Greii Sucevei de pe lista neagră a DNA
Dimensiune font:
Preşedintele Consiliului Judeţean, senatori şi primari se regăsesc printre persoanele luate la ochi sau anchetate de către procurori * unii primari au trecut deja prin arest, alţii stau cu spaima că vor plăti pentru şmenurile lor * în tot acest timp, populaţia are de suferit, fiind edificator cazul de la Rădăuţi, unde angajaţii administraţiei locale nu şi-au luat salariile fiindcă nu are cine semna statele de plată
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) le-au declarat război şefilor din administraţie şi liderilor politici din Suceava. În timpul luptei împotriva corupţiei, apar şi victime colaterale: populaţia. S-a întâmplat la Rădăuţi, care a rămas fără conducere. Primarul municipiului, Aurel Olărean, a fost suspendat din funcţie toamna trecută, după ce a fost săltat de procurori pentru că ar fi şantajat un ales local. Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat de Curtea de Apel Suceava pentru că nu s-au ţinut şedinţele în lunile mai şi aprilie 2014. Pe 27 aprilie 2015 a expirat şi mandatul interimar al secretarului Primăriei. Săptămâna trecută, cei 200 de angajaţi ai Primăriei au organizat un protest pe motiv că nu şi-au primit salariile fiindcă nu are cine să semneze statele de plată. Dezvoltarea municipiului este blocată. Angajaţii Primăriei nu pot elibera certificate de urbanism sau autorizaţii de construcţii. Nu se pot plăti nici facturile la furnizorii de electricitate sau la firma care ridică deşeurile din oraş. Nu se pot face asfaltări, deşi primăria are bani.
Mai grav este că prefectul Constantin Harasim nu are cadrul legal ca să rezolve problema şi a cerut ajutor primului-ministru. O astfel de situaţie nu a fost prevăzută de legiuitor. Harasim vrea să numească o persoană la Rădăuţi până când se vor organiza alegerile la termen, ca să rezolve problemele curente şi pentru asta ar trebui completat articolul 50 din Legea administraţiei publice locale. Prefectura a transmis Guvernului un proiect de hotărâre încă de acum două săptămâni, dar nu a fost aprobat. „Nu am reuşit să rezolvăm problema. Am informat Direcţia Juridică a Ministerului de Interne că niciunul dintre cei 200 de angajaţi ai Primăriei Rădăuţi nu-şi poate lua salariile”, a declarat Harasim.
Preşedintele CJ, suspect că a luat mită
Există şanse reale ca şi conducerea Consiliului Judeţean (CJ) să fie decapitată de procurorii DNA. Pe 7 mai, anchetatorii au făcut percheziţii de amploare în CJ, în urma cărora au ridicat saci plini cu documente de la departamentul de achiziţii publice şi de la cel care gestionează fondurile europene. În timpul desfăşurării percheziţiilor, preşedintele CJ şi totodată şeful PSD Suceava, Cătălin Nechifor, era plecat la Bucureşti. Procurorii DNA spun despre Cătălin Nechifor şi despre senatorul PSD Ovidiu Donţu că ar fi luat şpagă de 20.000 de euro ca să favorizeze o firmă la licitaţie. „Numitul Iulian Conţac a oferit numiţilor Cătălin-Ioan Nechifor şi Ovidiu-Liviu Donţu, senator în Parlamentul României, suma de 20.000 euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă”, se arată în referat. Cu toate că acuzaţiile sunt foarte grave, procurorii nu au făcut reţineri.
Citeşte şi CFR vrea panouri solare pe o clădire distrusă
Probleme a avut şi fostul prefect Florin Sinescu. El a fost retras de Guvern din funcţie, fiind cercetat de către DNA pentru mai multe fapte de corupţie, iar postul a fost preluat de Constantin Harasim. El este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu, de conflict de interese, uzurparea funcţiei, dar şi de uz de fals.
Oana ŞLEMCO
Într-un referat al DNA apare şi numele senatorului PSD, Gavril Mârza. El este acuzat că ar fi făcut trafic de influenţă pentru ca o firmă de consultanţă să încheie contracte cu primăriile din judeţ. Nici Mârza nu a fost ridicat de procurori. Nu acelaşi lucru putem spune despre Săvel Botezatu, primarul suspendat al comunei Udeşti. El a ajuns în arest la începutul acestui an, iar acum este cercetat în stare de libertate. Prin arest a mai trecut şi Vasile Melen, fostul primar al comunei Brodina. El şi-a dat demisia din funcţie, după această experienţă. Cele două localităţi sunt conduse acum de viceprimari.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau