Iaşul, din nou paralizat de ploi!
Dimensiune font:
Străzile Arcu şi Canta, zona Gării, străzile Toma Cozma, Smârdan şi Marta, B-dul Nicolae Iorga, Calea Chişinăului şi pasajele Frumoasa şi Canta au fost zonele cele mai afectate. Reprezentanţii ApaVital susţin că au mâinile legate, atât timp cât sistemul de canalizare nu poate prelua decât maxim 9 metri cubi de apă pe secundă
Ruperea de nori înregistrată marţi seara în oraş seară a paralizat din nou traficul din Iaşi. Sistemul de canalizare nu a făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii căzute în scurt timp, iar mai multe străzi din municipiu au fost acoperite de ape, circulaţia rutieră fiind dată peste cap. Astfel, timp de aproape o oră, circulaţia mijloacelor de transport a fost întreruptă, zeci de tramvaie formând cozi uriaşe din Centru până în Copou. Alte zone unde s-a circulat cu dificultate au fost străzile Arcu şi Canta, dar şi la Gară, în vreme ce pe străzile Toma Cozma, Smârdan şi Marta două case şi mai multe curţi de au fost inundate, fiind necesară intervenţia pompierilor pentru evacuarea apei. Şi echipele ApaVital au intervenit în oraş cu două vidanje, o autoutilitară şi cinci maşini pentru transportul echipelor mobile, pentru verificarea reţelei de canalizare a Iaşului şi remedierea disfuncţionalităţilor apărute. „Cele mai afectate au fost zonele joase ale oraşului, Cantemir, Păcurari-Gară, Valea Lupului. Astfel, s-au reaşezat capacele de la caminele de vizitare sărite din cauza presiunii de pe şos. Arcu, str. T. Cozma, Muzicescu şi s-au verificat toate capacele de pe căminele de canalizare. De asemenea, s-au verificat şi desfundat 58 canalizari şi 10 guri de scurgere”, spun oficialii societăţii.
Explicaţii care nu ţin de cald ieşenilor
Reţeaua de canalizare din Municipiul Iaşi funcţionează în sistem unitar, ceea ce face ca în perioada căderii precipitaţiilor, debitele de apă din colectoarele de canalizare să crescă suplimentar cu cele provenite din precipitaţii. La fiecare ploaie torenţială, nivelele apelor din colectoare creasc brusc, ajungând ca în punctele joase din sistem apa să băltească temporar la nivelul terenului, provocând disconfort participanţilor la trafic. „Problema care se pune se datorează disconfortului ce apare la ploi abundente în punctele critice datorită debitelor mari de apă care se acumulează în aceste puncte şi durata necesară pentru preluarea apei în sistem. La debite mari înregistrate în timp scurt şi pe arii extinse, se depăşeşte cu mult capacitatea reţelei de preluare a apelor provenite din precipitaţii. Din aceste motive, noi avem dispuse de-a lungul emisarului Bahlui 27 bucăţi stăvilare amplasate pe cele două maluri, din care acţionăm cel mai frecvent 12 bucăţi, după cum urmează: Stăvilar Galata mal drept, Stăvilar Mircea cel Bătrân mal stâng, Stăvilar Ipsilanti mal stâng, Stăvilar Şoseaua Naţională mal drept, Stăvilar Podu Roş mal stâng + mal drept, Stăvilar Pod Tudor Vladimirescu mal stâng şi drept, Stăvilar CFS mal drept, Stăvilar Pod Metalurgiei mal drept, Stăvilar Pod Sf. Ioan mal drept, Stăvilar Alfincool mal stâng. Posibilitatea descărcării gravitaţionale prin stăvilare se poate face numai în condiţiile nivelelor scăzute pe râul Bahlui, întrucât în momentul când nivelul apei în emisar este mare, atunci suntem nevoiţi să închidem vanetele şi să continuăm descărcarea surplusului de ape din colectoare cu ajutorul staţiilor de pompare din locaţiile Podu de Piatră (3 mc/s), Galata ( 1,5 mc/s), Sarmisegetuza ( 1,5 mc/s) şi Tudor Vladimirescu ( 1,5 mc/s)”, mai spun reprezentanţii ApaVital.
Aceştia au mai precizat că pentru descărcarea la timp a debitelor de apă rezultate din precipitaţiile abundente, ar fi de preferat menţinerea permanentă a stăvilarelor în poziţie deschis, astfel încât odată cu trecerea nivelului apei din colectoare peste pragul deversor, aceasta să poată fi descarcată direct în emisar fără să se acumuleze în colectoarele de canalizare. Însă, din motive de siguranţă privind poluarea emisarului, stăvilarele revin la poziţia închis după depăşirea pragului critic.
Pasaje inundate
Probleme s-au înregistrat şi ieri. Până la ora 8.30 au fost preluate 9 sesizari de canalizare înfundată şi 3 guri de scurgere înfundate. De asemenea, s-a intervenit pentru desfundarea canalizărilor, verificarea capacelor şi desfundarea gurilor de scurgere din bd. Nicolae Iorga, Calea Chişinăului în faţă la Tehnoton şi Pasaj Frumoasa, unde mai băltesc apele pluviale. Probleme cu apa acumulată au mai fost semnalate şi la Pasajul Canta, unde Primăria nu a rezolvat vechea problemă a drenului din zonă. Tudor DAMASCHIN
* * *
În Municipiul Iaşi, cât şi în Zona Metropolitană a Iaşului, preluarea şi transportul către staţia de epurare a apelor uzate din sectorul de producţie, a celor menajere provenite de la utilizatorii casnici şi apelor provenite din precipitaţii este asigurată de reţeaua de canalizare ce însumează o lungime de 600 km, de 14.626 cămine de canalizare şi de 8.641 guri pentru preluarea apelor pluviale.
Reprezentanţii ApaVital au preciat că în condiţii obişnuite, prin colectoarele de canalizare de pe raza Municipiului Iaşi se transportă până la 5 mc/sec., iar capacitatea maximă pe care o poate prelua sistemul de canalizare al oraşului este de până la 9 mc/sec.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau