FOTO - VIDEO Gest uriaş pentru sinistraţii din Ciurea
Dimensiune font:
După luni de deliberări şi blocaje legislative, s-a reaprins speranţa pentru familiile din Ciurea afectate de incendiul din luna martie * un consătean cu suflet mare, care a insistat să rămână anonim, a donat un teren de 400 metri pătraţi pentru noua construcţie * gestul acestuia, îmbinat cu eforturile autorităţilor locale şi judeţene, alături de două asociaţii, au şters pata de tristeţe de pe feţele celor 11 familii sinistrate * beneficiarii noii construcţii au asistat ieri la sfinţirea noului amplasament, printre aceştia aflându-se şi o mamă cu un copil de un an şi nouă luni, dar şi un pensionar cu trei credite la bănci
După aproape o jumătate de an de discuţii şi piedici legislative, sinistraţii afectaţi de incendiul din Lunca Cetăţuii, din luna martie, au primit poate cea mai bună veste din acest an. Două asociaţii, în parteneriat cu Prefectura Iaşi şi Primăria Ciurea, şi-au dat mâna şi au anunţat începerea lucrărilor la noua construcţie de locuinţe pentru familiile afectate. Surpriza a venit din partea unui consătean care a donat un teren de 400 de metri pătraţi pe o stradă din localitate cu un nume deosebit de sugestiv – strada Speranţei. Acesta a dorit să rămână anonim, iar scopul acestui gest a fost de a şterge definitiv amintirile de coşmar ale incendiului, după ce, iniţial, s-a dorit reconstrucţia anexei de locuinţe pe acelaşi teren. Cât despre costurile şi materialele necesare, ajutorul a venit de la Breasla Constructorilor Ieşeni şi Asociaţia Fiii Satului din Ciurea, care au semnat ieri acordul de colaborare cu Prefectura Iaşi şi Primăria Ciurea.
Prefectul judeţului, Dan Cârlan, a precizat că eforturile de a construi o nouă anexă de locuinţe au fost paralizate de legislaţia asigurărilor, în condiţiile în care o persoană care deţine o locuinţă fără asigurare nu poate primi sprijin din bani publici. De aceea, eforturile de căutare a finanţării s-au îndreptat şi către sectorul privat. „Am căutat un ajutor financiar imediat printre instituţiile publice şi am reuşit să strângem fonduri pentru ajutorul familiilor sinistrate, asigurând totodată ca fiecare familie să aibă un loc temporar de şedere. Cu toate acestea, ne-am lovit de legea asigurărilor, potrivit căreia, cine nu-şi asigură locuinţa nu poate primi despăgubiri din bani publici. Astfel, ne îndreptăm către sectorul privat. Pe această cale, vreau să atrag atenţia ieşenilor să-şi asigure locuinţele, pentru că nu vom mai putea repeta actul de sprijin financiar pe care îl facem acum. Ne-am fi dorit să fim la ora aceasta mult mai avansaţi cu procedurile, dar este important să ducem la bun sfârşit acest proiect”, a precizat prefectul Dan Cârlan.
Citeste si: Vot cu îmbrânceli pe drumurile din Masterplan
Asociaţia Fiii Satului din Ciurea, condusă de Ion Bruma, directorul şcolii din localitate, este cea care va administra fondurile, iar materialele şi costurile de construcţie vor fi asigurate de Breasla Constructorilor Ieşeni, condusă de Mioara Gociu. „Atunci când am căutat numele acestei asociaţii, iniţial ne-am gândit la evenimente culturale, dar iată că s-a dovedit a fi de o importanţă majoră în problemele umanitare ale comunei. În zona terenului donat de o persoană ce a vrut să rămână anonimă rămâne să mai facem canalizarea şi să asfaltăm drumul. În prezent, mai locuiesc două familii la parter, în vechea anexă, iar de luni ne apucăm să curăţăm mansarda incendiată, pentru a evita orice situaţie de prăbuşire, şi construcţia unui nou acoperiş. Pe nouă suprafaţă de teren vom construi o anexă de locuinţă pentru celelalte familii”, a precizat primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.
„Am sunat de şase ori la 112, nu a răspuns nimeni”
Printre cele 11 persoane şi familii sinistrate se află mame cu copii mici şi pensionari bolnavi, cu credite uriaşe la bănci. Aceştia şi-au pierdut toată averea, unii plătind şi acum rate bancare pentru casa pe care nu o mai au. Pe feţele ridate de tristeţe au apărut primele zâmbete de speranţă, dar oamenii îşi amintesc şi acum coşmarul prin care au trecut. Daniela Răgoşcă trăieşte, în prezent, din banii pe concediu maternal. Ea a venit să asiste la sfinţirea noului amplasament tocmai din Suceava, împreună cu copilul de un an şi nouă luni. „Acum locuiesc la sora mea, în Suceava. Deocamdată nu lucrez, voi începe peste câteva luni, pentru că sunt încă în concediu maternal. Îmi amintesc că, în ziua incendiului, mă aflam în vizită la soacra mea, în Hîrlău. Noi locuiam la mansardă, incendiul a distrus tot. A fost primul nostru apartament cumpărat”, povesteşte Daniela Răgoşcă.
Un alt locatar care şi-a pierdut agoniseala de-o viaţă îşi aminteşte că a sunat de mai multe ori la 112, fără să-i răspundă cineva la apeluri. „Eu sunt pensionar, iar acum stau cu chirie în oraş. Am trei credite în bănci, sunt pensionar, iar fiul meu munceşte foarte mult ca să mă ajute cu chiria, pentru că singur nu pot. La început plăteam 500 de lei pe lună, dar după ce au aflat situaţia noastră, proprietarii au redus din costuri. Eu eram acasă, când a pornit focul. Nu mi-am dat seama prima dată, am auzit vecinii că strigau. Au venit cu găleţi de apă să stingă focul. De şase ori am sunat la urgenţă şi nu a răspuns nimeni”, ne-a spus Constantin Angheluţă, pensionar.
Constructorii au dat asigurări că, dacă primesc materialele la timp, noile locuinţe vor fi gata în două luni.
Citeste si: Se deschide cea mai mare afacere agricolă a anului
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau