Fermierii din Moldova susţin că rachetele antigrindină aduc seceta!

1antigrindina
1antigrindina1
1antigrindina2

Dimensiune font:

| 06-07-2022 08:59

  „Fermierii din Moldova susţin că sistemul antigrindină este responsabil pentru seceta din zonă şi au cerut sistarea pentru cel puţin un an a tragerilor de rachete antigrindină cu iodură de potasiu ori iodură de argint.

Mai mulţi agricultori s-au declarat dispuşi să plătească, din banii lor, studii necesare care să lămurească dacă sistemul antigrindină este sau nu responsabil pentru secetă şi au propus ca tragerile cu rachete antigrindină să fie sistate cel puţin un an de zile”Acest mesaj ne-a parvenit în cursul zilei de ieri şi reia o controversă veche de câţiva ani. Cu sau fără rachete antigrindină?

La momentul actual, Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor protejează o suprafaţă de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcţionarea unui număr de 65 de puncte de lansare.

Alte 41 de puncte de lansare din cadrul UCCG Iaşi, Vrancea, Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare (construcţie, finalizare lucrări, dotare sau punere în funcţiune), urmând să devină operaţionale pe parcursul acestui an.

O rachetă costă aproximativ 1.000 de euro, iar un generator terestru (deocamdată nu avem aşa ceva) cam de trei ori mai mult, dar beneficiul economic poate fi şi de zece ori mai mare. „Costurile de protejare a unui hectar sunt de numai 10-15 euro la o lansare, dar grindina nu mai face ravagiile de altădată, chiar dacă UCCG Iaşi nu acoperă decât jumătatea vestică a judeţului şi un mic teritoriu din sud”, spune Dan Axinte, directorul UCCG Iaşi. Degeaba, unii fermieri o ţin pe-a lor. Chiar dacă proteste gen cel de acum două luni de la Codăeşti-Vaslui se dovedesc total contraproductive. Grindina e mai devastatoare decât seceta. Mai mult, fără tragerile cu rachete pe bază de iodură de potasiu, pot avea loc ambele fenomene. Tocmai de aceea s-a şi investit atât în Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Titulatura instituţiei spune foarte clar, scopul e de creştere a precipitaţiilor, nicidecum de a aduce seceta.

O ploaie artificială nici nu-i foarte scumpă, doar 15 euro la hectar. Iar prin însămânţarea norilor  cu iodură de argint, se obţine o creştere a cantităţii de precipitaţii cu 5% până la 15%. Nu pare mult, dar, în aceste zile, umiditatea solurilor din zona Moldovei a ajuns la doar 2%, în timp ce temperatura la nivelul pajiştilor atinge 65-70 grade Celsius!

Încă nişte amănunte esenţiale. La nivelul judeţului Iaşi, ultimele trageri cu rachete antigrindină au avut loc la mijlocul lunii mai. Atunci a plouat, dar nu cu gheaţă, cel puţin în zonele acoperite de UCCG Iaşi. După, nu s-a mai tras, n-a fost grindină, dar nici n-a mai plouat...

Cauzele, atât în ce priveşte grindina, cât şi seceta sunt în altă parte. Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, explică, pe înţelesul oricui, cum de s-a ajuns la asemenea situaţii. Secetă şi grindină.

 

„Seceta este rezultatul altor acţiuni umane, necugetate. Astăzi, asistăm la o aşa secetă, din alte cauze, nu din cauza rachetelor. Acolo unde solul se va încălzi foarte puternic, aerul se va încalzi foarte puternic şi va scoate tot mai multă apă din sol. Dacă zona este poluată sau dacă acolo, la înălţime, ajunge praf, poluare din altă parte, este risc mare să nu mai fie precipitaţii, ci grindină! Poluarea tot mai mare inhibă căderea precipitaţiilor şi creste riscul formării de grindină” – susţine fizicianul Silviu Gurlui.

 

„Rachetele antigrindină trebuie date exclusiv când sunt condiţii de grindină, ele nu se dau decât în condiţii tipice şi în anumite zone. Există două aspecte care trebuie lămurite. Orice intervenţie în atmosferă, fie că vorbim de mai multă umiditate, de mai multă poluare, de astfel de germeni de condensare tip AgI (injectaţi cu rachete de la sol sau din avion) produc schimbări în atmosferă. E logic, apar modificări termodinamice. Aşa că, orice abuz de injectare de microparticule în atmosferă, care să influenţeze vremea (fie să producă precipitaţii, fie să împiedice formarea grindinii) - sunt nocive. Eu nu mă grabesc şi nici nu încurajez pe nimeni să facă în atmosferă experimente de injectare a compuşilor chimici cu rol de a controla vremea. Însă, în cazul rachetelor antigrindină, dacă ele sunt trase cu măsură, strict controlate, adaptate condiţiilor atmosferice, acestea nu vor influenţa seceta! Seceta este rezultatul altor acţiuni umane, necugetate. Astăzi, asistăm la o aşa secetă, din alte cauze, nu din cauza rachetelor. Acolo unde solul se va încălzi foarte puternic, aerul se va încalzi foarte puternic şi va scoate tot mai multă apă din sol. Dacă zona este poluată sau dacă acolo, la înălţime, ajunge praf, poluare din altă parte, este risc mare să nu mai fie precipitaţii, ci grindină! Poluarea tot mai mare inhibă căderea precipitaţiilor şi creste riscul formării de grindină, pentru că sunt curenţi ascendenţi foarte puternici, iar poluanţii servesc drept centri de condensare, mult mai fini, mult mai mulţi, impiedicând picăturile de apă să se unească, să crească şi să cadă. Ba, dimpotrivă, picăturile fiind tot mai fine, sunt urcate violent spre atmosfera superioară sau aruncate spre zone tot mai reci, adunând tot mai multă gheaţă, făcându-se atât de mari cât le pot ţine sus curenţii de aer”, spune profesorul Gurlui.

 

„Clima se va regla. Cheia e solul, cum îl cultivăm! Dar adevărata bombă este alta. Carbonul înmagazinat în sol! De la resturi de animale, rădăcini etc. În sol este un rezervor mare, enorm de carbon” – spune profesorul Silviu Gurlui.

 

„Ce vedem acum este rodul poluării puternice, a solului neîngrijit, care reflectă tot mai puţină radiaţie de la Soare (adică absoarbe tot mai multă caldură), a suprafeţelor imense de construcţii care se supraîncalzesc (din acelaşi motiv, ele sunt ca un burete pentrut razele solare) şi, evident, defrişările haiduceşti. Şi închei: multe arderi, mult carbon în aer. Astea s-au dus spre poli, peste gheţari. Ăştia s-au supraîncălzit şi au modificat dramatic coeficientul de reflexie. Adică nu s-a reflectat lumina precum o face zăpada, ci s-a absorbit tot mai mult, pentru ca lipsa zăpezii înseamnă suprafaţă uscata sau cu albedo mic (reflexie mult mai mică decât zăpada). Lucrul acesta se vede foarte clar, albedoul Pământului s-a redus. Se încălzeşte tot mai tare suprafaţa solului. Asta se vede, indirect, la câtă lumină ajunge pe Lună! Noaptea, Luna reflectă o cantitate de lumină. Asta este, în ultima perioadă, mai redusă, pentru că Pamântul trimite tot mai redusă radiaţie în spaţiu! Solul fiind mai fierbinte, emite radiaţie în IR cu intensitate tot mai mare în atmosferă. Dacă în aer nu am avea apă, CO2, metan şi N2O, asta s-ar tot duce, nu ar încălzi atmosfera. Dar, toate gazele astea sunt acolo şi absorb radiaţia de la sol. Dacă Pământul ar fi acoperit doar de vegetaţie zdravănă, păduri şi mai puţin beton, asfalt, mai multe culturi agricole, mai puţin sol neîngrijit, va fi foarte bine. Clima se va regla. Cheia e solul, cum îl cultivăm! Dar adevărata bombă este alta. Carbonul înmagazinat în sol! De la resturi de animale, rădăcini etc. În sol este un rezervor mare, enorm de carbon. Microorganismele, cu creşterea căldurii solului, transformă carbonul în CO2, pe care îl injectează în atmosferă. Această cantitate de CO2 este cu mult mult peste cantitatea de CO2 pe care noi oamenii o relansăm în atmosferă. Aşa că, dacă nu îngrijim solul, vom suferi crunt!”, concluzionează fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
31/10/2024 23:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Mihai Chirica: „Niciodată în ultimii 150 de ani Iașul nu a traversat vremuri mai bune”
31/10/2024 23:52

* joi, 31 octombrie, au depus jurămantul 20 dintre cei 27 consilieri locali * doi consilieri au lipsit motivat, iar alti 5, cei supleanti, vor depune jurămantul in a doua jumătate a lunii viitoare, după ce ...

Doar doi studenți ieșeni au solicitat ajutorul pentru cazare, acordat de stat!
31/10/2024 22:53

Ajutorul de la stat pentru studentii care provin din familii cu venituri mici nu prea i-a interesat pe studentii ieseni. Suma prea mică, de 224 de lei, dar si birocratia excesivă pentru dosar ii descurajează ...

Poliția Locală ridică, zilnic, zeci de autoturisme de pe străzile orașului
31/10/2024 20:58

* soferii care aleg să parcheze neregulamentar riscă două sau trei puncte penalizare şi amenzi cuprinse intre 750 şi 1.500 de lei * totodată, există şi costuri suplimentare, in valoare de 420 de lei, pe ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
31/10/2024 20:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Teroristul din Feredeni a încălcat de 188 ori ordinul de protecţie
31/10/2024 20:55

* la ultima acţiune, cea care i-a adus şi condamnarea, a tocmit doi mercenari * unul din aceştia, vechi recidivist, a primit cinci ani de inchisoare * cel de-al doilea, un pusti de 17 ani, a fost lovit la bu ...

Un subinspector de la Crima Organizată  a strâns de gât un agent de poliţie rurală
31/10/2024 20:54

* achitat in prima instanţă, acesta a fost condamnat de Curtea de Apel * a fost găsit vinovat de ultraj, primind o pedepasă de nouă luni inchisoare, evident cu suspendare * sentinţa e defin Costel M. a f ...

Tot mai mulți ieșeni își petrec sărbătorile de iarnă în țările calde
31/10/2024 20:51

* „Foarte multi clienti au achizitionat pachete pentru destinatii precum Tenerife, unde temperatura medie in lunile de iarnă este de 17 grade Celsius. Thailanda este un alt punct de atractie... Si vacant ...

Luminația, Sărbătoarea luminii și a amintirii veșnice
31/10/2024 20:18

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credinciosii romano-catolici si greco-catolici celebrează Luminatia sau Sărbătoarea luminii si a amintirii vesnice. Cunoscută si ca Ziua Mortilor sau Ziua Tuturor Sfinti ...

Percheziții la Iași
31/10/2024 16:09

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice pun in executare joi 21 de mandate de percheziţie domiciliară la mai multe persoane ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei