Ferma Prinţului Charles vinde legume bio atestate FOTO
Dimensiune font:
Ferma Fundaţiei FARA, patronată de Prinţul Charles, este singura din judeţul Suceava care şi-a reînnoit atestatul pentru producţia de legume bio * angajaţii de la Spătăreşti cultivă roşii, ardei, ceapă, spanac şi castraveţi bio * în această unitate agricolă lucrează persoane cu dizabilităţi
Atenţie de unde vă faceţi cumpărăturile. Dacă produsele sunt româneşti, nu înseamnă că sunt şi sută la sută naturale. Ferma Fundaţiei FARA, patronată de Prinţul Charles, este singura din judeţ care produce legume bio cu acte în regulă. În solariile fermierilor, salata, roşiile, ceapa şi ardeii cresc fără erbicide sau îngrăşăminte.
Şeful Direcţiei Agricole, Vasile Costan, ne-a confirmat că există un singur producător de legume bio în tot judeţul. În mod surprinzător, el nu se află la Milişăuţi sau în Salcea, unde sunt multe solarii şi de unde provin foarte mulţi dintre producătorii care vând legume în pieţele din oraş, ci în satul Spătăreşti al comunei Fântâna Mare, la o aruncătură de băţ de municipiul Fălticeni. Este vorba despre ferma Fundaţiei FARA, patronată de Prinţul Charles. Ferma are 24 de hectare de teren, iar legumele bio sunt cultivate pe o suprafaţă mai mică, în solarii. „Producătorul nu foloseşte erbicide, pesticide sau îngrăşăminte chimice”, a declarat Vasile Costan. Cât priveşte restul producătorilor agricoli din pieţele judeţului, mulţi spun că oferă marfă bio, deşi sunt greu de crezut. Cu toate acestea, numărul lor este destul de mare. „Sunt mai mulţi producători de legume bio în judeţ, dar nu s-au atestat. Procedura nu este foarte simplă. Producătorul trebuie monitorizat. Timp de doi ani înainte să obţină atestatul nu are voie să folosească pe respectiva suprafaţă de teren erbicide sau îngrăşăminte chimice”, a explicat Costan.
Poveste de succes la Spătăreşti
Ferma din comuna Fântâna Mare este o poveste de succes şi o lecţie de caritate pe care o predă Fundaţia filantropică FARA. Structura are grijă de copii proveniţi din sistemul de ocrotire. Îi ajută să înveţe o meserie, iar atunci când împlinesc vârsta de 18 ani le oferă sprijin ca să-şi găsească un loc de muncă. Unii dintre tineri lucrează chiar în ferma organică.
Munca în agricultură nu este floare la ureche, însă toţi cei care se implică, de la angajaţi, la învăţăcei, sunt plătiţi. „Ferma are 24 de hectare”, a declarat Sebastian Vlaicu, managerul fermei. El este cel care a reuşit să obţină atestatul bio pentru solarii şi în acest an. „Atestatul se obţine pe fiecare produs în parte. Anul acesta am reuşit să cultivăm şi spanac. Vrem să le oferim copiilor cele mai bune alimente”, a completat Vlaicu.
Anul trecut, cei de la FARA au reuşit să producă două tone de tomate şi o tonă de ardei, care au ajuns în centrele fundaţiei din judeţ, dar şi într-un hipermarket din Bacău.
Citeşte şi: Femeile câştigă tot mai mult teren în antreprenoriat
Oana ȘLEMCO
„Avem o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi cu solarii în care cultivăm legume, tomate şi ardei, pe care le distribuim în centrele FARA din judeţ. Surplusul am reuşit să-l comercializăm în hipermarket” – Sebastian Vlaicu, managerul fermei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau