Gheorghe Nichita este considerat un pericol pentru ordinea socială
Dimensiune font:
* judecătorii Tribunalului Bucureşti şi-au motivat decizia de a-l trimite pe primarul Iaşului în spatele gratiilor pentru 30 de zile * astăzi, edilul îşi va încerca ultima şansă la libertate, la Curtea de Apel
Motivarea judecătorilor Tribunalului Bucureşti pentru arestarea primarului Gheorghe Nichita a devenit publică. Edilul a ajuns în vizorul procurorilor DNA pentru procedurile de atribuire a contractului pentru implementarea proiectului Sistemul de management al traficului firmelor lui Gabriel Mardarasevici şi Tiberiu Urdăreanu. Anchetatorii spun că Mardarasevici i-a oferit lui Nichita, din august 2013, ca să câştige licitaţia pentru un contract de 69 de milioane de lei, „parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, beneficii constând în reduceri de 30-40% din preţurile unor locuri de cazare la hotel în Bucureşti, în perioada 2013-2015, în baza rezervărilor efectuate de IBC SRL - 15.100 lei, serviciile de cazare prilejuite de efectuarea de către Nichita Gheorghe, alţi angajaţi ai Primăriei, precum şi oameni de afaceri, între care Mardarasevici, în China, beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice în valoare de circa 20.000 lei”.
Probe solide
Magistraţii bucureşteni au concluzionat că probele procurorilor sunt solide: „În cauză există presupunerea rezonabilă că Nichita Gheorghe a săvârşit fapta pentru care este cercetat. Chiar dacă inculpatul nu a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa, din ansamblul probator administrat în cauză acestea reies fără putinţă de tăgadă”.
Judecătorii au luat foarte în serios problema corupţiei. „Instanţa constată că gravitatea faptei justifică luarea măsurii arestării preventive, astfel avându-se în vedere că acesta a comis o infracţiune de corupţie, respectiv luare de mită, acceptând şi primind foloase materiale în scopul stabilirii unor relaţii de interes public. Aceste fapte nu trebuie a fi tolerate, fiind necesară o ripostă rapidă şi fermă a organelor judiciare pentru a fi stopat un asemenea fenomen”, se mai arată în încheierea de arestare preventivă.
Pericol public
Mai mult, edilul ar fi putut să îi facă pe oameni să îşi piardă încrederea în justiţie.
„Cum a arătat şi instanţa supremă, prin decizia 210/2004, în absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, lăsarea în libertate a inculpaţilor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de acelaşi gen. Astfel, se ajunge la concluzia că acesta prezintă o periculozitate sporită şi un risc cert pentru ordinea socială dacă ar fi cercetat în stare de libertate”, au concluzionat judecătorii.
Urdăreanu a scăpat mai uşor fiindcă a fost sincer, fiind plasat doar în arest la domiciliu. „Se constată că acesta a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa. Aşadar, pe lângă gravitatea mai redusă a faptei comise de acest inculpat comparativ cu cea comisă de Nichita Gheorghe, având în vedere şi colaborarea cu organele judiciare, în mod corect, organul de urmărire penală a apreciat că faţă de acesta se impune a fi luată măsura arestului la domiciliu, aceasta fiind proporţională cu fapta comisă”, au mai spus judecătorii.
Nichita a contestat arestarea preventivă, iar astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, va avea o ultimă şansă de a ieşi din spatele gratiilor. Cristina CZELLER
* * *
„Lăsarea în libertate a inculpaţilor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului”
– Tribunalul Bucureşti
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau