FOTO Scandal ecologic la doi paşi de Iaşi EXCLUSIV
Dimensiune font:
Locuitorii din Tomeşti s-au revoltat, în ultimele zile, după ce au aflat că autorităţile vor să dea undă verde unui incinerator de deşeuri periculoase * firma Demeco Bacău, cea care va administra această investiţie, a fost implicată săptămâna trecută într-un incident în Moldova * pe 20 septembrie, deşeuri dintr-o hală aparţinând acestei societăţi au luat foc, fiind mobilizaţi zeci de pompieri pentru stingerea incendiului * acum, aceeaşi firmă a primit toate avizele necesare şi va deschide un incinerator pentru deşeuri periculoase la ieşirea din municipiul Iaşi
Zeci de oameni au protestat la sfârşitul acestei săptămâni împotriva unei investiţii care poate pune în pericol sănătatea locuitorilor din comuna Tomeşti, situată la o distanţă de doar câţiva kilometri de oraşul Iaşi.
La sediul primăriei Tomeşti, reprezentanţi ai comunităţii, autorităţilor locale şi directorii instituţiilor implicate în probleme de mediu s-au aşezat ieri la aceeaşi masă pentru a discuta îngrijorările ieşenilor, dar care, în final, s-a lăsat cu strigăte de nemulţumire. Întreaga dezbatere a oscilat în jurul incineratorului de deşeuri periculoase şi deşeuri medicale din comună, care ar urma să fie deschis sub managementul firmei Demeco Bacău, acolo unde, săptămâna trecută a avut loc un incendiu uriaş la unul din depozitele sale de deşeuri.
Cu toate acestea, nimeni din comună nu ştia de acest incident la momentul dezbaterii publice, un detaliu ce putea schimba şirul evenimentelor. „Cei de la firmă ne-au dat garanţia că au utilaje moderne şi nu pun în pericol sănătatea locuitorilor din zonă. Pe de altă parte, este şi o investiţie ce produce locuri de muncă şi au promis că vor face angajări din rândurile locuitorilor comunei noastre. Ar fi vorba patru ture, cu câte șase muncitorie”, a declarat viceprimarul comunei Tomeşti, Pavel Bîrleanu.
Locuitorii din zona incineratorului sunt revoltaţi de situaţie, nu doar din cauza acestei investiţii, ci a întregii activităţi industriale ce se petrece în regiune. În zona în care va funcţiona incineratorul mai activează şi alte fabrici de construcţii, dar şi un sit de colectare a fierului vechi, toate concentrate într-un perimetru periculos de aproape de locuitorii comunei şi, totodată, de municipiul Iaşi. „Vă spun, încă am dureri de cap după ce am ieşit din şedinţă. Oamenii sunt foarte supăraţi, mai ales cei din satul Vlădiceni, acolo unde se face investiţia. Sătenii sunt şi acum împotrivă, pentru că sunt cei mai afectaţi. Au fost prezenţi la şedinţă şi reprezentanţi ai instituţiilor care se ocupă de mediu şi sănătate publică şi au promis de toate, că va fi bine. Nici nu ştiam de incendiul din Bacău, altfel aş fi ridicat problema imediat. E o întreagă încurcătură, în care noi suntem cu mâinile legate”, a declarat la rândul său primarul comunei Tomeşti, Ştefan Timofte, după o şedinţă cu scântei, care a durat aproape trei ore.
Şefii APM Iaşi ridică din umeri
Protestele împotriva incineratorului din Tomeşti datează încă din 2007. Pe această temă au fost făcute o serie de petiţii, dar care nu s-au dovedit temeinice. În decembrie anul trecut, 300 de locuitori ai comunei au înaintat o scrisoare Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în care solicitau oprirea investiţiilor pentru incinerator, motivând că, la acea vreme, Demeco SRL nu avea avizele necesare. În pofida eforturilor comunităţii, la începutul acestui an, a fost eliberat avizul de construcţie pentru demararea lucrărilor de modernizare a incineratorului, lucrări care au început în luna aprilie şi se vor termina anul viitor, conform proiectului. Prin incendiul de la Bacău, acum, atât autorităţile locale cât şi reprezentanţii comunităţii au un precedent periculos. Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi, Bogdan Davideanu, a fost prezent la dezbaterea publică din Tomeşti, dar zarurile au fost deja aruncate, iar întâlnirea a fost pur informativă.
„Au existat câteva neînţelegeri pentru că în zona incineratorului sunt case, construite într-un perimetru mai mic decât 500 de metri. Pentru asta a fost făcut un studiu de sănătate. Concluziile şedinţei au fost clare pentru noi. Vom da avizul de mediu. Nu am auzit de incendiul de la Bacău, dar, în ceea ce priveşte investiţia de la Tomeşti, au făcut toate demersurile şi scenariile posibile de incendiu cu cei de la ISU, în vederea autorizaţiei pe care trebuie să o primească şi de aici”, a declarat directorul APM Iaşi.
Interesant este că, autoritățile locale din Tomești au contestat raportul de de impact asupra mediului. Potrivit primarului Ștefan Timofte, deși casele se aflau undeva la 470 de metri distanță de incinerator, raportul a fost făcut încât firma Demeco SRL să primească autorizație cu o rază de siguranță de 450 de metri, asta în condițiile în care normele susțin distanța de 500 de metri.
Incendiu de proporţii la Demeco SRL Bacău
Incendiul pornit duminica trecută în Buhuşi, judeţul Bacău, la firma Demeco SRL, a fost cel mai mare din istoria oraşului. Pentru stingerea focului au fost mobilizati peste 50 de pompieri cu 13 autospeciale, de la subunităţile Bacău, Moineşti şi Oneşti, fiind sprijiniţi şi de pompieri voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Buhuşi. Focul a cuprins o suprafaţă de circa 7.000 de mp, dintre care 2.000 în interiorul unei hale în care se afla linia de balotaj deşeuri, dar şi o maşină de granulat. La prima vedere, incendiul a izbucnit de la autoaprinderea unui butoi ce conţinea combustibil. Redactorii cotidianului nostru au încercat, în mai multe rânduri să ia legătura cu administratorii Demeco SRL Bacău, însă fără succes.
Vezi și Speculanţii de la Poliţia Rutieră din IASI -FOTO / VIDEO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau