Fiscul a pus tunurile pe afacerile lui Porumboiu
Dimensiune font:
Omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu traversează o perioadă nefastă * în anul 1999 s-a apucat de investiţii serioase în agricultură, iar în timp a ajuns unul dintre cei mai bogaţi români * acum, firmele sale au conturile blocate pentru o datorie de peste 5 milioane de lei * Fiscul i-a vândut, în această săptămână, 17 utilaje, în schimbul a 804.000 de lei
Adrian Porumboiu a cunoscut apogeul în afaceri în perioada 2005-2010, cu firme de producţie vegetală şi zootehnie, fabrici de pâine şi mori. Societăţile sale aveau în proprietate peste 50.000 de hectare de teren agricol, o fabrică de lapte, una de ulei şi biodiesel şi silozuri pentru depozitarea a circa 300.000 de tone de cereale. În 2005, fostul arbitru internaţional a investit în fotbal, finanţând echipa locală FC Vaslui, promovată în Liga Naţională. Echipa vasluiană a reuşit, la scurt timp după promovarea în prima ligă, să joace în Cupele Europene. În anul 2013 Adrian Porumboiu a anunţat că nu mai finanţează echipa vasluiană, dar că rămâne un susţinător al galben-verzilor.
În 2014, echipa vasluiană nu a mai primit licenţă de la Federaţia Română de Fotbal pentru a activa în primul eşicher fotbalistic din ţară şi de desfiinţează. Acesta este practic momentul în care încep să iasă la iveală şi problemele pe care firmele lui Adrian Porumboiu începuseră să le aibă. Preşedintele clubului vasluian de fotbal, Ciprian Damian, anunţa în anul 2014 că că situaţia financiară de la clubul este foarte gravă şi avertiza că sume importante care au intrat în contul clubului, au fost direcţionate ulterior în firmele conduse de Adrian Porumboiu, lucru negat de omul de afaceri.
Citeşte şi: O tânără de 20 de ani a murit la Spitalul Bârlad la scurt timp după naştere
Cu tractorul la licitaţie
În februarie 2015 mai multe autoturisme, dar şi utilaje agricole sau instalaţii tehnologice de procesare a laptelui, aparţinând firmelor omului de afaceri Adrian Porumboiu, au fost scoase la licitaţie de către Administraţia Finanţelor Publice, măsura fiind luată după ce o societate a omului de afaceri vasluian, SC Consprest SA, nu a respectat un grafic de eşalonare stabilit în anul 2011. În replică, Adrian Porumboiu a susţinut că statul s-a grăbit să-l execute silit, fără să ţină cont că ani la rând societăţile sale au fost contributori constanţi la bugetul de stat. „Grupul de firme pe care îl deţin a contribuit în ultimii ani cu peste 350 de milioane de euro la bugetul de stat. Acum am pierdut această eşalonare şi s-au repezit să scoată bunuri la licitaţie. Ne vom achita de toate obligaţiile şi, chiar dacă avem un moment mai dificil, cum au, de altfel, majoritatea covârşitoare a firmelor cu capital românesc, vom continua să funcţionăm şi vom rămâne în picioare”, declara atunci Adrian Porumboiu.
O serie de bunuri au fost deja cumpărate de persoane fizice şi juridice din mai multe zone ale ţării. După ce s-a trezit cu conturile blocate şi cu zeci de bunuri scoase la licitaţie, în luna martie Porumboiu mai primeşte o lovitură.
El a acuzat APIA Vaslui că sancţionat în mod abuziv una dintre societăţile sale cu 12 milioane de euro. Porumboiu afirma că APIA „a redus sau anulat în mod nejustificat” plăţile aferente perioadei 2012-2015 pentru o suprafaţă agricolă de peste 27.000 de hectare, societatea fiind în situaţia de a nu putea achita salariile angajaţilor.
Comcereal SA a depus contestaţie la măsurile luate de APIA, dar decizia a fost menţinută, reprezentanţii APIA susţinând că sancţiunea acordată firmei este justificată.
Practic, societăţii Comcereal SA i-au fost reduse retroactiv plăţile pentru anii 2012 (cu 20%) şi 2013 (cu 50%), a fost anulată plata pentru anul 2014 şi există probabilitatea anulării plăţilor pentru 2015, impactul financiar direct al acestor sancţiuni fiind de 12 milioane de euro.
Tudor IFRIM
Administraţia Finanţelor Publice a vândut la licitaţie, în urmă cu două zile, 17 utilaje, în valoare de 804.000 de lei, în contul datoriilor la buget a uneia dintre societăţile fostului arbitru internaţional. Bunurile au fost cumpărate de cinci persoane juridice din judeţele Iaşi, Neamţ, Timiş, Dolj şi cinci persoane fizice din judeţele Vaslui şi Covasna.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau