Ieşenii nu au habar de colectarea selectivă
Dimensiune font:
Participant la un concurs naţional pentru îmbunătăţirea serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, municipiul Iaşi s-a făcut de râs la toate capitolele * singurul punct la care este menţionat Iaşul priveşte apariţiile de informare în presa locală
Rezultatele unui concurs inedit organizat de Eco-Rom Ambalaje, la care au participat 46 de municipii şi oraşe, arată dezastrul ecologic din judeţul Iaşi, în condiţiile în care vecinii din regiunea Moldovei sunt mult mai avansaţi în privinţa colectării selective a deşeurilor. Dacă municipii şi oraşe precum Vaslui, Bârlad, Suceava şi Piatra Neamţ s-au remarcat la capitole importante, precum creşterea calităţii sistemului de colectare a deşeurilor de ambalaje colectate şi numărul de deşeuri colectate separat per locuitor, municipiul Iaşi a fost menţionat doar la capitolul… „informare în presa locală”. „Criteriile competiţiei au fost calitatea serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în containere, cantitatea de deşeuri colectate separat per locuitor şi campaniile de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor de ambalaje”, au punctat organizatorii concursului, aflat la a treia ediţie. Nici nu e de mirare faptul că judeţul Iaşi este cu o treaptă mai jos decât celelalte judeţe din regiunea Moldovei, în condiţiile în care Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, un proiect de peste 60 milioane euro şi pentru care Consiliul Judeţean Iaşi s-a îndatorat pe nouă ani la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, zace încă blocat în contestaţii.
Cifre îngrijorătoare de la IPP
În urmă cu două luni, Institutul de Politici Publice (IPP) publica un set de cifre care nu fac cinste judeţului Iaşi, la capitolul selectării colective a deşeurilor. La sfârşitul lui august, IPP a lansat pe piaţă un studiu realizat în domeniul colectării selective şi valorificării deşeurilor, pentru 103 municipii din ţară, printre care şi Iaşi. „Conform celor mai recente informaţii oficiale, la nivelul anului 2014, comunicate IPP de către autorităţile dintr-un eşantion de 103 municipii din ţară, gradul de acoperire cu serviciu de salubrizare în municipiile mari atinge numai 85%, ceea ce constituie un motiv serios de îngrijorare, cunoscând fiind faptul că în municipii se generează cea mai mare cantitate de deşeuri, aici fiind cel mai redus cost de preluare/transport deşeuri pentru operator”, se arată în studiul realizat de IPP. Potrivit acestei analize, municipiul Iaşi se află printre ultimele locuri în ţară şi zona Moldovei, aproape la acelaşi nivel cu Vasluiul, ambele având o cantitate totală de deşeuri colectate separat în 2014 sub 400 tone (în condiţiile în care, în acelaşi an, au fost colectate 300 de tone deşeuri municipale). În acelaşi timp, în Neamţ, au fost colectate separat 4.000 de tone, adică de zece ori mai mult. La acest capitol, doar Botoşani, Suceava şi Bacău stau mai prost decât municipiul Iaşi. În plus, aceeaşi statistică arată că în municipiul Iaşi s-au valorificat sub 500 tone de deşeuri, în timp ce, în Neamţ, de exemplu, s-au valorificat 2.000 de tone.
Clasamentul IPP pentru Regiunea Nord-Est, privind colectarea selectivă:
Neamţ – 2.000 tone
Bacău - 500 tone
Vaslui – 400 tone
Iaşi – 400 tone
Suceava – 200 tone
Botoşani – 100 tone
Vezi si Program-maraton pentru piaţa de weekend
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau