Iaşul a rămas fără centre de sacrificare a animalelor
Dimensiune font:
* Direcţia Agricolă Judeţeană Iaşi a precizat că, la nivelul judeţului, mai există doar două abatoare cu puncte de lucru, însă doar unul dintre acestea prestează servicii şi pentru persoane private * pentru a veni în sprijinul fermierilor, la nivelul Comisiei Europene s-au iniţiat, de curând, demersuri pentru sprijinirea şi înfiinţarea, în România, de noi centre de sacrificare a animalelor
Direcţia Agricolă Judeţeană Iaşi a precizat că, la nivelul judeţului, mai există doar două abatoare cu puncte de lucru, însă doar unul dintre acestea prestează servicii şi pentru persoane private. Din nefericire, abatorul în cauză lucrează doar pe segmentul ovine, iar fermierii sunt nevoiţi să apeleze la abatoarele din judeţele Suceava, Botoşani sau Vaslui.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor, la nivelul Comisiei Europene s-au iniţiat, de curând, demersuri pentru sprijinirea şi înfiinţarea, la nivelul României, de noi centre de sacrificare a animalelor, a dat asigurări europarlamentarul Daniel Buda. „Crescătorii de ovine semnalează o altă problemă stringentă cu care se confruntă, anume lipsa centrelor de sacrificare a animalelor. Funcţionarea unui număr mai mare de astfel de centre le-ar permite crescătorilor de ovine să îşi valorifice mai bine producţia de carne, iar consumatorii ar avea garanţia respectării unor standarde înalte de siguranţă alimentară. Crescătorii de ovine au intenţia de a se organiza într-un grup de lucru pentru a identifica surse de finanţare pentru deschiderea unor astfel de centre. Costurile medii ar fi de aproximativ 60.000 de euro, o sumă pe care aceştia nu şi-o permit la momentul actual. Aceste centre trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar şi ar urma să funcţioneze pe lângă târguri şi pieţe”, a spus europarlamentarul Daniel Buda. Acesta a mai arătat că sectorul zootehnic traversează o perioadă dificilă din cauza tendinţei de scădere dramatică a numărului crescătorilor de animale, iar subvenţiile acordate la nivel naţional sunt extrem de mici pentru fermele de animale. „Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune pentru a sprijini dezvoltarea unor astfel de centre de sacrificare a animalelor. În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan, acesta mi-a comunicat faptul că Programul naţional de dezvoltare rurală al României - PNDR, prevede submăsura 4.2 - Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole, căreia îi sunt alocate circa 500 de milioane euro din fonduri publice, existând astfel fondurile necesare pentru deschiderea de noi abatoare”, a mai spus europarlamentarul.
Investiţiile în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole, inclusiv deschiderea de noi abatoare şi modernizarea celor existente, sunt eligibile pentru sprijin din partea UE, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013. „Aşa cum se prevede în PNDR-ul României, sprijinul public acoperă 50% din totalul cheltuielilor eligibile, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii şi al grupurilor de producători/cooperativelor şi respectiv 40% în cazul altor categorii de întreprinderi. În conformitate cu articolul 17 alineatul (3) şi cu anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, în cazul în care PNDR prevede o astfel de opţiune, rata de sprijin poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale suplimentare în cazul investiţiilor colective, cu condiţia ca rata maximă a sprijinului combinat să nu depăşească 90%”, se arată în răspunsul primit de acesta. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau