Gafe uriaşe la testele naţionale
Dimensiune font:
Nu contează cum este scrisă lucrarea, contează cine o corectează şi cine introduce notele în catalogul virtual * asta s-a văzut la ediţia din acest a Evaluării Naţionale * o elevă din judeţul Suceava s-a trezit cu nota 5,40 la Limba română, iar după contestaţie a obţinut 9,80 * la Iaşi, 11 elevi de la Grădiniţa cu Program Normal din Boroşeşti apăreau că au promovat Evaluarea Naţională
Bătaie de joc, aşa s-ar putea numi atitudinea celor care trebuie să introducă în calculator notele obţinute de elevi la Evaluarea Naţională. La Suceava, peste 35% dintre candidaţii care au depus contestaţie au obţinut note mai mari la Limba română. Procentele sunt uriaşe, iar Inspectoratul Şcolar va face o analiză ca să stabilească dacă au fost respectate baremurile.
O copilă din clasa a VIII-a a trecut de la agonie la extaz într-o săptămână. Ea este din oraşul Broşteni, iar teza ei a fost corectată la un centru de evaluare din Vatra Dornei. La final, a văzut că a luat nota 5,40 la teză. „Am depus contestaţie. Fata plângea întruna, ne-a spus că a făcut lucrarea de 10. Am avut încredere în ea. Este un copil foarte bun. Nu a avut niciodată o notă mai mică de 9”, ne-a spus tatăl copilei.
Scuze inutile
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a recunoscut greşeala şi a spus, prin vocea purtătorului de cuvânt Mariana Drumea, că îşi cere scuze. „Este regretabil ce s-a întâmplat”, a declarat Drumea. Purtătorul de cuvânt al ISJ a mai spus că vina le aparţine celor care au introdus notele în catalogul electronic. Nota iniţială a elevei la disciplina Limba română a fost 9,4, doar că în catalogul virtual a fost trecută nota 5,4. După recorectare, teza a fost notată cu 9,8. „Noi am avut noroc. Am depus contestaţie, dar gândiţi-vă câţi nu au depus contestaţie. Putea să-i distrugă viitorul fetei. Cu nota asta putem să o înscriu doar la un liceu Tehnologic. Media anilor de studiu contează doar în proporţie de 25%”, ne-a spus tatăl elevei.
Zeci de note mai mari, după contestaţii
Numărul total al contestaţiilor depuse la testele naţionale a fost de 675, dintre care 455 la Limba română şi 220 la Matematică. La Limba română, notele iniţiale au fost modificate în urma reevaluării lucrărilor în cazul a 40% dintre candidaţii care au depus contestaţie. La 36% dintre ei, nota iniţială a fost modificată prin creştere. În peste 30 de cazuri, diferenţa dintre nota iniţială şi cea de după contestaţie a fost mai mare de un punct. „Într-adevăr un procent îngrijorător este la Limba română, unde peste 30% dintre notele contestate au fost mărite. Înseamnă că va trebui realizată o analiză, cu privire la modul de interpretare a baremului de evaluare de către profesorii evaluatori”, a spus Drumea. Profesorii care fac parte din comisiile de corectare la testele naţionale sunt remuneraţi. Sumele nu sunt mari. Este vorba despre 4,3 lei impozabil pentru fiecare lucrare corectată, sumă plătită totuşi din buzunarele noastre. Un profesor nu corectează mai mult de 100 de lucrări.
Citeşte şi: Povestea oamenilor care dansează cu focul
Oana ŞLEMCO, Andreea IGNEA
11 copii de grădiniţă din Iaşi au promovat Evaluarea Naţională
Potrivit paginii de internet dedicate rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională, 11 candidaţi apar ca având şcoala de provenienţă - Grădiniţa cu Program Normal din Boroşeşti, comuna Scânteia (judeţul Iaşi). Cu toţii au promovat primul examen important din viaţa de elev, deşi grădiniţa face parte din ciclul de învăţământ preşcolar. Mediile nu au fost tocmai mici, trei fiind între fiind între 6,07 şi 6,60, trei între 7,37 şi 7,47, iar alte trei au ajuns până la 8,85. În plus, două tinere candidate au obţinut mediile 9,22 şi 9,55!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau