Fenomenul care sperie omenirea: violenţa în rândul tinerilor
Dimensiune font:
Tot mai mulţi minori ajung criminali. Ultimul caz şocant s-a înregistrat chiar luna aceasta, când un băiat de 17 ani a comis un dublu asasinat. Reamintim că, pe 4 septembrie, Tiberiu Petrovici şi soţia acestuia, Parascheva, au fost ucişi cu toporul de către George M., din Botoşani, angajat să-i ajute la muncă. Băiatul a luat trei telefoane, câteva sute de lei şi pistolul cu bile al septuagenarului. Apoi, în loc să fie cuprins de remuşcări, şi-a sunat tatăl şi i-a povestit că a făcut rost de un pistol şi de bani, ba chiar a tras în aer, ca să-l convingă! În cele din urmă, el a fost descoperit la o stână şi încătuşat.
Tras în ţeapă pentru distracţie
Un caz la fel de îngrozitor a avut loc şi la Târgu Frumos, unde tot un minor a tras în ţeapă un bărbat din dorinţa de a se distra. Constantin M. dormea în mijlocul drumului, cu pantalonii în vine, şi a fost observat de un grup de patru puştani. Pe caldarâm, lângă bătrân se afla un băţ de salcâm. Mihail B. (16 ani) a luat lemnul şi l-a introdus în fundul lui Constantin M. „După ce băţul a intrat cam 20 de centimetri, minorul a început să dea şuturi în capătul lui. Băţul a străpuns organele interne şi a ieşit prin zona subclaviculară dreaptă”, au spus procurorii. Mihai B. a fost condamnat de judecătorii Tribunalului la 10 ani de puşcărie, însă apoi magistraţii Curţii de Apel l-au trimis la reeducare pentru 15 ani.
Ce spun psihologii
Psihologii au identificat două cauze majore ale unui astfel de comportament. “Mulţi minori sunt victimele abuzului, neglijenţei din mediul familial şi extrafamilial. Ei nu au capacitatea de a gestiona furia în mod sănătos şi se transformă în violenţă. De asemenea, mediul în care trăiesc este plin de violenţă, de la desene animate la filme şi jocuri. Toate îi învaţă că violenţa este o modalitate de interacţiune, de comunicare. În Canada, de exemplu, au fost interzise desene cu Tom şi Jerry, deoarece specialiştii au stabilit că induc violenţă”, a precizat Cătălin Luca.
Specialiştii atrag atenţia că este foarte important ca părinţii copiilor cu un comportament violent să acceseze programe de managementul furiei. „Mai trebuie să respecte indicaţiile de la televizor, acele buline, care nu sunt puse la întâmplare. De asemenea, fiindcă online nu există o asemenea protecţie, părinţii trebuie să supravegheze cât stau online copiii şi ce conţinut accesează”, a adăugat Cătălin Luca.
Chiar şi muzica îi poate duce pe copii pe căi greşite. „Anumite formaţii promovează stilul persoanei care trebuie să se descurce într-o societate foarte dură, unde e penalizată, făcută să sufere. Mesajul este de tipul loveşte înainte să te lovească, a fi diferit de ceilalţi înseamnă a te folosi de ceilalţi, nu a colabora cu ei. Ar trebui promovate melodii cu mesaj pozitiv, care învaţă stima de sine”, a conchis psihologul. Ştefana CZELLER
Bolile psihice au partea lor de vină
Crime oribile au fost comise şi de minori cu boli psihice. În 2011, Silviu T. şi-a strangulat şi înjunghiat mama şi bunica. După crimă, a spălat cadavrul celei care i-a dat naştere, apoi a mers la un preot. În 2009, un alt băiat, care nici nu împlinise 14 ani, şi-a ucis mama. Teodosian G. i-a zdrobit capul femeii cu ciocanul
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau