Iaşul, salvatorul României
Dimensiune font:
Împlinirea unui secol de când Iaşul a devenit capitală de război a fost sărbătorită ieri, 14 decembrie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” * printre invitaţi s-au numărat secretarul de Stat Daniel Şandru, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, sau academicianul Dan Berindei * evenimentul a omagiat şi evidenţiat importanţa pe care a avut-o Iaşul în timpul Primului Război Mondial
Aula Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a găzduit ieri, 14 decembrie, ceremonia unuia dintre cele mai preţioase proiecte culturale: „Iaşi, capitala Renaşterii Naţionale”. Organizate de Guvernul României prin Departamentul Centenar, Banca Naţională a României (BNR) şi Primăria Municipiului Iaşi, suita de evenimente aduc omagiu împlinirii a 100 de ani de când Iaşul a fost desemnat capitală de război. „Apreciem opţiunea legitimă exprimată de Guvernul României prin conducerea Departamentului Centenar, împreună cu Academia Română de a organiza această şedinţă festivă în Aula Universităţii Alexandru Ioan Cuza, dată fiind contribuţia acesteia în pregătirea şi desfăşurarea evenimentelor istorice din perioada în care Iaşiul a fost capitală de război”, a declarat prof. univ. Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi.
România a început la Iaşi
La ceremonie au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai autorităţilor locale, academicieni şi oameni de cultură. Printre aceştia s-au numărat consilierul prezidenţial Andrei Muraru, secretarul de stat Irina Alexe, coordonatorul Departamentului Centenar, prof. univ. dr. Daniel Şandru, academicianul Dan Berindei, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, Ioan Aurel Pop, directorul Institutului de Istorie din Chişinău, Gheorghe Cojocaru, primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, etc. Andrei Muraru a transmis mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, accentuând jertfa soldaţilor români din acea perioadă. „În decembrie 1916 statalitatea României a fost salvată de instalarea Casei Regale, a Parlamentului, Guvernului şi instituţiilor centrale de stat la Iaşi. La 100 de ani de la acele momente aducem omagiul nostru celor care au scris cu sânge Pe aici nu se trece! Jertfa lor a făcut ca Iaşul să poată să joace cu cinste rolul de capitală de război a României”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis prin consilierul Andrei Muraru.
Oraşul renaşterii
Mesajele invitaţilor au evidenţiat importanţa majoră a Iaşului în perioada Primului Război Mondial, „cămin primitor” sau „oraş al renaşterii” fiind doar câteva dintre sintagmele folosite pentru a descrie Iaşiul. „Astăzi (n.r – ieri) omagiem începutul unei perioade de adânci transformări din istoria României. După grele înfrângeri suferite de Armata Română, pentru a evita dezastrul, Regele şi Guvernul său au decis evacuarea în Moldova. Iaşul a devenit astfel capitala de război a Regatului României. Moldova a avut sarcina de a transforma gustul amar al înfrângerii în dorinţa de răzbunare, de a-i convinge pe români că, deşi lupta era pierdută, aveam încă de câştigat un război. Iaşul s-a dovedit la înălţimea momentului istoric, fiind un cămin primitor pentru România, locul în care s-a pus miracolul renaşterii de mai târziu”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Irina Alexe.
Gândurile invitaţilor au fost completate de scurta incursiune în istorie şi în cursul vremurilor războiului aduse de academicianul Dan Bernei şi Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
***
„Iașiul este orașul în care românii au devenit din învinși, învingători, orașul în care refacerea Armatei Români a fost posibilă, dar mai ales locul în care România a devenit mai dreaptă” - Daniel Șandru, secretarul de stat al Departamentului Centenar.
***
„Noi toți datorăm veșnice mulțumiri moldovenilor și, în primul rând, capitalei lor, Iași, nu numai pentru sacrificiile făcute, ci și pentru inima deschisă, ospitalitatea și dragostea pe care le-au arătat fraților refugiați din partea ocupară a României” - Dan Bernei, academician
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau