FOTO/VIDEO Povestea tragi-comică a primului drum betonat de după 1989
Dimensiune font:
Cea mai săracă localitate din judeţul Iaşi şi, potrivit statisticilor, chiar din Uniunea Europeană, a reuşit imposibilul şi a inaugurat un drum de 9,1 milioane lei * este primul drum din judeţul Iaşi construit din beton, după Revoluţie * realizarea acestui drum a avut parte de multe păţanii, după ce locuitorii din zonă au furat betonul proaspăt turnat * prezent la recepţia drumului, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Cristian Adomniţei, le-a transmis un mesaj direct sătenilor, în speranţa ca măcar semnele de circulaţie să nu mai fie furate
Începând de ieri, comuna Lungani se poate lăuda cu primul drum construit din beton în judeţul Iaşi din 1989 încoace. Localitatea fără venituri proprii şi cu cei mai săraci locuitori din Uniunea Europeană, unde oamenii îşi cară pe braţe copiii de la şcoală din cauza noroaielor, a realizat un vis imposibil, acela de a avea un drum modern de 9,1 milioane lei. Alături de Lungani, beneficiar direct al acestui proiect este şi comuna Sineşti. Recepţia DJ282E Lungani - Sineşti a fost una fastuoasă, dar umbrită pe alocuri de vremea vitregă, printre participanţi numărându-se preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Cristian Adomniţei, vicepreşedintele CJ, Victorel Lupu, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) Iaşi, Daniel Minciună, primarii comunelor Lungani şi Sineşti cât şi reprezentaţii firmei de construcţii Eky-Sam SRL Iaşi, responsabilă de realizarea porţiunii de 7 km de drum judeţean. Tronsonul deschis oficial ieri de către autorităţi face parte din proiectul de modernizare a DJ 282E din DN 28 (Bălţaţi) – Lungani – Sineşti – Mădârjac – Runc – Poiana de Sus – Ţibana – DJ 248A.
„Durata de viaţă a acestui tip de drum este de minimum 20 de ani. Drumul strategic de la Bogonos, care e realizat din dale de beton, a primit prima intervenţie anul trecut, după 47 de ani de când a fost realizat. De obicei, un drum de beton poate costa cu 15% mai mult faţă de unul de asfalt, dar în timp îşi dovedeşte eficienţa, pentru că nu mai suntem obligaţi să cheltuim banii judeţului pentru a-l întreţine. În plus, pentru construcţia unui drum de beton se pot folosi materiale numai din România. La drumurile de asfalt, un cost foarte mare îl reprezintă bitumul, de fiecare dată acesta fiind importat”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi. În ciuda acestei realizări, sătenii le-au reamintit oficialilor că drumurile comunale sunt într-o stare deplorabilă. „Drumurile comunale sunt pline de noroaie, noi ne aducem copiii de la şcoală pe umeri. Au fost pietruite, dar acum nu mai fac faţă din cauza ploilor. Drumul nou arată bine, dar ce facem cu celelalte?”, au întrebat sătenii veniţi la recepţie.
În acest caz, responsabil de drumurile comunale este primarul Gheorghe Pricopie, care s-a arătat uşor iritat de îndrăzneala sătenilor în prezenţa mai marilor de la Iaşi, răspunzând succint: „O să ne ocupăm şi de asta”.
Citeşte şi Adomniţei împarte jumătate de milion de lei către ONG-uri
S-a furat până şi betonul proaspăt turnat
Construirea unui drum atât de scump într-o comunitate săracă s-a dovedit a fi o misiune dificilă atât pentru constructori, şoferi cât şi angajaţii DJADP Iaşi. Ceea ce ziua se construia, noaptea se fura, iar asta se întâmpla pe raza comunei Sineşti. Potrivit autorităţilor responsabile de întreţinerea drumului, de trei ori au fost montate semne de circulaţie pe tronsonul DJ282E Lungani – Sineşti, din cauză că erau furate peste noapte. Mai mult, la momentul execuţiei drumului, sătenii au venit cu căruţele şi au furat până şi betonul proaspăt turnat, o situaţie aproape fără precedent în judeţul Iaşi. „Contractul a fost semnat în 2010. După numai câteva luni de activitate, lucrările au fost sistate din cauza lipsei de finanţare. În 2013 a fost modificată soluţia tehnică, în urma căreia am luat decizia ca în loc de straturi de piatră spartă şi asfalt să se toarne beton rutier armat, fiind reluate şi lucrările. A rezultat o economie la contractul de lucrări în sumă de aproape un sfert de milion de lei, iar la termenul de execuţie - de 3 luni şi jumătate. Ne bucurăm că s-a reuşit finalizarea acestui drum, cu toate că au fost probleme cu dispariţia semnelor de circulaţie. La momentul execuţiei, am aflat că a dispărut chiar şi o porţiune din betonul proaspăt turnat. Când au venit muncitorii a doua zi, nu le-a venit să creadă. Probabil au venit cu căruţele, au încărcat betonul proaspăt lăsat la uscat peste noapte. A doua zi nu mai era acolo”, a declarat Daniel Minciună, directorul DJADP Iaşi.
De aici s-a furat betonul proaspăt turnat
Citeşte şi Bombe ecologice în şase puncte din Iaşi
Din acest motiv, şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei a avut o întrevedere atât cu copiii, cât şi reprezentanţii comunităţii rrome din localitate, pentru a le explica importanţa semnelor de circulaţie, mai ales că drumul este presărat de curbe. „Montăm semnele de circulaţie ziua şi până seara sunt dispărute. Înţelegeţi că nu sunt eu de la Iaşi sau alţi oameni de la Bucureşti cei care suferă. Tot cei care folosesc drumul ăsta, care vin să vă viziteze, sunt cei care suferă. Vă rog pe voi, pe la colegi, prin sat, vorbiţi cu domnul primar, cu liderii comunităţii. Dacă se întâmplă un accident că nu era semnul, nu s-a semnalizat curba, accidentul acela e pe spatele celui care a luat semnul. Sunteţi liderii comunităţii, dacă voi daţi dispoziţie ca semnele alea să stea acolo, sunt convins că acolo vor rămâne”, le-a transmis Cristian Adomniţei reprezentanţilor comunităţii rome din Lungani.
La sfârşitul anului trecut, CJ Iaşi a finalizat un alt proiect pe DJ 282, în valoare de 82 milioane lei, care a însemnat reabilitarea a 42,805 km de drum, pe ruta Iaşi - Botoşani.
Citeşte şi Adevărul şocant din spatele tragediei de la Ciurea FOTO VIDEO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau