Groapă de gunoi în cea mai nouă staţiune turistică
Dimensiune font:
Scandalul depozitului de deşeuri din nordul ţării e departe de a fi stins * discuţiile au alunecat pe o pantă şi mai periculoasă imediat ce Pojorâta a fost declarată staţiune turistică * oamenii se întreabă cum se poate face turism printre resturi menajere şi alte deşeuri
Comuna Pojorâta constituie paradoxul vremurilor noastre. Autoritatea Naţională de Turism i-a conferit titlul de staţiune turistică de interes naţional. Nimic neobişnuit până aici, având în vedere că localitatea se află într-o zonă foarte frumoasă şi faptul că localnicii sunt, în general, oameni primitori şi harnici. Problema este că la Pojorâta, locul pe care Dumnezeu l-a înzestrat cu peisaje mirifice, a răsărit şi groapa de gunoi din vârful Pasului Mestecăniş. Este vorba despre platforma ecologică de deşeuri care a stârnit ditamai scandalul la nivel naţional, pentru că este foarte aproape de casele oamenilor şi pentru că ştirbeşte frumuseţea Bucovinei.
Citeşte şi
Pe urmele monarhiei
Amintiri regale de pe meleagurile Neamţului
„Cum să faci turism lângă groapa de gunoi?”
Aristide Maxim, localnicul din Valea Putnei, care i-a reprezentat pe cetăţenii din zonă în procesul împotriva construcţiei gropii de gunoi, crede că turismul în zonă este compromis din cauza investiţiei. „Turismul este compromis cu această groapă. Soluţia este să nu se depoziteze deşeurile aici. S-au cheltuit nişte bani, să considere că i-au pierdut, i-au jucat la jocurile de noroc. Nu se poate să forţeze nota pentru că au cheltuit prosteşte nişte bani. Vor să distrugă una dintre cele mai frumoase zone din Bucovina şi din România”, a spus săteanul.
El este de părere că depozitul ecologic din vârful Pasului Mestecăniş este o crimă împotriva mediului înconjurător, dar şi a localnicilor din zonă. „Trebuie să aibă infrastructură şi tot ce trebuie pentru aşa ceva. Groapa de gunoi este o crimă împotriva mediului şi a cetăţenilor din comună. Locul ei nu era aici. Categoric nu se poate face turism. Cum să faci turism lângă groapa de gunoi? Satul Valea Putnei a fost lovit grav. Prin construcţia gropii de gunoi au fost lovite şi interesele noastre economice. Au lovit în agroturismul pe care am putea să-l facem”, a mai spus Aristide Maxim.
Depozitul ecologic de pe Mestecăniş este aproape gata. Practic, acum, constructorii au ajuns la etapa probelor de levigat. Depozitul face parte dintr-un amplu proiect de gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ. Este vorba despre Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Proiectul este desfăşurat de Consiliul Judeţean. Investiţiile au fost făcute cu bani de la Uniunea Europeană. Pe lângă depozitul de la Pojorâta, prin acest proiect a fost construită şi groapa de la Moara, precum şi numeroase staţii de sortare şi platforme de depozitare. Consiliul Judeţean trebuie să scoată la licitaţie Sistemul ca să identifice un operator judeţean. Primarul comunei, Ioan Bogdan Codreanu, nu a putut fi contactat pentru a oferi explicaţii.
Oana ŞLEMCO
Pojorâta a fost declarată staţiune turistică săptămâna trecută, alături de alte două localităţi din Moldova - Suceviţa şi Moineşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau