Femeile aduc mai mulți bani acasă decât bărbații
Dimensiune font:
Cele mai multe dintre moldovence lucrează pe lefuri mai bune decât bărbații din regiune * angajatele din Botoșani, Suceava, Neamţ, Vaslui și Vrancea câștigă mai bine decât bărbații din județele lor * doar în Iași și în Bacău domnii au salarii mai bune decât doamnele
La nivel național, femeile din țară au câștigat, în 2015, un salariu cu 7% mai mic decât cel al bărbaților, așa cum arată o analiză realizată de Andreea Paul, deputat în Comisia pentru buget, finanțe și bănci și în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților, pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS). Așa cum se știe, această inegalitate dăinuie practic dintotdeauna în România. Surprinzător, însă, județul Vaslui, unul dintre cele mai rămase în urmă la multe capitole, este cel care a rupt-o cel mai radical cu această tradiție anacronică.
Citește și
Avocatul Poporului s-a sesizat
Bătrână legată de pat la spitalul din Bârlad
„În județul Vaslui femeile câștigă un salariu mediu cu aproape 8% mai mare decât bărbații, cel mai mare decalaj salarial pozitiv dintre județele țării”, spune Andreea Paul în analiza sa.
1.783 de lei, salariul mediu net al unei românce
Potrivit datelor INS, femeile au avut un salariu mediu net de 1.783 de lei în 2015, iar bărbații au câștigat, în medie, 1.928 lei net.
În 11 județe din țară, femeile au primit un salariu mai mare decât cel al bărbaților: Bistrita Năsăud, Sălaj, Călărași, Harghita, Neamț, Ialomița, Vrancea, Satu Mare, Suceava, Botoșani şi Vaslui.
„De exemplu, în județul Satu Mare, femeile au câștigat în plus față de bărbați, în medie, aproape 100 lei, în anul 2015”, mai spune Andreea Paul. Cele mai mari decalaje salariale au fost înregistrate în județele Ilfov și Prahova, unde salariul mediu net al femeilor a fost, în medie, cu 500 de lei mai mic decât al bărbaților, adică cu aproape 25% mai puțin în 2015. Județul Covasna este singurul din țară în care femeile câștigă un salariu mediu net de 1400 lei, egal cu cel al bărbaților.
Bărbații au avut câștiguri net superioare femeilor în majoritatea activităților economice. Cele mai mari decalaje de gen s-au înregistrat în domeniul intermedierilor financiare și asigurărilor - de peste 40%, în alte activități de servicii - 29%, dar și în industria prelucrătoare - 25%.
Chiar dacă în rândul populației totale, femeile sunt majoritare (51,1% în 2015), proporția nu se păstrează și în rândul salariaților, unde bărbații reprezintă 53%. Față de anul anterior, numărul mediu al salariaților bărbați a crescut cu 67.000, în timp ce numărul femeilor salariate a crescut cu aproape 37.000 de persoane. Alina CALINIUC, Ovidiu IANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau