FOTO-VIDEO: Cristian Adomniţei, scos cu cătuşe din DNA!
Dimensiune font:
Percheziţiile DNA de acum trei săptămâni, de la CJ Iaşi, au făcut ieri primele victime * preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, şi două angajate din cadrul direcţiilor de proiecte, împreună cu patroana Laser Co, au fost reţinuţi pentru 24 de ore * astăzi, Adomniţei va fi dus în faţa judecătorilor cu mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile
Un contract banal între Consiliul Judeţean Iaşi şi o societate privată pune sub semnul întrebării libertatea lui Cristian Adomniţei.
Percheziţiile procurorilor de acum trei săptămâni au făcut primele victime într-un dosar în care este implicat preşedintele CJ Iaşi, angajate din cadrul direcţiilor de proiecte şi fina primarului Gheorghe Nichita.
Ieri, Preşedintele CJ Iaşi şi Irina Raţă, consilier în cadrul Direcţiei de Proiecte Europene, au fost aduşi la sediul DNA Iaşi în calitate de suspecţi, iar Teodora Jinga - şefa Direcţiei de Proiecte Europene, Carmen Irimescu - şefa Serviciului Proiecte şi Parteneriate la Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, şi Letiţia Popa - administratorul firmei „Laser Co”, au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. În urma audierilor, preşedintele CJ Iaşi a fost şi el reţinut pentru 24 de ore de către procurorii DNA.
Teodora Jinga şi Carmen Irimescu sunt suspectate pentru infracţiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual, complicitate, iar în cazul lui Cristian Adomniţei este vorba de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual. „E vorba de dosarul privind contractele cu Laser Co, care a întocmit materiale de promovare a judeţului. Procurorii au reţinut că materialele nu au fost făcute în totalitate, dar s-a efectuat plata. Clientele mele au uzat de dreptul la tăcere. Nu ştim piesele dosarului, urmează să vedem acuzaţiile”, a declarat avocatul Iulian Gafon pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Letiţia Popa, administratorul Laser Co, a fost dusă ieri seară în arest preventiv, fiind suspectă de instigare la abuz în serviciu.
Film cu baroni pătaţi care se cred invincibili
Tot la sediul DNA Iaşi au fost aduse şi calculatoarele angajaţilor CJ, în care procurorii au găsit probe în dosarul care vizează activităţile întreprinse de către suspecţi în 2013-2015.
Unul din aceste calculatoare îi aparţine lui Cristian Adomniţei, care a declarat ieri pentru redactorii „Evenimentul Regional al Moldovei” că „Nu am fost ridicat din trafic, am fost chemat la audieri şi aştept!”, precizând că nu ştie ce se întâmplă ori dacă este vorba de alt dosar.
Citeşte şi EXCLUSIV Afacerist urmărit penal, gata să dea tunul la Consiliul Judeţean!
În cazul lui Adomniţei, ambele acţiuni ale procurorilor au avut loc în timp ce acesta ori era plecat din ţară, ori tocmai se întorcea din străinătate.
În urmă cu trei săptămâni, când procurorii au descins la CJ Iaşi, Cristian Adomniţei se afla la Comitetul Regiunilor în Bruxelles. „Toată munca din ultimii trei ani a administraţiei pe care o conduc este umbrită de acest eveniment, şi, tocmai de aceea, îmi doresc să vedem cât mai repede rezultatele anchetei”, spunea Cristian Adomniţei la acea vreme. Între timp, adevărul a ieşit la iveală ieri, iar preşedintele CJ Iaşi a fost luat pe nepregătite de procurori, la o zi după ce s-a întors din Cracovia, unde participase la Congresul European al Autorităţilor Locale.
Dosarul lui Adomniţei: prejudiciu de 213.000 lei
O afacere a Consiliului Judeţean Iaşi cu o firmă apropiată primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, ar putea avea consecinţe grave privind libertatea celor implicaţi. În 2013, CJ Iaşi a semnat un contract de promovare a judeţului cu firma Letiţiei Popa, fina lui Gheorghe Nichita.
Contractul prevedea finanţarea din bugetul propriu al CJ a unui proiect de promovare culturală şi turistică a judeţului. Procurorii suspectează că, în perioada de desfăşurare a campaniei, dintr-un total de 16 acţiuni de promovare s-au realizat doar 11, dar suma a fost plătită integral. Contractul trebuia să se deruleze pe o perioadă de trei luni, cu acţiuni de promovare a judeţului în China. Astfel, s-a creat un prejudiciu de 213.005,71 lei. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni de fals, comise în perioada 2013-2015. Ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în mai multe locaţii situate în municipiul Iaşi, din care 19 la sediul unei instituţii publice”, declarau procurorii în urma percheziţiilor de luna trecută.
Potrivit ultimei declaraţii de venituri a preşedintelui CJ Iaşi, valoarea autoturismelor, a depozitelor bancare şi a bijuteriilor este aproape echivalentă cu prejudiciul din dosar. Cristian Adomniţei avea în stăpânire, în 2014, un teren extravilan în Iaşi de 2057 mp, un apartament de 99,6 mp şi un garaj de 18 mp, două autoturisme marca Honda, respectiv Land Rover, bijuterii în valoare de 23.500 euro, un apartament al soţiei de 20.000 euro, conturi în bancă de 145.000 lei, 17.800 euro şi 6.200 dolari. În schimb, potrivit declaraţiei de avere, Adomniţei a acordat în 2014 un împrumut de 375.230 lei Centrului Medical Bucovina SRL, în calitate de asociat. În acelaşi an, i-a făcut cadouri soţiei bijuterii în valoare de 4.500 euro. Din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, acesta a avut un venit anual de 67.718 lei.
Adversarii politici se bucură-n tăcere
Contactaţi telefonic, lideri din PSD Iaşi au refuzat să facă declaraţii, în condiţiile în care primarul Gheorghe Nichita se află în atenţia justiţiei, iar consilierii influenţi ai PNL din cadrul CJ Iaşi ori aveau telefoanele închise ori nu au răspuns apelurilor noastre. În urmă cu trei săptămâni, după vizita procurorilor la sediul CJ, membrii PSD Iaşi erau mult mai vocali şi cereau demisia lui Cristian Adomniţei. Ieri, singurul care a ieşit cu declaraţii publice în acest caz a fost premierul Victor Ponta, fiind de părere că atât Adomniţei, cât şi ceilalţi angajaţi suspecţi nu merită să fie arestaţi preventiv dacă nu sunt violenţi. „Eu cred că fiecare om trebuie să plătească pentru greşelile sale, dar arestarea preventivă este pentru infractori periculoşi şi pentru fapte de violenţă şi cred că nici măcar Adomniţei, care acum e în dubă şi se bucura de răul lui Nichita, nu trebuie neapărat să fie în arest preventiv. Cred că toţi cei care nu sunt violenţi au dreptul să fie judecaţi de judecător şi dacă au greşit să plătească pentru ceea ce fac”, a declarat Victor Ponta.
În ceea ce priveşte reacţia lui Adomniţei referitoare la scandalul în care este implicat primarul Nichita, într-o conferinţă de presă susţinută duminică, acesta declara: „Dacă mai există vreo fărâmă de bun simţ şi de raţiune, facem apel la Gheorghe Nichita să demisioneze din funcţia de primar al Iaşului, să lase oraşul să respire şi să nu-l mai expună la un chin imens încă un a şi trei luni (cât a mai rămas până la alegeri locale, n.r.)”
***
Azi, procurorii DNA Iaşi îşi joacă ultima carte în încercarea de a obţine arestarea primarului. Gheorghe Nichita este acuzat de instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, la abuz în serviciu, la acces ilegal la un sistem informatic şi la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. Pe lista neagră au mai intrat şi Ştefan Avîrvarei, şef de serviciu la Poliţia Locală, şi şeful său, Mihai Hliboceanu. Potrivit DNA, primarul i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei să facă verificări în baze de date şi să-i urmărească iubita, pe Adina Samson. Judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au pus pe cei trei sub control judiciar, dar DNA a contestat măsura. Azi, dosarul va fi pe masa Curţii de Apel Bucureşti.
Iată faptele pentru care angajaţii Consiliului Judeţean şi patroana Laser Co au fost reţinuţi pentru 24 de ore:
JINGA CRISTINA TEODORA, director executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iaşi, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual, în formă continuată,
- instigare la fals intelectual, in formă continuată.
IRIMESCU CARMEN INGRID, şef al Serviciului Proiecte şi Parteneriate din Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- fals intelectual, în formă continuată,
- complicitate la fals intelectual.
POPA LETIŢIA ELENA, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu daca funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- complicitate la fals intelectual, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
ADOMNIŢEI CRISTIAN MIHAI, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- favorizarea făptuitorului,
- fals intelectual.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau