Harta neagră a sărăciei
Dimensiune font:
Ultima statistică publicată de Ministerul Muncii pe sectorul venitului minim garantat, adică ajutorul social acordat persoanelor care nu se pot întreţine din fonduri proprii, pune zona de Nord-Est pe harta neagră a sărăciei
Ultima statistică publicată de Ministerul Muncii pe sectorul venitului minim garantat, adică ajutorul social acordat persoanelor care nu se pot întreţine din fonduri proprii, pune zona de Nord-Est pe harta neagră a sărăciei. Potrivit datelor furnizate în luna mai (ultima lună de referinţă – n.r.) în judeţul Iaşi exista un număr de 8.827 beneficiari ai venitului minim garantat, cu o sumă totală lunară de 2.620.565 lei. Cifra celor care primesc ajutorul social în judeţ este de 1%, în vreme ce la nivel naţional este de 1,17%, şi reprezintă cel mai mic raport beneficiari/populaţie totală dintre toate judeţele din zona de Nord-Est. Din regiune, cel mai îngrijorător procent se înregistrează la Vaslui, cu 2,5% din populaţia judeţului, plasându-l pe locul trei în ţară, cu 11.328 de beneficiari. Urmează judeţul Bacău, cu 1,6% din populaţie reprezentând beneficiari ai ajutorului social, Neamţ şi Botoşani, cu 1,2%, şi Suceava, cu 1,1%.
Cum se calculează venitul minim garantat
Potrivit legii, ajutorul social se acordă familiilor şi persoanelor singure ale căror venituri lunare se află sub pragul de 142 lei, în cazul persoanelor singure şi 527 lei pentru familii de până la cinci persoane. Valoarea lunară a acestui ajutor este diferenţa între pragurile stabilite de lege în care se încadrează beneficiarii şi venitul net lunar al persoanei singure sau familiei, după caz. Cererea şi declaraţia pe propria răspundere, precum şi celelalte acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate, se înregistrează la primăria localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul. Pentru soluţionarea cererii privind acordarea ajutorului social, se efectuează anchetă socială la domiciliul sau, după caz la reşedinţa solicitantului, ori la locul desemnat de solicitant în cazul celor fără locuinţă. Acordarea sau, după caz, neacordarea dreptului la ajutor social, se face prin dispoziţia scrisă a primarului, iar dreptul la ajutorul social se acordă începând cu luna următoare înregistrării cererii. În vederea urmăririi respectării condiţiilor de acordare a dreptului la ajutorul social, se efectuează anchete sociale la un interval de trei luni sau ori de cate ori este nevoie. De altfel, în luna mai a acestui an, au fost suspendaţi de la plata ajutorului social un număr de 707 ieşeni.
Beneficiarii venitului minim garantat din Regiunea Nord-Est:
Vaslui - 11.328
Bacău - 11.338
Iaşi - 8.827
Suceava - 7.914
Neamţ - 6.705
Botoşani - 5.268
Sursa foto: Economica.net
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau