FOTO Dar din dar pentru sărmanii din CUG
Dimensiune font:
15 copii care locuiesc la limita sărăciei în grajdurile dezafectate din zona CUG, lângă Fortus, au îmbrăţişat, marţi seară, unul din cele mai frumoase gesturi de omenie făcut de un grup de ieşeni * zeci de oameni care nu s-au cunoscut niciodată s-au strâns, prin intermediul reţelelor de socializrare, în parcarea unui magazin de retail pentru colectarea de hăinuţe, dulciuri, mâncare şi jucării pentru cinci familii care trăiesc în necaz la marginea oraşului
De mai bine de un deceniu, cinci familii cu 15 copii îşi duc veacul în sărăcie, undeva la marginea oraşului, uitaţi de lume. Oameni simpli, educaţi atât căt le-au fost posibilităţile, pot fi văzuţi chiar din trenurile care circulă spre Vaslui, vis-a-vis de combinatul Fortus. Când am făcut prima vizită, părinţii au fost destul de reticenţi cu noi, pe bună dreptate. Aceştia şi-au pierdut orice speranţă în cei care au promis că îi ajută, şi nu s-au mai întors. „Au venit atâţia să vorbească cu noi, să ne filmeze, au promis că ajută, iar apoi nu s-a mai întors nici unul”, a fost primul lucru care ni l-a rostit unul dintre părinţi, care s-a recomandat domnul Ion. În întâmpinarea noastră a venit şi o mamă, care are cinci copii, din care unul cu grave probleme la inimă. „Merg cu el la medic o dată la şase luni. Un plămân este în faţă, altul deplasat în spate şi are probleme cu inima. Acum este bine. Noi creştem aceşti copiii cum putem mai bine. Au venit şi de la Protecţia Copilului să verifice condiţiile şi au văzut că nu ne batem joc de ei. Noi nu ne ducem la cerşit, nu îi trimitem pe copii la cerşit, muncim cu ziua ori sezonieri pe unde apucăm”, ne-a povestit Ana Maria, mama celor cinci copii.
În total, sunt cinci familii din care, una cu cinci copii, una cu patru copii, una cu trei copii şi două familii cu câte doi copii. Unul dintre copii, cel mai mare, în vârstă de 18 ani vine ocazional în vizită, muncind în construcţii, pe unde apucă. De altfel, toţi taţii muncesc în domeniul construcţiilor pentru a-şi întreţine familiile, iar copiii merg toţi la şcoală. Unii învaţă mai bine, alţii mai puţin bine, dar toţi primesc educaţia educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor şi niciodată nu pleacă murdari către orele de curs. Sunt copii plini de energie, mereu zâmbitori şi curioşi atunci când un străin le calcă pragul.
Condiţii de trai departe de secolul XXI
Cele cinci familii nu au energie electrică iar totul în casă este aprins pe bază de baterie, se folosesc lumânări ori candele. Nu au nici apă, iar părinţii sunt nevoiţi să care bidoane în spate pe distanţe de câţiva kilometri, de la cişmelele din oraş. În plus, apa pentru spălatul hainelor o procură dintr-un pârâu, după ce o filtrează cu site improvizate. Aşa au trăit, de ani buni, familiile sărmane din CUG. Un alt părinte povesteşte că, de când s-a mutat în colibele improvizate, în urmă cu 15 ani, nu a cerşit niciodată, ba din contra, a căutat să muncească cinstit. „Uitaţi-vă la palmele mele. Muncesc pe unde apuc. Toţi de aici vrem să muncim corect, nimic mai mult. Copiii noştri merg toţi la şcoală, de unde mai primesc rechizite şi le luăm şi noi ce le mai trebuie, în limita posibilităţilor”, a spus unul dintre părinţi.
Vezi si Moș Nicolae există pentru bătrânii străzii
Dând dovadă de ospitalitate, familiile ne-au invitat în casa lor. Unii reuşesc să trăiască câte şapte într-o încăpere mică, părinţii la un loc cu copiii. În schimb, nu au uitat de spiritul Sărbătorilor. Pe un perete interior era înşirată o instalaţie de brad, care funcţiona pe bază de baterii. Afară, au un frigider, primit din donaţii dar pe care nu-l pot folosi pentru că nu au energie electrică. Cu toate astea, profitând de vremea friguroasă, ţin câteva alimente în el. În schimb, s-au descurcat cu lemnele, şi vor reuşi să treacă peste gerul iernii cu bine.
Moş Crăciun a ajuns la cei 15 copii
Un eveniment spontan s-a transformat, în doar o singură zi, într-una din cele mai frumoase campanii organizate cu prilejul Sărbătorilor de iarnă de către ieşeni. Sunt simpli cetăţeni, care nu lucrează în ONG-uri sau asociaţii caritabile, şi care s-au cunoscut pentru prima dată, având un singur lucru în comun: omenia. Marţi seară, zeci de tineri care nu se cunoşteau între ei s-au strâns într-o locaţie stabilită cu ajutorul reţelelor de socializare şi au donat bunuri pentru aceste familii nevoiaşe. În mai puţin de o oră, alţi ieşeni care au vâzut îndemnul au sosit la punctul de colectare şi au lăsat sacoşe şi saci cu jucării, hăinuţe şi dulciuri pentru cei 15 copii din zona CUG. Mai mult, o parte din donatori s-au oferit să ajute cu transportul iar la ora 19.00, mai multe autoturisme pline ochi cu bunătăţi au plecat către cele cinci familii, care nu ştiau ce-i aşteaptă.
La faţa locului, era întuneric beznă, iar semnalul ajungerii lui Moş Crăciun a fost dat de câinii care trăiesc pe lângă acele familii sărace. În întâmpinarea noastră au ieşit, la început, doi copii cu mama lor, care nu ştiau ce se întâmplă lângă casele lor. A urmat o bucurie care cu greu poate fi descrisă de cuvinte. Acelaşi sentiment s-a citit şi pe feţele tinerilor ieşeni care, prin intermediul sprijinului lor, şi-au umplut sufletele de împlinire. Au făcut fericită o întreagă comunitate şi au lăsat amprenta lor pe sufletele semenilor aflaţi în neputinţă.
Vezi si Lecţii de viaţă în curtea „Omului cu câini” FOTO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau