Groapa de gunoi de la Mestecăniş i-a tulburat pe şefii Sucevei
Dimensiune font:
Şedinţa Consiliului Judeţean de ieri a fost una foarte agitată * motivul discuţiilor a fost un proiect de hotărâre privind trecerea terenului de sub depozitul ecologic de la Mestecăniş din proprietatea Primăriei Pojorâta în cea a Consiliului Judeţean
Raportul proiectului a fost citit de Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Imediat după ce a luat cuvântul Florin Grădinaru, reprezentantul Asociaţiei „Biosilva”. Singurul reprezentant al ecologiştilor prezent la şedinţa în care s-a tranşat soarta gropii de gunoi care a sluţit Bucovina le-a cerut consilierilor judeţeni să amâne proiectul de hotărâre referitor la transferul terenului. Grădinaru le-a transmis consilierilor că înainte de vot ar fi indicat să se consulte populaţia într-o manieră reală pentru a stabili dacă oamenii îşi doresc depozitul din zona de munte. „Vă propun să amânaţi acest punct de pe ordinea de zi şi să invitaţi cetăţenii din judeţ la o dezbatere publică serioasă şi reală. Sunt sondaje de opinie care arată că cetăţenii comunei Pojorâta nu sunt de acord cu acest proiect, că locuitorii judeţului Suceava nu sunt de acord”, a declarat Grădinaru. Ecologistul i-a mai întrebat pe consilierii judeţeni cine va răspunde pentru faptul că lucrările de la depozitul ecologic s-au făcut ilegal. „Pentru mine este foarte clar că acea construcţie s-a realizat cu avizele şi autorizaţiile care s-au dat în baza unei hotărâri anulate de Curtea de Apel Cluj. Cine îşi asumă acest lucru în mod public?”, a întrebat ecologistul.
Citeşte şi Spitale ocolite de medici
Proiectul aprobat cu 30 din 33 de voturi
Aşa cum era de aşteptat, proiectul privind trecerea celor 9 hectare de teren de sub depozitul de gunoi din proprietatea comunei Pojorâta în cea a Consiliului Judeţean nu a fost amânat. A trecut cu 30 de voturi „pentru” şi trei abţineri. Singurii consilieri care s-au abţinut de la vot au fost Constantin Probotescu, Dan Dascălu, Petre Preutescu. Oricum, ultimul cuvânt pe această temă îl va avea Consiliul Local Pojorâta. Consilierii de la munte vor decide în final transferul terenului.
Căi de atac extraordinare
Consilierii judeţeni au votat ieri ca proiectul privind depozitul ecologic din pasul Mestecăniş să poată fi finalizat în forma iniţială, în ciuda faptului că o hotărâre a Curţii de Apel Cluj anula hotărârea Consiliului Local Pojorâta din august 2010 care prevedea transferul de teren de la comună la Consiliul Judeţean pentru ridicarea depozitului. Construită în proporţie de 95%, noua groapă de gunoi ar trebui finalizată până la 31 mai 2016, iar situaţia actuală a terenului trebuie rezolvată. Ca urmare, Consiliul Judeţean a formulat deja o contestaţie în anulare care va primi un răspuns în aprilie şi a solicitat inclusiv strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Cluj. Construcţia depozitului de deşeuri de la Pojorâta a început în aprilie 2011. Cu o valoare circa 7 milioane de euro, groapa de gunoi de pe Mestecăniş face parte dintr-un proiect mai amplu denumit Sistem de Management Integrat al Deşeurilor. Dacă nu se clarifică situaţia terenului de sub depozit, există riscul ca beneficiarul investiţiei, Consiliul Judeţean, să fie obligat să returneze cele 7 milioane de euro obţinute de la Uniunea Europeană pentru execuţia investiţiei.
Oana ŞLEMCO
7 milioane de euro
Aceasta este suma plătită de UE pentru executarea investiţiei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau