Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni, la hramul Bisericii „Sf.
Dimensiune font:
Parohia „Sfântul Gheorghe” din Bacău se pregăteşte de marea sărbătoare a hramului Sfântul Mare Mucenic Gheorghe * va fi un hram deosebit, alături de enoriaşi fiind în acest an adusă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Giurgeni
Se apropie sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, pregătirile pentru marea sărbătoare fiind în plină desfăşurare. Hramul din acest an va fi unul deosebit, cu un oaspete de onoare, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Giurgeni. „În preajma hramului vom avea un program deosebit. De rugăciune, de dialog cu tinerii. Va fi alături de noi şi Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni”, a anunţat părintele paroh Constantin Gherasim.
Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni va fi adusă spre închinare la Biserica „Sfântul Gheorghe” joi, la ora 16.30, când va fi întâmpinată de un sobor de preoţi şi de credincioşi.
Povestea Icoanei făcătoare de minuni
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni are o valoare inestimabilă, recunoscută pentru miracolele pe care le înfăptuieşte. Asemenea majorităţii icoanelor făcătoare de minuni, cea de la Giurgeni impresionează şi se remarcă prin aspectul deosebit al chipului Maicii Domnului, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu având în acest caz trei ochi şi două guri. Este o icoană de tipul Călăuzitoarea, sau Hodigitria, în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îl ţine pe Mântuitorul Hristos pe mâna dreaptă sau stângă, arătând spre El, ca fiind călăuza spre Dumnezeu şi spre mântuire. Această icoană este îmbrăcată în argint curat şi a fost dăruită mănăstirii la data de 6 august 1831.
Se spune că pe icoana deja pictată, prin voie dumnezeiască, au apărut peste noapte al treilea ochi şi a doua gură. Sfântul Odor de la Mânăstirea Giurgeni este una dintre vestitele Icoane Făcătoare de Minuni ale României, cunoscută sub mai multe titulaturi - „Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni”, „Icoana Maicii Domnului cu trei ochi”, „Icoana Maicii Domnului cu trei ochi şi două guri” sau „Icoana Maicii Domnului cu cinci ochi şi două guri”.
Nu se păstrează amănunte despre autorul acestei Icoane, anul realizării, însă se ştie că a fost dăruită Mănăstirii Giurgeni, pe atunci mânăstire de maici, în anul 1831, cu ocazia sărbătorii „Schimbării la Faţă a Domnului”, 6 august.
Sonia PAVELESCU
Minunile ce se revarsă din bunătatea Născătoarei de Dumnezeu, prin icoana de la Giurgeni, îi încredinţează pe credincioşi că în orice încercare Dumnezeu ne este alături – iar Maica Domnului este mama noastră, a tuturor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau