FOTO/VIDEO Povestea tragi-comică a primului drum betonat de după 1989

default

Dimensiune font:

| 08-04-2015 16:13

Cea mai săracă localitate din judeţul Iaşi şi, potrivit statisticilor, chiar din Uniunea Europeană, a reuşit imposibilul şi a inaugurat un drum de 9,1 milioane lei * este primul drum din judeţul Iaşi construit din beton, după Revoluţie * realizarea acestui drum a avut parte de multe păţanii, după ce locuitorii din zonă au furat betonul proaspăt turnat * prezent la recepţia drumului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Cristian Adomniţei, le-a transmis un mesaj direct sătenilor, în speranţa ca măcar semnele de circulaţie să nu mai fie furate


Începând de ieri, comuna Lungani se poate lăuda cu primul drum construit din beton în judeţul Iaşi din 1989 încoace. Localitatea fără venituri proprii şi cu cei mai săraci locuitori din Uniunea Europeană, unde oamenii îşi cară pe braţe copiii de la şcoală din cauza noroaielor, a realizat un vis imposibil, acela de a avea un drum modern de 9,1 milioane lei. Alături de Lungani, beneficiar direct al acestui proiect este şi comuna Sineşti. Recepţia DJ282E Lungani - Sineşti a fost una fastuoasă, dar umbrită pe alocuri de vremea vitregă, printre participanţi numărându-se preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele CJ, Victorel Lupu, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) Iaşi, Daniel Minciună, primarii comunelor Lungani şi Sineşti cât şi reprezentaţii firmei de construcţii Eky-Sam SRL Iaşi, responsabilă de realizarea porţiunii de 7 km de drum judeţean. Tronsonul deschis oficial ieri de către autorităţi face parte din proiectul de modernizare a DJ 282E din DN 28 (Bălţaţi) – Lungani – Sineşti – Mădârjac – Runc – Poiana de Sus – Ţibana – DJ 248A.

Durata de viaţă a acestui tip de drum este de minimum 20 de ani. Drumul strategic de la Bogonos, care e realizat din dale de beton, a primit prima intervenţie anul trecut, după 47 de ani de când a fost realizat. De obicei, un drum de beton poate costa cu 15% mai mult faţă de unul de asfalt, dar în timp îşi dovedeşte eficienţa, pentru că nu mai suntem obligaţi să cheltuim banii judeţului pentru a-l întreţine. În plus, pentru construcţia unui drum de beton se pot folosi materiale numai din România. La drumurile de asfalt, un cost foarte mare îl reprezintă bitumul, de fiecare dată acesta fiind importat”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi. În ciuda acestei realizări, sătenii le-au reamintit oficialilor că drumurile comunale sunt într-o stare deplorabilă. „Drumurile comunale sunt pline de noroaie, noi ne aducem copiii de la şcoală pe umeri. Au fost pietruite, dar acum nu mai fac faţă din cauza ploilor. Drumul nou arată bine, dar ce facem cu celelalte?”, au întrebat sătenii veniţi la recepţie.


  În acest caz, responsabil de drumurile comunale este primarul Gheorghe Pricopie, care s-a arătat uşor iritat de îndrăzneala sătenilor în prezenţa mai marilor de la Iaşi, răspunzând succint: „O să ne ocupăm şi de asta”.

Citeşte şi Adomniţei împarte jumătate de milion de lei către ONG-uri

S-a furat până şi betonul proaspăt turnat

Construirea unui drum atât de scump într-o comunitate săracă s-a dovedit a fi o misiune dificilă atât pentru constructori, şoferi cât şi angajaţii DJADP Iaşi. Ceea ce ziua se construia, noaptea se fura, iar asta se întâmpla pe raza comunei Sineşti. Potrivit autorităţilor responsabile de întreţinerea drumului, de trei ori au fost montate semne de circulaţie pe tronsonul DJ282E Lungani – Sineşti, din cauză că erau furate peste noapte. Mai mult, la momentul execuţiei drumului, sătenii au venit cu căruţele şi au furat până şi betonul proaspăt turnat, o situaţie aproape fără precedent în judeţul Iaşi. Contractul a fost semnat în 2010. După numai câteva luni de activitate, lucrările au fost sistate din cauza lipsei de finanţare. În 2013 a fost modificată soluţia tehnică, în urma căreia am luat decizia ca în loc de straturi de piatră spartă şi asfalt să se toarne beton rutier armat, fiind reluate şi lucrările. A rezultat o economie la contractul de lucrări în sumă de aproape un sfert de milion de lei, iar la termenul de execuţie - de 3 luni şi jumătate. Ne bucurăm că s-a reuşit finalizarea acestui drum, cu toate că au fost probleme cu dispariţia semnelor de circulaţie. La momentul execuţiei, am aflat că a dispărut chiar şi o porţiune din betonul proaspăt turnat. Când au venit muncitorii a doua zi, nu le-a venit să creadă. Probabil au venit cu căruţele, au încărcat betonul proaspăt lăsat la uscat peste noapte. A doua zi nu mai era acolo”, a declarat Daniel Minciună, directorul DJADP Iaşi.

De aici s-a furat betonul proaspăt turnat

Citeşte şi Bombe ecologice în şase puncte din Iaşi

Din acest motiv, şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei a avut o întrevedere atât cu copiii, cât şi reprezentanţii comunităţii rrome din localitate, pentru a le explica importanţa semnelor de circulaţie, mai ales că drumul este presărat de curbe. „Montăm semnele de circulaţie ziua şi până seara sunt dispărute. Înţelegeţi că nu sunt eu de la Iaşi sau alţi oameni de la Bucureşti cei care suferă. Tot cei care folosesc drumul ăsta, care vin să vă viziteze, sunt cei care suferă. Vă rog pe voi, pe la colegi, prin sat, vorbiţi cu domnul primar, cu liderii comunităţii. Dacă se întâmplă un accident că nu era semnul, nu s-a semnalizat curba, accidentul acela e pe spatele celui care a luat semnul. Sunteţi liderii comunităţii, dacă voi daţi dispoziţie ca semnele alea să stea acolo, sunt convins că acolo vor rămâne”, le-a transmis Cristian Adomniţei reprezentanţilor comunităţii rome din Lungani.

La sfârşitul anului trecut, CJ Iaşi a finalizat un alt proiect pe DJ 282, în valoare de 82 milioane lei, care a însemnat reabilitarea a 42,805 km de drum, pe ruta Iaşi - Botoşani. 

Citeşte şi Adevărul şocant din spatele tragediei de la Ciurea FOTO VIDEO

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei