FOTO/ VIDEO Birourile şefilor judeţului, răscolite de procurori
Dimensiune font:
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins, ieri dimineaţă, la Palatul Administrativ * potrivit surselor judiciare, printre persoanele vizate se numără Alin Aivănoaei, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, fostul vicepreşedinte Victor Chirilă şi angajaţi din Direcţia de Achiziţii şi Direcţia de Proiecte Europene din cadrul instituţiei * primele informaţii arată că ar fi vorba de un prejudiciu de 340.000 lei creat în urma unei colaborări cu Laser Co SRL, cu care CJ Iaşi a încheiat în 2013 un contract de promovare a judeţului * nici unul dintre inculpaţi nu a fost reţinut de procurori, însă există suspiciuni de corupţie şi fals * în momentul în care procurorii au ajuns la sediul Palatului Administrativ, Cristian Adomniţei părăsise deja ţara
Sediul Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a fost luat cu asalt ieri dimineaţă de către procurorii DNA şi jandarmi. Percheziţiile au durat aproximativ şapte ore, în tot acest timp procurorii ridicând saci cu documente şi unităţi de calculatoare. Surse judiciare spun că persoanele vizate ar fi actualul vicepreşedinte al CJ, Alin Aivănoaei, fostul vicepreşedinte, Victor Chirilă, angajaţi din cadrul Direcţiei de Proiecte Europene, condusă de Teodora Jingă, şi ai Serviciului de Achiziţii, unde şef este Anca Muşcheru. În cazul lor, procurorii efectuează cercetări cu privire la infracţiuni de fals şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2013 - 2015. Aceleaşi surse judiciare au precizat că la mijloc ar fi vorba de un contract semnat în 2013, pe vremea când vicepreşedinte al CJ Iaşi era liberalul Victor Chirilă, cu puţin timp înainte ca funcţia sa să fie preluată de Alin Aivănoaei, liderul PPDD Iaşi.
Contractul prevedea finanţarea din bugetul propriu al CJ a unui proiect de promovare culturală şi turistică a judeţului, câştigat de firma Laser Co. Procurorii suspectează că, în perioada de desfăşurare a campaniei, dintr-un total de 16 acţiuni de promovare s-au realizat doar 11, dar suma a fost plătită integral. Astfel, s-a creat un prejudiciu de aproximativ 340.000 lei. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni de fals, comise în perioada 2013-2015. Ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 21 locaţii situate în municipiul Iaşi, din care 19 la sediul unei instituţii publice”, au transmis procurorii DNA.
Citeşte şi Un sfert din bugetul Iaşului merge la asistaţii sociali
Mama lui Aivănoaei a făcut preinfarct
Alin Aivănoaei a aflat din presă că instituţia pe care o conduce este călcată de procurorii DNA, iar numele acestuia s-ar vehicula pe lista anchetaţilor. A refuzat să ofere însă lămuriri cu privire la obiectul percheziţiilor, iar în toiul descinderilor a plecat în trombă, spunând că mama sa a făcut preinfarct în momentul în care a citit acuzaţiile din presă. „Trebuie să plec, mama a făcut preinfarct după ce a văzut ce s-a scris în ziare şi trebuie să o liniştesc. Nu ştiu de ce sunt acuzat, nu am făcut nimic. Nu a venit nimeni la mine, să-mi spună dacă am făcut ceva greşit”, a declarat Alin Aivănoaei. Suspiciunile care planează asupra actualului vicepreşedinte CJ sunt bazate pe faptul că acesta ar fi semnat recepţia finală a contractului cu Laser Co. Un alt nume vehiculat în dosarul deschis de DNA Iaşi este Victor Chirilă, fost vicepreşedinte CJ. La fel ca şi succesorul său în funcţie, acesta spune că nu ştie nimic despre ancheta procurorilor. „Nu a venit nimeni la mine acasă şi nici nu am fost căutat de procurori. Atât timp cât am fost în funcţie am semnat multe documente, însă acestea au trecut prin mai multe mâini înainte să ajungă la mine”, a precizat fostul vicepreşedinte al CJ Iaşi.
Odată cu descinderea procurorilor, în sediul CJ Iaşi şi-au făcut apariţia avocaţii Doina Stupariu, care a refuzat să ofere declaraţii, şi Sanda Grădinariu. „Deocamdată nu sunt vizate persoane, ci se ridică documente. Nu ştim care sunt capetele de acuzare, dar cu siguranţă le voi afla de la DNA. Nu au fost persoane chemate la audieri, dar s-au ridicat saci cu hârtii şi calculatoare. Eu reprezint Direcţia de Achiziţii Publice”, a precizat avocata Sanda Grădinariu, confirmând astfel că angajaţi ai Direcţiei de Achiziţii Publice, în frunte cu Anca Muşcheru se află printre persoanele cercetate de DNA Iaşi.
DNA în birourile CJ, Adomniţei la Bruxelles
Culmea, în ziua în care procurorii şi-au făcut apariţia la CJ, preşedintele Cristian Adomniţei părăsea teritoriul României, către Bruxelles. Potrivit reprezentanţilor CJ Iaşi, călătoria fusese programată deja cu două luni în urmă şi nu putea fi amânată „Vă informăm că, începând de astăzi, 15 aprilie, până vineri, 17 aprilie, preşedintele Cristian Adomniţei participă la şedinţa plenară a Comitetului Regiunilor. Agenda evenimentului a fost stabilită de Comitetul Regiunilor cu aproximativ două luni în urmă”, a precizat Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi. În schimb, Cristian Adomniţei a transmis că va sta la dispoziţia instituţiilor care efectuează ancheta imediat ce va întoarce în ţară.
„La fel ca instituţiile judiciare ale Statului român, îmi doresc ca adevărul să iasă la suprafaţă. Am încredere în actul de justiţie şi susţin orice acţiune care conduce la elucidarea situaţiei anchetate de DNA la Consiliul Judeţean Iaşi. Toată munca din ultimii trei ani a administraţiei pe care o conduc este umbrită de acest eveniment, şi, tocmai de aceea, îmi doresc să vedem cât mai repede rezultatele anchetei. Rămân ataşat angajamentului de a transforma Iaşul într-un oraş cu adevărat european”, a transmis Cristian Adomniţei, pe pagina sa de Facebook.
Citeşte şi Lucrări cu viteza melcului pe drumul Iaşi - Vaslui
Cine este firma buclucaşă
În septembrie 2013, CJ Iaşi a semnat un contract în valoare de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judeţului Iaşi, care ar fi urmat să se deruleze pe o perioadă de trei luni. Sursele judiciare arată că suma a fost achitată integral firmei, iar documentele au atestat că totul a fost în regulă, deşi lucrurile au stat cu totul altfel. Doar 11 din cele 16 repere de promovare au fost realizate, iar auditul intern al CJ a descoperit aceste nereguli, care au ajuns şi la urechile preşedintelui CJ Iaşi, Cristian Adomniţei. La acea vreme, vicepreşedinte al CJ era Victor Chirilă. Firma Laser Co SRL aparţine Letiţiei Popa, nimeni alta decât fina primarului Gheorghe Nichita. Menţionăm că, societatea a mai fost implicată în scandaluri care vizau contracte pe bani publici, cu Primăria Iaşi. Tot în 2013, aceeaşi firmă a câştigat un contract cu CJ Iaşi în valoare de 2,7 milioane lei pentru furnizarea unor materiale de promovare a judeţului. Pentru aceşti bani, Laser Co se obliga să tipărească mai multe materiale de promovare a judeţului Iaşi, de la broşuri, machete, flyere, sacoşe, CD-uri şi pixuri cu care CJ urma să se promoveze în China.
PSD cere demisia lui Adomniţei
Deşi numele lui Adomniţei nu a fost confirmat oficial în dosarul instrumentat de procurorii DNA, adversarii politici îi cer deja demisia. Liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu a amintit cu această ocazie de „Afacerea Milano”, făcând referire la vizita pe care reprezentanţii CJ Iaşi o vor face în această vară în Italia, la Expoziţia Universală. „Abuzul în serviciu şi tentativa de deturnare a fondurilor publice de către actualul preşedinte al CJ Iaşi în Afacerea Milano au drept consecinţă un fals în acte publice. Orice ieşean poate consulta înregistrarea audio martor a şedinţei CJ Iaşi din 27 martie 2015 pentru a se convinge de atenţia insistentă acordată de preşedintele CJ Iaşi sumei de 120.000 euro, pe care o consideră chiar modestă. Ca atare, considerăm că actualul preşedinte al CJ Iaşi a semnat în perfectă cunoştinţă de cauză Hotărârea nr. 88/27.03.2015, sperând probabil că măsluirea acestei hotărâri va trece neobservată, iar tunul de 120.000 de euro va putea fi dat în linişte, în cele doar patru zile petrecute la Milano. Hoţul prins nu poate fi preşedinte cinstit al CJ Iaşi”, arată Cristian Stanciu, în cadrul unui comunicat de presă.
Citeşte şi FOTO/VIDEO Povestea tragi-comică a primului drum betonat de după 1989
* * *
Emoţii şi la Prefectură
Procurorii DNA Iaşi au ajuns la Casa Pătrată încă de la ora 7.30, însă au creat panică şi în sediul Prefecturii. Asta deoarece, în loc să intre în partea de clădire aparţinând CJ, au dat buzna în Instituţia Prefectului, angajaţii având palpitaţii la vederea acestora.
***
Scandalul microfoanelor
DNA a mai avut CJ în vizor, în celebrul scandal al microfoanelor. În mai 2011, vicepreşedintele Victor Chirilă a scos din pereţii biroului său aparatură de interceptare. Camere video şi microfoane au fost descoperite şi în biroul omologului Constantin Adăscăliţei. S-a dovedit repede că aparatura fusese instalată de DNA, într-un dosar de corupţie. A urmat un război al declaraţiilor între cei doi şi preşedintele CJ Constantin Simirad, acuzat că ar fi ştiut despre montarea tehnicii de supraveghere, dar şi de implicarea în unele afaceri necurate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau