Furia naturii s-a dezlănţuit la Iaşi
Dimensiune font:
Furtuna de joi seară, 9 iulie, a făcut prăpăd în judeţul Iaşi, unde zeci de gospodării au rămas fără acoperiş, copacii au căzut peste case, iar sate întregi au rămas fără energie electrică * mai multe drumuri au fost blocate de căderea pomilor, iar furtuna a provocat accidente rutiere * sute de agricultori şi-au văzut culturile calamitate în totalitate, în timp ce unii fermieri s-au trezit cu solarele şi instalaţiile de irigaţii distruse
Prima furtună puternică din acest an a lăsat în urmă pagube de milioane de lei, distrugând case, şcoli şi terenuri agricole. Străzile oraşelor au fost inundate, iar acoperişurile caselor şi blocurilor au fost luate cu totul. Zeci de sate au rămas izolate şi fără energie electrică, iar oamenii sunt disperaţi pentru că întreaga muncă agricolă a fost compromisă într-o singură noapte. În comuna Rediu, mai multe clădiri au fost avariate din cauza grindinei. Cea mai gravă situaţie este la Şcoala cu cu clasele I-VIII din Rediu, recent renovată şi care a rămas fără acoperiş. „Într-adevăr, din cauza grindinei avem multe clădiri afectate. Oamenii vin în continuare la noi şi ne cer ajutorul. Şcoala din satul Rediu a rămas fără acoperiş din cauza furtunii. Avem şi ceva probleme cu electricitatea, dar am vorbit cu cei de la E-On şi vin să le remedieze”, a declarat viceprimarul Ştefan Paraschiv.
În timp ce furtuna făcea ravagii în judeţ, unii primari stăteau liniştiţi în concediu. Este şi cazul lui Ionel Vatmanu, primarul oraşului Târgu Frumos, şi a viceprimarului oraşului Paşcani, Vasile Axinte, însă angajaţii primăriilor au fost scoşi pe teren pentru evaluarea pagubelor. „Avem peste 30 de solicitări de la oameni care s-au trezit cu producţia agricolă distrusă complet. De la primărie s-a dispus o delegaţie care va merge azi (10 iulie - n.r.) şi va evalua pagubele din teren. Din ce am înţeles de la oameni, cele mai multe suprafeţe calamitate sunt între Târgu Frumos şi Boureni. Aici au fost calamitate integral producţii de roşii, vinete, varză, iar agricultorii nu au asigurări pe producţie. Vijelia a venit exact înainte ca producătorii să-şi culeagă recolta, dar acum totul este distrus. Avem o persoană care a investit 30.000 de lei în solare şi sisteme de irigaţii, iar după furtuna de ieri nu a mai rămas cu nimic. În urma evaluării pagubelor noi vom cere sprijinul prefecturii, în vederea găsirii ajutoarelor financiare”, ne-a spus Dragoş Păduraru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Frumos.
Trei sferturi din comuna Erbiceni a rămas fără energie electrică în urma furtunii, iar acoperişurile a două case au fost smulse de vânt. Cea mai tristă situaţie este a unui pensionar din satul Sprânceana, care, înafară de o pensie mică, nu are niciun alt sprijin. Vântul a bătut atât de puternic în Erbiceni încât a smuls din rădăcină stâlpi electrici din beton. „Trei sferturi din comună a rămas pe întuneric după furtună. Au căzut stâlpi în satele Erbiceni, Sprânceana şi Spinoasa. Am făcut demersuri pentru schimbarea stâlpilor acum un an de zile şi nu s-a întâmplat nimic. În Sprânceana sunt patru stâlpi căzuţi şi nu ştim dacă lucrările de remediere se vor termina astăzi. Tot aici sunt două case cu acoperişuri distruse. Unul dintre locatari este pensionar şi încercăm în momentul de faţă să-l ajutăm. Izolăm cu ciolofan şi ce mai avem la îndemână ca să nu-i plouă în casă”, a declarat Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni.
Primarul din comuna Bălţaţi, Vasile Aştefanei spune că nu a avut timp de odihnă, fiind plecat pe teren încă de la miezul nopţii pentru evaluarea pagubelor. Aici, mai mulţi copaci au căzut peste casele oamenilor. „Cele mai mari probleme le-am avut în satul Sârca, unde a plouat cu grindină. Mai multe case au acoperişurile distruse, au fost copaci care au căzut peste casele şi anexele gospodăreşti, s-au rupt fire electrice, însă viaţa oamenilor nu a fost pusă în pericol. Încercăm să reparăm casele avariate, însă nu prea avem resurse”, a spus primarul Vasile Aştefanei.
Vezi şi FURTUNĂ la Iaşi - IMAGINI inedite din tot judeţul
În Popricani, zeci de oameni disperaţi au făcut coadă la uşa primăriei. Pentru calamităţi, Primăria Popricani avea în buget 10.000 lei, bani pe care i-a cheltuit deja. Astfel, oamenii au primit o hârtie de la primărie care adevereşte că au fost afectaţi de furia naturii şi îndrumaţi să ceară sprijin instituţiilor private în care lucrează.
La Prefectură a fost agitaţie ieri, 10 iulie, unde au fost convocaţi toţi directorii structurilor deconcentrate. „E nevoie să colectăm rapid toate rapoartele de evaluare şi apoi să facem echipele de evaluare. Trebuie să promovăm cât mai repede situaţia centralizată la Bucureşti şi în funcţie de rezultatele evaluărilor, făcute solicitări pentru banii alocaţi din fondul de rezervă ori intervenţii, după caz”, a declarat prefectul Dan Cârlan.
Copaci căzuţi, străzi inundate şi tonete luate de vânt în Iaşi
Furtuna de pe 9 iulie a creat numeroase probleme şi în oraşul Iaşi. Rafalele puternice de vânt au provocat ruperi de crengi şi au doborât arbori, iar ploaia abundentă a dus la inundarea mai multor străzi. Serviciile municipalităţii au intervenit joi seară şi vor continua să acţioneze şi în week-end pentru restabilirea normalităţii. „Prognozată de avertizarea meteo, furtuna a avut o violenţă de neaşteptat şi a provocat inundări de străzi, arbori căzuţi, maşini avariate, geamuri sparte de forţa rafalelor de vânt, întreruperi de curent. S-a acţionat pe tot parcursul zilei de ieri, de la ora 17, împreună cu echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Servicii Publice, Salubris şi RATP. Se va lucra şi în acest final de săptămână pentru curăţirea străzilor şi degajarea resturilor vegetale. O situaţie mai aparte a apărut la Colegiul Vasile Lupu, unde sunt mai mulţi arbori căzuţi şi echipele noastre sunt acolo”, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Chirica. Acesta a mai precizat că printre cele mai afectate zone din oraş se numără Splai Bahlui, B-dul Nicolae Iorga şi Rondul Dacia. De menţionat faptul că în zona Podu Roş o tonetă unde funcţiona o florărie a fost spulberată de vântul puternic. Tot din cauza vântului, mash-ul care masca ruinele cinematografului Tineretului a fost făcut ferfeniţă.
Pompierii şi medicii nu au avut timp de odihnă
În municipiul Iaşi, pompierii au avut 16 intervenţii pentru îndepărtarea unor arbori căzuţi la pământ, a unor elemente de construcţie desprinse de pe clădiri şi la o intervenţie pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie. În oraşul Târgu Frumos au avut loc şapte intervenţii pentru îndepărtarea arborilor căzuţi la pământ, a unor bucăţi din acoperişurile clădirilor şi o intervenţie pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie. În municipiul Paşcani, salvatorii au îndepărtat un arbore căzut pe un garaj iar în oraşul Podu Iloaiei, pompierii au participat la o intervenţie pentru îndepărtarea unui arbore căzut la pământ. Pe 10 iulie, la ora 1.51, Detaşamentul 1 de Pompieri Iaşi a intervenit în municipiul Iaşi, strada Tabacului, pentru asigurarea măsurilor specifice în urma unor scurgeri de gaze până la sosirea unei echipe specializate E-ON.
Citeşte şi Victimele incendiului din Ciurea, la un pas să rămână pe drumuri
Din cauza furtunii, mai multe persoane au ajuns la spital ca urmare a accidentelor rutiere. „Au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Sf. Spiridon, în 24 de ore, nouă pacienţi, dintre care şapte în timpul furtunii. Dintre ei, cinci au rămas internaţi, cei mai mulţi în Clinica de Ortopedie, ceilalţi au fost trimişi pentru investigaţii la Spitalul de Neurochirurgie”, a declarat dr. Gabriel Perianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon”. Doi bărbaţi, unul de 37 de ani din Iaşi şi altul de 61 de ani, din Bârlad au ajuns la Clinica de Ortopedie cu policontuzii, primul având traumatisme care au dus la pierderea cunoştinţei, după ce au fost implicaţi într-un accident rutier provocat de furtună.
***
Cele mai mari pagube agricole s-au înregistrat la Ruginoasa, unde au fost calamitate 3.000 hectare agricole, la Costeşti au fost în jur de 900 hectare, la Târgu Frumos - 1.900 hectare, Popricani - 1.100 hectare iar la Sârca, în comuna Bălţaţi, 600 de hectare.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau