Gunoiul din judeţ penalizează Iaşul cu 4 milioane de lei
Dimensiune font:
Decizia vine în urma unor nereguli semnalate în derularea proiectului, pentru care, tot în cursul acestui an, a fost luat un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 5,2 milioane euro.
Potrivit unei note de constatare cu privire la extinderea și modernizarea Centrului de Management al deșeurilor în județul Iași din cadrul programului SMID, s-a aplicat corecția financiară de 10% din valoarea contractului verificat, respectiv 7,661.374 lei, motivat de o serie de nereguli cu „posibile implicații financiare”.
Verificările au scos la suprafață faptul că s-au utilizat criterii restrictive, s-au modificat informații importante din documentația de atribuire fără alocarea unui timp suficient pentru ca ofertanții să își poată adapta oferta și s-au modificat elementele financiare ale propunerii tehnice pe durata evaluării ofertelor. „Corecția financiară reprezintă titlu de creanță iar recuperarea valorii asociate corecției financiare se va realiza prin diminuarea sumelor plăite beneficiarului pentru cererile de rambursare transmise ulterior către AM POS MEDIU. Creanța bugetară stabilită la data notificării beneficiarului cu privire la finalizarea misiunii de control era de 1.276.318,12 lei”, se arată în nota de constatare.
Discuțiile cu privire la suplimentarea bugetului CJ Iași cu suma de 4 milioane lei pentru neregulile din programul SMID s-au purtat cu ușile închise, doar în cadrul comisiilor de specialitate, proiectul trecând fără nicio piedică, mai apoi, de votul plenului.
Cum motivează consilierii județeni
Autoritatea contractantă, respectiv Consiliul Județean Iași, a inițiat procedura de achiziție publică a contractului de lucrări pentru extinderea și modernizarea Centrului de Management al deșeurilor în județul Iași prin licitaţie deschisă şi a publicat anunţul de participare cu data limită iniţială pentru depunerea ofertelor pe 10 aprilie 2013. A urmat, mai apoi, un șir lung de contestații. „Menționăm că aspectul reținut prin proiectul notei de constatare, respectiv modificarea OPEX-ului (nr - toate acele cheltuieli făcute de companie pentru activitatea de zi cu zi) de către SC IASICON în 6 noiembrie 2013, find menținută prin decizia definitivă pronunțată de către Curtea de Apel Iași, această decizie a devenit obligatorie pentru comisia de evaluare a ofertelor. În perioada care a mai rămas din anul 2015 estimăm să recuperăm prin mecanismul cererilor de rambursare suma de 4.000,000 lei, conform bugetului rectificat pe anul 2015 și execuției la data prezentei”, motivează CJ Iași.
Aceşti bani au fost alocaţi din excedentul pe anul 2015. Faţă de nota de constatare a neregulilor, CJ Iaşi va formula contestaţie în termenul prevăzut de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011 privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, aprobată cu modificarile şi completările ulterioare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau