizat Diana Micu Cheptene, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel.
De cealaltă parte însă, lucrurile se văd altfel. „În primul rând, de multe ori informaţiile despre ce s-a întâmplat la ultimul termen apar cu întârziere. Apoi, la Judecătorie, vezi lista cu ultimele dosare înregistrate, dar nu şi numele părţilor. Cum să-l identifici pe al tău? În plus, au fost cazuri când anumite dosare n-au apărut deloc pe portal”, a comentat un avocat.
Bube la site-ul Baroului
Nici în ograda avocaţilor nu e totul roz. Site-ul Baroului Iaşi - http://barouliasi.ro/ - arată ochios, dar îi lipseşte cea mai importantă componentă. Doritorii de asistenţă juridică nu găsesc lista avocaţilor definitivi şi stagiari, cu datele lor de contact. Decanul Baroului dă asigurări că se lucrează la asta. „Într-adevăr, tabloul avocaţilor nu se poate accesa. Adunarea Generală a delegat pe cineva din Barou şi problema se va rezolva până în septembrie”, a spus Marius Striblea. Până una alta, destui avocaţi şi-au făcut propriile site-uri, ca să audă lumea de ei.
Bloggeri care arată cu degetul
Despre ce se întâmplă în justiţie scriu şi bloggerii, ba chiar unii nu se sfiesc să ridice piatra. Printre cele mai virulente se numără http://balantacuopinii.blogspot.ro/, al mamei unui ieşen accidentat mortal. În decembrie 2004, Dorin Popa a intrat cu maşina în Cristi Bîzgă. Angajat al Spitalului Socola, cel din urmă a ieşit în fugă din curte, spre maxi-taxi.
Până la urmă, şoferul a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, dar mama sa, Gabriela, s-a plâns mereu în spaţiul virtual de mersul justiţiei. „Este inadmisibil ca, după aproape nouă ani de când fiul meu a fost ucis pe trecerea de pietoni de profesorul universitar Dorin Popa, să fiu hărţuită prin plata acestor cheltuieli judiciare. Am ajuns la concluzia că în România este îngrădit dreptul la recurs de către Judecătoria Iaşi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Iaşi şi alte autorităţi dependente, mai ales dacă ai dreptatea în mână”, se arată în ultima postare.
Aşadar, faţa virtuală a justiţiei mai are şi riduri. Lucru care nu e deloc o surpriză, atâta vreme cât nici realitatea nu e perfectă... Ştefana CZELLER
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau