Fraudă cu fonduri europene la TCE 3 Brazi
Dimensiune font:
Firma administrată de defunctul Culiţă Tărâţă are mari probleme * directorul executiv este acuzat de şmenuri cu care au fost obţinute fonduri europene * daunele sunt de aproape 3 milioane de euro
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău au pus tunurile pe firma lui Culiţă Tărâţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, care a murit anul trecut. El a fost unul dintre cei mai mari latifundiari din România.
Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de miercuri seară, pentru Radu Bălău, director executiv, şi Marius Liviu Mititelu, administratorul unei firme, Ciprian Astanei, fostul director al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR), şi Ana Belciug. Ei sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, folosire de acte false şi dare de mită în urma cărora un obţinut aproximativ 3 milioane de euro de la Uniunea Europeană.
Caracatiţa finanţărilor europene
În perioada 2010-2012, Radu Bălău şi Ciprian Astanei au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat Ana Belciug şi Liviu Marius Mititelu. „Scopul urmărit şi atins de grupare a fost obţinerea de către SC TCE 3 Brazi SRL de fonduri europene nerambursabile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în sumă de 2.786.295,82 euro (pentru achiziţionarea de utilaje agricole), prin crearea de condiţii artificiale şi cu depăşirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar”, se precizează în datele furnizate de DNA.
Concret, Ciprian Astanei, în calitate de director executiv al OJFIR Neamţ, a acceptat depunerea, înregistrarea şi declararea ca eligibile a 20 de proiecte depuse în sesiunea iulie 2010, în numele unor societăţi comerciale interpuse, deşi cunoştea că beneficiarul real al fondurilor FEADR este SC TCE 3 Brazi SRL. El i-a ajutat pe reprezentanţii beneficiarilor să creeze aparenţa eligibilităţii cheltuielilor deşi cunoştea că utilajele agricole au fost achiziţionate în interesul exclusiv al SC TCE 3 Brazi SRL şi utilizate în Insula Mare a Brăilei şi nu la locurile de implementare declarate. „Deşi cunoştea că cei 20 de beneficiari au creat în mod artificial condiţiile necesare pentru a obţine finanţare prin PNDR şi că beneficiarul real al sprijinului financiar este holdingul TCE 3 Brazi, nu a sesizat, evidenţiat sau raportat această neregularitate”, conform DNA.
În schemă intră şi Liviu Marius Mititelu, administrator al unei societăţi comerciale, care în urma înţelegerii cu inculpatul Radu Bălău, a dispus încheierea a 20 de contracte de consultanţă şi emiterea de facturi fiscale fictive în valoare de 1.033.396, 80 lei, deşi firma sa nu a desfăşurat activităţi de consultanţă în perioada implementării proiectelor, ci doar pentru întocmirea cererilor de finanţare. Mititelu cunoştea că aceste înscrisuri vor fi folosite la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. „După primirea sumei de 1.033.396, 80 lei, Mititelu a dispus restituirea sumei de 825.617, 28 lei către SC TCE 3 Brazi SRL, operaţiune justificată prin încheierea unor contracte de consultanţă fictivă între societatea sa şi 3 firme afiliate holdingului“, conform DNA. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Probleme financiare la Neamţ Tursim
Sonia PAVELESCU
Holdingul TCE 3 Brazi, care a avut în administrare şi Insula Mare a Brăilei, firmă intrată în faliment în 2014 în urma unor datorii acumulate, a fost înfiinţat de fostul preşedinte al CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din Moldova. Firma a fost cel mai mare beneficiar al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau