FOTO VIDEO Atracţiile turistice ale Iaşului, asediate de noroaie
Dimensiune font:
Obiective turistice etalon ale oraşului care se vrea Capitală Europeană a Culturii în 2021 sunt înconjurate de noroi şi gunoaie * deşi s-au băgat zeci de milioane de euro în refacerea unor clădiri de patrimoniu precum Mănăstirea Golia ori Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“, în jurul acestora au rămas tranşee * de cele mai multe ori, turiştii care ajung în aceste zone rămân cu gustul amar al unor imagini de ghetou
Noroi şi gunoaie, asta pot vedea turiştii atunci când ies din monumentele istorice ale Iaşului. Milioane de euro sunt investite în obiective turistice amplasate în cartiere de groază, acestea venind de multe ori în contrast cu nişte imobile care stau să se dărâme. Este şi cazul Mănăstirii Golia, monument emblematic al Iaşului, care a făcut obiectul unui amplu proiect de consolidare şi renovare.
În ciuda sumelor imense cheltuite însă, în final, Mănăstirea Golia va străluci într-un cartier în care copiii rromi umblă fără haine din cauza sărăciei, iar casele de peste drum să se dărâme. Ca peisajul să fie complet, spaţiile neasfaltate de vizavi s-au transformat în mocirlă, unde fiecare parchează în voie. Iar sărăcia zonei se poate vedea cu ochiul liber, de-a lungul străzilor Cuza Vodă şi George Enescu.
Anul acesta, s-a aprobat un buget de 13 milioane lei pentru etapa a doua de reabilitare a Mănăstirii Golia, proiect prevăzut pentru finalizare în iulie 2015. Însă valoarea totală a lucrărilor, în momentul în care se va trage linia finală, va fi de 25 milioane lei. Obiectivul general al proiectului de la Mănăstirea Golia este reabilitarea infrastructurii de turism cultural-istoric în vederea sprijinirii dezvoltării economice integrate a sectorului turistic şi a celor conexe în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.
Iată cum arată imaginea sărăciei care înconjoară Mănăstirea Golia
Citeşte şi De ce la Iaşi se construieşte puţin şi prost?
Citeşte şi Ziua se construia, noaptea se dărâma.. Mausoleul blestemat
Cum se ascunde gunoiul în spatele Teatrului Naţional
Un alt obiectiv turistic de marcă al Iaşului este Teatrul Naţional, care, de asemenea, a fost redat publicului după mai bine de şapte ani de şantier. Gunoaiele şi clădirile din jur îi umbresc însă măreţia. Aleile din spatele acestui obiectiv sunt uitate de lume, cu borduri distruse şi crăpături în asfalt. În zonă, gunoaiele sunt depozitate ca şi cum cineva ar fi vrut să ascundă mizeria sub un preş. Şi această zonă este cuprinsă într-un proiect de modernizare al municipalităţii ieşene, valoarea totală pentru extinderea şi modernizarea parcului fiind de aproape 35 milioane lei fără TVA. Potrivit autorităţilor locale, parcul de la Teatrul Naţional va fi extins până la giratoriul de la statuia Miron Costin, inclusiv. Ca urmare, traficul din zonă va suferi modificări, însă Primăria nu a dat detalii în acest sens. Strada Cuza Vodă va fi transformată în spaţiu pietonal şi vor fi eliminate barierele, chioşcurile şi panourile publicitare ce obturează faţada nordică a teatrului. O altă variantă a Primăriei este scoaterea din circulaţie a tramvaielor de pe Cuza Vodă, iar strada să fie transformată în alee pietonală.
Citeşte şi „Urecheală” în public pe un proiect de 18 milioane euro
Citeşte şi FOTO Stradela Sf. Andrei a devenit raiul boschetarilor
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau